ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: In dit geval is half leeg beter dan half vol

Cijfers stagneren - en stilstand kan achteruitgang betekenen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 december 2020 16:58

Tijdens elke nieuwsuitzending komen de laatste weken de woorden "de cijfers dalen" ter sprake. Velen vertalen het als iets positiefs, en beginnen zich dan ook roekelozer te gedragen.

Een belangrijke reden van de huidige slechte cijfers is dan ook het feit dat heel wat mensen de maatregelen aan hun laars lappen. “We zitten met een te grote groep - 20 tot 30 procent - die zich niet langer aan de regels houdt. Ik begrijp dat ook wel ergens. Het duurt lang, veel mensen zijn het kotsbeu. Maar er is op dit moment gewoon geen andere keuze dan de maatregelen te volgen. Het virus is er, en het profiteert van mensen die de regels niet respecteren om zich opnieuw razendsnel te verspreiden,” klonk het.

De coronacijfers doen het jammer genoeg nog steeds slechter dan verwacht. Er werden al verschillende mogelijke redenen aangehaald, maar er zijn ook gewoon te veel mensen die de coronamaatregelen niet (meer) opvolgen.

Met gemiddeld 2.165 nieuwe besmettingen per dag - zijnde: 15.155 in de voorbije week - dalen de besmettingscijfers niet meer. Integendeel, in sommige provincies zien we opnieuw stijgingen. “De toename is momenteel het meest uitgesproken in West-Vlaanderen, met 18 procent. Dit is ook de provincie waar het meest getest wordt. Vervolgens komen Vlaams-Brabant (+5%), Oost-Vlaanderen (+4%) en Antwerpen (+1%). In de rest van het land zien we dalingen van -18% in Luik tot -5% in Luxemburg,” vertelde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano.

We hebben dus een plateau bereikt, en dat is slecht nieuws voor de ziekenhuizen, waar nog steeds te veel coronapatiënten liggen. “Met bijna 200 ziekenhuisopnames per dag blijft de belasting voor de ziekenhuizen alsook de tol aan ziektes en overlijdens nog steeds te hoog,” aldus Van Gucht.

Professor Dirk Devroey ziet de situatie met lede ogen aan. Hij vreest dat we met de huidige maatregelen afstevenen op een derde golf. Dat zou rampzalig zijn voor de ziekenhuizen. “Onze ziekenhuizen kunnen op dit moment geen derde golf aan. Toen de tweede golf begon, lagen er amper of geen coronapatiënten in de ziekenhuizen. Nu hebben veel ziekenhuizen het nog steeds erg zwaar met patiënten uit de tweede golf. Om u een idee te geven hoe zwaar de belasting op de ziekenhuizen en het personeel vandaag nog is: veel artsen kloppen noodgedwongen werkweken van 60 à 70 uur,” legde hij uit.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid maakte gisteren ook bekend dat het contactonderzoek in Vlaanderen van mei tot november ongeveer 44 miljoen euro heeft gekost.

Harde lockdown

Devroey riep dan ook op om strengere maatregelen in te voeren. Hij had het daarbij over een harde lockdown. “Op de manier waarop we nu bezig zijn, gaat het nog vreselijk lang duren voor we het virus weer onder controle hebben. Te lang. En dat houdt op den duur niemand vol. Vandaar mijn vraag aan onze politici om strengere maatregelen te nemen, denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke harde lockdown, zoals Duitsland overweegt. Daarmee nemen we het virus ontzettend veel speelruimte af,” besloot hij.

Cijfers

Van 4 tot 10 december werden elke dag gemiddeld 188 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er 1.316 op weekbasis. Gisteren, donderdag 10 december, werden er 200 coronapatiënten opgenomen.

In totaal liggen er nu 2.939 coronapatiënten in het ziekenhuis (op 20 oktober lagen 2.969 mensen in het ziekenhuis). 657 onder hen liggen op intensieve zorg. 412 patiënten hebben beademing nodig.

In de week van 1 tot en met 7 december overleden elke dag gemiddeld 98 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er nog altijd 686 in één week tijd.

Weinig verantwoordelijkheidszin

"Als de curve niet drastisch verandert, gaan we wel opnieuw moeten verstrengen," aldus viroloog Marc Van Ranst. "Dan moeten we kijken naar maatregelen die meer op die van de eerste lockdown lijken."

Sinds het begin van de pandemie testten in België 600.397 mensen positief op het coronavirus. De laatstbekende r-waarde dateert van 9 december en lag toen op 0,95. Wanneer het getal opnieuw boven 1 komt, betekent dat dat een coronapatiënt gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet.

Zoals reeds vermeld is die r-waarde in vier Belgische provincies al opnieuw gestegen tot boven de 1. Het gaat om Vlaams-Brabant (1,063), West-Vlaanderen (1,046), Oost-Vlaanderen (1,017) en Antwerpen (1,015). De laagste r-waarde vinden we in Luik en Namen (0,889) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (0,895).

In vier op de vijf gevallen gebeuren de besmettingen in familiale kring. Maar ook in de bedrijven stijgt het aantal besmettingen nu week na week. Dit zijn alle plekken waarvan we uit de cijfers nu weten dat het besmettingsbronnen zijn, en om hoeveel procent het telkens gaat. Arbeiders kunnen natuurlijk niet thuis werken. Maar het zijn de mensen die thuis kunnen werken waarnaar een oproep wordt gedaan.

Bijna 14.000 mensen meer overleden dan in normaal jaar

In januari-november 2020 zijn er al 13.657 mensen méér gestorven dan gemiddeld in dezelfde periode de voorbije drie jaren. Daarmee is een enorme groep mensen dit jaar overleden, waar die groep in normale tijden gewoon was blijven leven. “Zij die overlijden aan corona hadden al een zwakke gezondheid, en zouden sowieso gestorven zijn,” is zowat het meest gebruikte argument van coronasceptici...

Vaccinnieuws

Het vaccin is op komst, en bewoners en personeel van de woonzorgcentra zullen als eersten de prik krijgen. Toch zal het nog tot na de zomer duren vooraleer iedereen gevaccineerd is.

Het coronavaccin van Pfizer veroorzaakt bij de meeste gevaccineerden bijwerkingen, maar die zijn doorgaans mild. Dat bleek uit de bijsluiter voor artsen, gepubliceerd door de Britse overheid, waarvan hier de link. Toch is het voor zwangere vrouwen niet aan te raden. Meer nog: na de tweede dosis wachten vrouwen best twee maanden vooraleer ze aan kinderen beginnen.

Nu de vaccinaties in Groot-Brittannië zijn gestart, brengt de Britse overheid ook een uitgebreide bijsluiter naar buiten. Twee personeelsleden van de Britse nationale gezondheidsdienst NHS vertoonden echter een allergische reactie. Aan mensen met een geschiedenis van significante allergische reacties wordt geadviseerd om zich (voorlopig) niet te laten vaccineren.

Zeldzame bijwerkingen zullen een relatief grote groep mensen treffen. Zo bleek uit het dossier dat Pfizer inmiddels aan de Amerikaanse regulator FDA heeft bezorgd dat 15 procent van de proefpersonen onder de 55 na de tweede dosis koorts krijgt (38°C en meer) en 1,2 procent ernstige koorts (vanaf 39°C). Alleen al in België gaat het bij miljoenen gevaccineerden om tienduizenden mensen met ernstige koorts.  "Dat is op zich geen probleem, en het is een teken dat het immuunsysteem goed werkt," zei vaccinoloog Isabel Leroux-Roels (UZ Gent). "Maar het is wel belangrijk dat mensen weten dat ze zich daaraan mogen verwachten."

Net zoals elk vaccin kan het coronavaccin dus bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende zijn: hoofdpijn, rillingen, spierpijn en pijn waar de prik werd gezet. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien mensen bijwerkingen kregen. “De meeste bijwerkingen zijn mild of matig en verdwijnen na enkele dagen. Als de pijn of de koorts vervelend zijn, kunnen ze behandeld worden met pijnstillers zoals paracetamol.

Wijzigt een RNA-vaccin ons DNA?

De vaccins die zijn ontwikkeld door Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Ze bevatten het stukje genetische code dat codeert voor het stekeleiwit van het SARS-CoV-2 virus. Wanneer ons lichaam dat eiwit aanmaakt, lokt dat een reactie van het immuunsysteem uit. Het aangemaakte eiwit zal aan het celoppervlak gepresenteerd worden aan de immuuncellen en hierdoor wordt het immuunantwoord in gang gezet. Hierdoor zal ons lichaam neutraliserende antistoffen en T-helpercellen aanmaken, die immuniteit geven.

Alle menselijke cellen bevatten mRNA of ‘boodschapper-RNA’ (messenger-RNA). De genetische code die in de celkern in ons DNA is opgeslagen, wordt overgeschreven op mRNA, en buiten de celkern in eiwitten omgezet. Het mRNA uit een vaccin zal net als het lichaamseigen mRNA worden omgezet in eiwit. Het mRNA blijft buiten de celkern. Bovendien is de structuur verschillend van die van DNA. Er is bijgevolg geen risico voor beschadiging van ons DNA. Wanneer het niet onmiddellijk wordt omgezet in eiwit, zal het mRNA relatief snel worden afgebroken in de cellen.

"De mRNA-vaccins werken vanaf een week na de tweede dosis," zei Leroux-Roels. "Dan heb je de hoogste antistofconcentratie bereikt. Voordien kun je ook al antistoffen hebben, maar de werkzaamheid werd in de fase 3-studies bestudeerd een week na de tweede dosis."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht