ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sommige virussen blijken in zichzelf energie te produceren

Wat is leven?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 13 november 2020 19:44

Sommige reuzenvirussen lijken hun eigen energie te produceren, iets wat virussen niet horen te doen. Het resultaat zal het debat voeden over de vraag of deze virussen wel echt virussen zijn - en, of ze leven of niet.

"Het is echt ongelofelijk om energie in een virus te hebben," zei microbioloog Bernard La Scola van de Aix-Marseille-universiteit in Frankrijk. Waarom een virus zijn eigen energie zou opwekken, is nog steeds een mysterie, voegde hij daaraan toe.

Vervagende grens

Tot 2003 bestonden alle bekende virussen uit niets meer dan RNA of DNA, verpakt in een jasje van eiwitten. Deze virussen hebben geen machinerieën in hun binnenste en zijn afhankelijk van de cellen die ze infecteren om zichzelf te kopiëren. Volgens veel definities van 'leven' leven ze niet.

Reeds in 2003 rapporteerde La Scola echter dat hij het eerste reuzenvirus had ontdekt: het mimivirus. Sindsdien zijn er nog honderden reuzenvirussen gevonden en werd de grens tussen virussen en levende cellen vervaagd.

Sommige reuzenvirussen zijn groter dan sommige bacteriële cellen, en hebben lange genomen met veel genen. Ze hebben de mogelijkheid om zelf DNA naar RNA te kopiëren, wat ongebruikelijk is voor virussen. Ze kunnen aangevallen worden door kleinere virussen, maar hebben een soort van immuunsysteem. "Twintig jaar na de ontdekking van het mimivirus klopt geen enkele definitie van een virus meer," zei La Scola.

Potentiaalverschillen

Hij en zijn collega’s hebben nu ontdekt dat sommige reuzenvirussen, 'pandoravirussen' genaamd, een potentiaalverschil genereren over hun buitenste membraan. Daar is energie voor nodig, en aangezien zulke potentiaalverschillen zowel voorkomen bij geïsoleerde virussen als virussen in cellen, moet die energie volgens hem uit het virus zelf komen.

Waarom die potentiaalverschillen er zijn, is nog niet duidelijk. In de meeste cellen wordt zo’n potentiaalverschil aangewend om een molecuul, ATP genaamd, aan te maken. Deze virussen doen dat echter niet.

De onderzoekers ontdekten ook dat een virus, Pandoravirus massiliensis genaamd, veel genen heeft die coderen voor enzymen die lijken op enzymen die nodig zijn voor het opwekken van energie. Ze bevestigden dat minstens één van deze enzymen die functie daadwerkelijk vervult als hij wordt overgebracht naar een bacterie.

Niet overtuigd

"Dit suggereert een actief energiemetabolisme in virusdeeltjes, vergelijkbaar met dat in cellen," zei bio-informaticus Gustavo Caetano-Anollés van de Universiteit van Illinois te Urbana-Champaign.

Bioloog David Wessner van het Davidson-college in de Amerikaanse staat North Carolina is echter niet overtuigd. "Het team heeft alleen gekeken naar virussen die net vrijkwamen uit cellen," zei hij. Bovendien hadden ze niet allemaal potentiaalverschillen over hun membranen.

Aparte groep

La Scola denkt dat de ontdekking verder onderbouwt dat reuzenvirussen gezien moeten worden als een aparte groep, die niet behoort tot de gewone virussen, en niet tot de prokaryoten – organismen met eenvoudige cellen.

"Zelfs als ze energie genereren, zijn het echter nog steeds virussen," zei marien bioloog Grieg Steward van de Universteit van Hawaii te Manoa. "Pandoravirussen zijn virussen, omdat ze zich repliceren in een gastcel."

Leven virussen?

La Scola zag virussen eerder al als levend in cellen. Maar als een pandoravirus energie kan aanmaken buiten een cel, maakt dat het nog levender," zei hij. "Dus ja: het leeft, denk ik."

Microbioloog en geneticus Frank Aylward van Virginia Tech rapporteerde recentelijk dat zijn groep in de genomen van reuzenvirussen genen had gevonden die te maken hebben met energieproductie. Mogelijk worden die gebruikt om de stofwisseling van de gastheer te manipuleren.

Reuzenvirussen blijken overal voor te komen, wat suggereert dat ze een grote invloed op onze planeet hebben. "Het doet er niet toe of ze leven of niet. Ze zijn er, en ze doen allerlei belangrijke dingen," zei Aylward.

Bron: New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht