ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is het verschil tussen Quarantaine en Isolatie?

Ken jij de wezenlijke verschillen?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 13 november 2020 18:44

Sinds het begin van de coronacrisis werden er in Vlaanderen al 48 quarantaine-bevelen uitgevaardigd. Zo'n quarantainebevel wordt al laatste redmiddel gebruikt. Eerst wordt er geprobeerd om de mensen te overtuigen via een gesprek met de huisarts, wordt er gekeken of er eventueel oorzaken zijn waarom mensen niet kunnen thuisblijven, en wordt er nog een gesprek met het Agentschap Zorg en Gezondheid gepland. Maar als dat allemaal niet helpt, kan dat Agentschap dus zo'n quarantainebevel opleggen.

De politie kan vervolgens controleren of dat bevel nageleefd wordt. Overtreders riskeren een boete tot 4.000 euro en een gevangenisstraf tot 6 maanden.

In België hebben al meer dan een half miljoen mensen positief getest op het coronavirus. Belangrijke instrumenten om een derde golf te vermijden zijn quarantaine en isolatie. Maar wat zijn de regels hiervoor?

"Quarantaine en isolement zijn cruciaal om de epidemie onder controle te krijgen," zei viroloog Van Gucht. "Daarom leg ik nog eens uit wat het verschil is, en wat het precies inhoudt."

Quarantaine

Iemand die niet ziek is, maar een hoogrisicocontact heeft gehad met iemand die wel besmet is met het coronavirus, moet in quarantaine. Die persoon moet zich gedurende tien dagen preventief afzonderen. U begint te tellen vanaf het laatste contact met de besmette persoon.

Er is sprake van een hoogrisicocontact wanneer mensen langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar zijn geweest, en geen mondmasker droegen. Die 15 minuten moeten niet aaneensluitend zijn, het kan ook gaan over driemaal vijf minuten verspreid over een volledige dag. Wanneer beide personen wél op een correcte manier een mondmasker droegen, is er sprake van een laagrisicocontact.

Quarantaine duurt tien dagen, omdat de meeste mensen die besmet zijn, binnen de tien dagen ziek worden. Het kan echter tot veertien dagen duren vooraleer iemand ziek wordt na een besmetting, maar de meeste mensen krijgen symptomen vijf à zes dagen na de blootstelling. Het wordt aangeraden om in de vier dagen na de tiendaagse quarantaine extra voorzichtig te zijn.

De meeste mensen weten niet precies wie hen besmet heeft, omdat het virus de eerste 24 tot 48 uur wordt uitgescheiden. Dat is dus meestal voor de eerste symptomen optreden. Een test doen direct na een hoogrisicocontact heeft weinig zin, omdat er dan nog te weinig virus in de neus zit om het te kunnen detecteren. Het is dus belangrijk om voor de eerste symptomen optreden in quarantaine te gaan, om de infectieketting te breken. ‘Quarantaine is essentieel om de epidemie te bestrijden’, zei Van Gucht hierover.

Wie een buitenlandse reis heeft ondernomen, moet in sommige gevallen in quarantaine. ‘Wie uit een rode zone terugkomt of een risicovolle activiteit heeft ondernomen, kan de boodschap krijgen om in quarantaine te gaan.’

Wat met huisgenoten en gezinsleden?

Enkel de persoon die een hoogrisicocontact had, moet in quarantaine. Dan geldt de afzondering dus niet voor huisgenoten en familieleden. Als iemand van uw huisgenoten zelf ziek is, moeten alle andere huisgenoten wél in quarantaine.

Hoe ziet quarantaine eruit?

Wie in quarantaine gaat, moet zo veel mogelijk thuisblijven. Enkel essentiële zaken, zoals een bezoek aan de arts, apotheker of winkel voor levensmiddelen, zijn toegestaan. Het mondmasker wordt aangeraden, zelfs bij contact met huisgenoten. Bij iemand op bezoek gaan of bezoek ontvangen is niet toegelaten. De lichaamstemperatuur moet tweemaal per dag worden gemeten, het huis moet goed worden verlucht en alles wat u dagelijks aanraakt, zoals deurklinken, schakelaars en toiletbrillen, moet goed worden gepoetst. Probeer ook zo veel mogelijk andere spullen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld handdoeken, lakens en borden.

‘Probeer op een ander moment dan uw huisgenoten te eten, en gebruik in de mate van het mogelijke een andere badkamer en toilet’, raadde Van Gucht aan.

Isolatie

Patiënten die besmet zijn met corona, of ze nu symptomen hebben of niet, moeten zeven dagen in isolatie gaan. Die termijn kan worden verlengd als de symptomen nog onvoldoende verminderd zijn.

De zeven dagen beginnen te tellen vanaf de eerste dag dat de symptomen merkbaar zijn, of als er geen symptomen zijn, vanaf de dag van de positieve test. Na zeven dagen mag u het huis verlaten, op voorwaarde dat de koorts al minstens drie dagen weg is, en er een verbetering is van de ademhalingssymptomen. Als dat niet het geval is, moet de isolatie verlengd worden.

De regels van quarantaine gelden ook voor isolatie, maar strenger. ‘Kom niet buiten, laat uw boodschappen door iemand anders doen, tenzij het echt niet kan. Als u naar de dokter moet, laat dan op voorhand weten dat u besmet bent’, zei Van Gucht.

Wat met huisgenoten en gezinsleden?

Vermijd contact met huisgenoten zo veel mogelijk, en verlucht het huis. Draag ook een mondmasker als u in contact komt met huisgenoten en gezinsleden. ‘Wie samenleeft met kwetsbare personen, laat die best gedurende een week ergens anders verblijven,' zei Van Gucht.

Opgelet, als een persoon in isolatie gaat, moeten de huisgenoten allemaal in quarantaine. Al het contact moet zo veel mogelijk vermeden worden. Omdat volledige isolatie van mensen onder hetzelfde dak vaak niet mogelijk is, moeten de huisgenoten niet alleen de periode van isolatie in quarantaine, maar daarna ook de gewone quarantaineperiode doorlopen.

Aangezien huisgenoten tot de zevende dag van de isolatie besmet kunnen worden, moet er vanaf die dag nog tien dagen worden bijgeteld. Huisgenoten moeten dus in totaal zeventien dagen in quarantaine blijven. ‘Dat vraagt een grote inspanning, maar zo kan iedereen bijdragen om het virus te verslaan’, besloot Van Gucht.

Bron: www.standaard.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht