ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat zelfmoordcijfers betreft, staat België nog altijd op kop

Zelfdoding maakt deel uit van de maatschappelijke en volksgezondheidskwesties.
door Tsenne Kikke - donderdag 12 november 2020 17:55

Zelfmoord is een thema waarover liefst niet wordt gesproken, geschreven of gefluisterd. Toch maakt het deel uit van datgene wat we 'leven' noemen, een godsgegeven geschenk (waarvoor er wél dient betaald te worden - want, alles heeft een prijs).

Bovendien zijn zowel zelfmoord evenals de zelfmoordpogingen belangrijke maatschappelijke, volksgezondheidskwesties. Want, ze hebben een schadelijk rimpeleffect op families, vrienden, collega's, gemeenschappen en op onze samenleving in het algemeen.

In 2016, bijvoorbeeld, werden er in België 1.903 sterfgevallen als gevolg van zelfdoding geregistreerd: 1.360 bij mannen en 543 bij vrouwen.

Voorzichtige schattingen geven aan dat bij iedere zelfdoding 6 tot 10 personen achterblijven als nabestaanden, waardoor kan worden geconcludeerd dat de zelfdoders van dat jaar 11.418 tot 19.300 nabestaanden in hun persoonlijke lijden hebben meegesleurd. Want, volgens mij is de kans is heel groot dat het merendeel van die zelfmoordenaars eigenlijk niet écht wilden sterven, maar wel een einde wilden maken aan een bestaande, voor hen ondraaglijke situatie waaronder ze toen te lijden hadden.

100 jaar geleden verwittigde Gurdjieff ons al dat mensen bereid zijn om veel dingen op te geven, zelfs aangename zaken, behalve hun lijden. Hierbij kan dus de voorwaardelijke vraag worden gesteld: "Hoe kan een persoon, die onder een ondraaglijke situatie lijdt, geholpen worden? Indien hij zichzelf van dat lijden wenst te verlossen, natuurlijk."

Losstaande van deze nadenker is - daarbij vergeleken - euthanasie inmiddels een aanvaarde, (on)gerechtvaardigde vorm van zelfdoding geworden. Met andere woorden: een vorm van zelfdoding, waarbij buitenstaanders een handje toesteken. Noem het gerust: 'georganiseerde zelfmoord'.

Maar, schreef ik reeds eerder, kan ik voor euthanasie enig begrip opbrengen. Want, moest ikzelf een last worden voor mijn onmiddellijke omgeving, én voor mezelf, dan mogen ze me (misschien?) ook een spuitje geven. :-)

(Mijn 'hoofdprobleem' is, dat ik nooit wenste geboren te worden, maar dat ik anderzijds écht waar van het leven hou.)

Coronatijden

Hoewel het verband tussen zelfmoord en psychische stoornissen goed is vastgesteld, gebeuren veel zelfmoorden impulsief in tijden van crisis. Verdere risicofactoren zijn onder meer ervaring met verlies, eenzaamheid, discriminatie, het verbreken van een relatie, financiële problemen, chronische pijn en ziekte, geweld, misbruik en conflicten. De grootste risicofactor voor zelfmoord is een eerdere poging tot zelfmoord.

Zelfmoordpogingen en sterfgevallen door zelfmoord vertonen verschillende leeftijds- en geslachtspatronen. Vrouwen lopen meer risico om zelfmoord te plegen dan mannen, terwijl mannen meer risico lopen op geslaagde zelfmoordpogingen (meer zelfmoorddoden). Bovendien neemt het risico op sterfgevallen door zelfmoord toe met de leeftijd, terwijl het risico op zelfmoordpogingen afneemt met de leeftijd. Zo proberen jongere mensen en vrouwen meer zelfmoord te plegen, terwijl mannen en ouderen een grotere kans hebben op het voltooien van een zelfmoordpoging .

In 2018 had in België 14% van de bevolking van 15 jaar en ouder minstens één keer in hun leven serieus overwogen om zelfmoord te plegen; binnen deze groep had een op de drie (of 4,3% van de totale bevolking) de afgelopen 12 maanden nagedacht over zelfmoord. Meer vrouwen (16%) dan mannen (12%) rapporteerden zelfmoordgedachten in hun leven, terwijl er geen geslachtsverschillen waren in zelfmoordgedachten het afgelopen jaar (4,4% bij vrouwen versus 4,2% bij mannen). Mensen van 65 jaar en ouder rapporteerden minder vaak zelfmoordgedachten in hun leven of in het afgelopen jaar dan mensen jonger dan 64 jaar. Vrouwen in de leeftijdsgroep van 45-54 jaar hadden een bijzonder hoge prevalentie.

Zelfmoordgedachten zijn gekoppeld aan het opleidingsniveau. Mensen uit de laagst opgeleide groep hadden 1,5 keer meer kans op zelfmoordgedachten ooit in hun leven, en 2,5 meer kans op zelfmoordgedachten in het afgelopen jaar, in vergelijking met mensen uit de hoogst opgeleide groep.

Tot besluit: een internationale vergelijking

België heeft momenteel de hoogste zelfmoordcijfers onder de EU-15-landen bij mannen en vrouwen. Internationale vergelijking van zelfmoordsterftecijfers moet echter met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, aangezien verschillen in sociaal-culturele context en datakwaliteit de nauwkeurige registratie van zelfmoord en de vergelijkbaarheid tussen landen belemmeren. Deze waarschuwing mag echter niet dienen om de problematisch hoge zelfmoordcijfers van België te minimaliseren.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht