ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: Was wat Eva De Bleeker deed een kleine of grote blunder?

Zoveel kosten de vaccins…
door Tsenne Kikke - vrijdag 18 december 2020 18:12

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker had de prijzen van de verschillende coronavaccins online gezet waarvoor België had ingetekend. Er was reeds geweten dat die prijzen ver uiteen zouden lopen, maar nu weten we dus voor het eerste hoeveel precies.

Voor het vaccin van AstraZeneca betaalt de Belgische Staat bijvoorbeeld 1,78 euro per dosis. Dat is maar een schijntje in vergelijking met het vaccin van BioNTech/Pfizer, dat eind dit jaar waarschijnlijk als eerste gebruikt kan worden en 12 euro per dosis kost. Van de meeste vaccins zijn overigens twee doses nodig. Alleen voor het vaccin van Janssen Pharmaceutica (J&J in de tabel) wordt nog onderzocht of één dosis volstaat.

"De onderlinge prijsverschillen zijn niet uitzonderlijk en in vergelijking met het griepvaccin, dat zo'n 15 à 20 euro kost, zijn deze prijzen zeker oké," klonk het.

Maar een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde vandaag dat de informatie over de prijs vertrouwelijk is en dus niet kenbaar mocht worden gemaakt. Dat stond ook expliciet in de contracten die met de farmabedrijven werden afgesloten. "Er bestaan goede redenen voor die vertrouwelijkheid. Die is in het belang van de betrokken bedrijven, maar ook in dat van de Commissie, de lidstaten en hun burgers. Want als die informatie openbaar zou zijn, zou dat onze positie in andere, nog lopende onderhandelingen verzwakken."

Met haar tweet haalde De Bleeker eveneens de Amerikaanse pers. Zo is het 'The New York Times' opgevallen dat de Europese Unie aan BioNTech-Pfizer 12 euro per dosis betaalt, terwijl de officiële prijs 15,9 euro bedraagt (19,5 dollar). Moderna rekent de EU 18 dollar (14,7 euro) per dosis aan, maar het bedrijf had eerder te kennen gegeven dat het rekening hield met een prijsvork tussen 25 en 37 dollar (tussen 20,4 en 30,2 euro).

"De geheimhoudingsplicht zorgt ervoor dat farmaceutische bedrijven niet van elkaar weten wat de afspraken zijn," zei CEO Caroline Ven van Pharma.be, de koepel van de Belgische farmabedrijven. "Dat geeft overheden de kans om betere kortingen te bedingen. In de onderhandelingen met de Europese Commissie werden zeer redelijke prijzen bedwongen, zodat alle Europese lidstaten die dat wensen in staat zullen zijn hun bevolking te vaccineren en te schermen."

Vicepremier Vincent Van Quickenborne, van wie De Bleeker afhangt, kwam haar intussen te hulp. Op Twitter wees hij erop dat de prijzen al eerder waren uitgelekt, en dat Europa goed onderhandeld heeft.

En, welk vaccin zal er aan jou worden toegediend?

Eentje van1,78€, of van 18€? De vraag is irrelevant, want je hebt niet te kiezen... Maar, stel dat je het wél mocht. Zo heb je de keuze uit:

1) mRNA-vaccins (bv. Pfizer and BioNTech, CureVac en Moderna)

Bij mRNA-vaccins zit de genetische code (mRNA) van het antigeen, waartegen een immuunreactie wordt opgewekt, in partikels opgebouwd uit lipiden. De lipiden versmelten met het celoppervlak, waardoor het mRNA tot binnenin de cel geraakt. Het mRNA kan niet doordringen tot in de celkern en kan daarom ook niet reageren met het eigen DNA.

Voor het mRNA-vaccin tegen COVID-19 is het antigeen het eiwit van het kapsel van het virus, het zogenaamde spike-eiwit. De cel gebruikt het mRNA om deze spike-eiwitten aan te maken. Afweercellen in het lichaam herkennen deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd, waardoor antistoffen worden aangemaakt die het virus herkennen. Uiteindelijk wordt het vaccin op natuurlijke wijze door het lichaam weer afgebroken. Het verandert dus niets aan het eigen DNA.

2) Virale vector vaccins (bv. AstraZeneca en Janssen (Johnson & Johnson))

De basis van virale vector vaccins is het gebruik van een al gekend virus dat geen ziekte bij de mens veroorzaakt. Dit kan gaan om een onschuldig virus of een levend afgezwakt virus dat in een ander vaccin wordt gebruikt. In deze virale vector wordt een antigeen (spike-eiwit) of de genetische code van een antigeen toegevoegd. Sommige virale vector vaccins kunnen zich vermenigvuldigen in de gastheercel (replicerende virale vector vaccins), andere niet (niet-replicerende virale vector vaccins), afhankelijk van de wijzigingen die in het vectorgenoom zijn aangebracht. Replicerende virale vector vaccins kunnen niet worden gebruikt bij mensen van wie het immuunsysteem is onderdrukt. De vaccins van AstraZeneca en Janssen (Johnson & Johnson) werken volgens het principe van niet-replicerende virale vector vaccins.

3) Geïnactiveerde vaccins

a) Proteïnevaccins

Bij proteïnevaccins wordt een stukje van het virus als antigeen gebruikt. Hiervoor wordt vaak het spike-eiwit gebruikt.

b) Viral-like particle (VLP)-vaccins

VLP-vaccins zijn een variant van het proteïnevaccin. De antigenen zijn eiwitten die zo worden samengesteld dat ze een lege huls vormen. Deze vaccins lijken dus op het virus, maar bevatten geen genetisch materiaal. Ze geven een krachtiger signaal aan het immuunsysteem dan wanneer de antigenen los in een oplossing zitten.

c) Volledig geïnactiveerde vaccins

Volledig geïnactiveerde vaccins worden gemaakt met een dode versie van het virus dat de ziekte veroorzaakt. Het virus wordt gedood door het te verhitten of door het in contact te brengen met een stof die schadelijk is voor het virus zodat het vaccin de ziekte niet meer veroorzaken.

Gekozen?...

Momenteel zijn er wereldwijd ruim 200 vaccins tegen het nieuwe coronavirus in ontwikkeling, hetgeen betekent dat er volgend jaar nog véél meer keuzes zullen zijn. Volgens mij kan het toedienen van al die vaccins als één groot experiment worden aanschouwd. Ik kijk de kat wel uit de boom en wacht de diverse resultaten af... Jij?

Bovendien wordt er in de VS ook al de vraag gesteld: "Zouden we ons met meer dan één vaccin laten inenten?"

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht