ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: De Belgische cijfers dalen…

… maar ze zijn er nog.
door Tsenne Kikke - maandag 28 december 2020 15:32

De cijfers dalen, maar ze zijn er nog...

- Tussen 18 en 24 december werden er in België elke dag gemiddeld 217 nieuwe besmettingen geregistreerd, zijnde: 15.197 in de laatste 7 dagen.

- In dezelfde periode werden er 595 overlijdens genoteerd.

- Tussen 20 en 27 december werden er een extra 1.120 mensen opgenomen in het ziekenhuis, en 492 patiënten liggen op de intensieve zorgen.

Volgens de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano zijn er in België al 638.030 mensen besmet geraakt. Ook kwamen al 19.158 mensen om het leven door de gevolgen van covid-19.

Vaccinaties

Zaterdag werden de eerste 9.750 vaccins van Pfizer/BioNTech geleverd. Na die levering werden ze meteen bewaard in een ultravriezer op -75° Celsius. Om ze te kunnen toedienen, moeten ze wel eerst worden ontdooid. Dat gebeurt in een koelkast met een temperatuur tussen 2 en 8 graden. Vanaf dan zijn ze nog vijf dagen in een koelkast te bewaren. In UZ Leuven zijn de ziekenhuisapothekers dan ook gestart met het ontdooien van die eerste lading.   

Zondagmiddag om 13.00 uur belde UZ Leuven naar de drie woonzorgcentra waarvan de bewoners vandaag gevaccineerd werden. "We wilden verifiëren dat alles nog steeds in orde is in de centra, zodat we niet te veel vaccins ontdooien," zei Thomas De Rijdt, diensthoofd van de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. De drie woonzorgcentra lieten toen weten dat alles in orde was. Vandaag werden de vaccins via een actief koeltransport naar de eerste woonzorgcentra vervoerd, samen met de spuiten, de naalden en de zoutoplossing om het vaccin klaar te maken voor toediening. Vanaf dat ogenblik is het nog zes uur bruikbaar.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech vereist twee inspuitingen om effectief te zijn tegen het coronavirus. Dat tweede ‘shot’ wordt gezet na 21 dagen, met inbegrip van een afwijking van drie dagen eerder of later. "Indien de vaccinatie dient uitgesteld te worden, door bijvoorbeeld hoge koorts, dan wordt de vaccinatie toegediend zo snel mogelijk na de genezing. Dan kan de termijn van 21 dagen overschreden worden," zei vaccinoloog Pierre Van Damme zaterdag in een briefing.

Nota: er is ondertussen wel sprake om dat tweede spuitje uit te stellen om het sneller vooruit te laten gaan.

De vaccinaties van vandaag vormden de symbolische aftrap van de vaccinatiecampagne. Normaal start vanaf 5 januari de echte vaccinatiestrategie. De toediening van vaccins zal in drie fasen geschieden...

- Eerst komen de bewoners en personeel van de wooncentra aan de beurt (200.000 personen).

- Vanaf begin maart staat het zorgpersoneel op de lijst (artsen, medisch personeel, et cetera: goed voor 500.000 mensen).

- Daarna komen de 65-plussers en de 45+ die andere gezondheidsproblemen hebben aan de beurt, aangevuld met de essentiële beroepen, waaronder politieagenten en brandweermannen.

Alles samen zouden er dan 3 miljoen zijn gevaccineerd, en zullen we in de zomer zijn beland. In de daaropvolgende fase komt iedereen boven de 16 jaar (behalve zwangere vrouwen, omdat de vaccins op die groep nog niet getest zijn) aan de beurt, en tegen eind 2021 zou dan iedereen in België moeten gevaccineerd zijn.

Je laten vaccineren, is geen verplichting, maar voor om groepsimmuniteit te bekomen, moet 60 tot 70 procent van de bevolking worden gevaccineerd.

Denken versus verzekering

Reeds eerder publiceerde ik dat België vaccins van 6 verschillende bedrijven heeft aangekocht. Eén daarvan, namelijk de Brits-Zweedse farmaceutische groep AstraZeneca, beweerde vandaag dat het het 'winnende formule' voor vaccin heeft gevonden dat in samenwerking met de universiteit van Oxford werd ontwikkeld. De Britse geneesmiddelenregulator moet zich de komende dagen daarover uitspreken.

We denken dat we de winnende formule gevonden hebben en hoe we tot een effectiviteit kunnen komen die met twee dosissen even hoog is als die van de andere' vaccins," verklaarde algemeen directeur Pascal Soriot aan 'The Sunday Times'. Hij verzekerde dat zijn vaccin '100 procent effectief' is ter voorkoming van zware vormen van de ziekte waarvoor een ziekenhuisopname nodig is. In november had het Britse laboratorium gezegd dat zijn vaccin tegen COVID-19 gemiddeld voor 70 procent effectief was, tegenover 90 procent bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Nog meer nieuws...

Wereldwijd zijn er meer dan 280 vaccins tegen covid-19 in ontwikkeling, waarvan er 63 klinische testen doorlopen. Dat bleek uit het jongste overzicht van de 'London School of Hygiene & Tropical Medicine'. Die kandidaat-vaccins zullen natuurlijk niet allemaal de eindmeet halen..., godzijdank. Stel je maar eens voor dat je bij jouw huisarts een lijstje voorgeschoteld krijgt waarop een 100-tal namen afgedrukt staan waaruit jij dan eentje mag uitkiezen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht