ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Moderna-coronavaccin effectiever en makkelijker te bewaren dan dat van Pfizer

Het cijfer overtrof alle verwachtingen.
door Tsenne Kikke - maandag 16 november 2020 16:10

Je las het misschien al...: we zijn aan het uitbollen.

Om die reden publiceer ik tegenwoordig - als 'bladvulling' - graag allerlei zaken over de 'coronapandemie', terwijl wijzelf hier ondertussen aan het overwegen zijn of we deze website op 31 december wel of niet definitief offline zullen halen. De jaarlijkse kosten beginnen namelijk véél te hoog te worden - en, sponsors ontbreken.

Nota #1: de rubrieken Eclecticus - Zoek&Vind en de website van DIMschool blijven wél bestaan.
Nota #2: Onderwijl hebben reeds enkele lezers een bijdrage geleverd - dank u!

----------------------------------------------------------------------------------------

Wat weten we nu al over het coronavaccin?...

• Het zal voor alle Belgen gratis zijn.

• De doelstelling is om minstens 70 % van de bevolking te vaccineren.

• De prioritaire groepen zullen worden bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat.

• Vermits de vaccins zullen bestaan uit multidosis flacons die op dezelfde dag moeten worden toegediend zullen burgers zoveel als mogelijk gegroepeerd worden gevaccineerd.

• Sciensano en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten werken samen aan een surveillanceplan. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van het Vlaamse Vaccinnet, dat uitgebreid wordt naar alle deelstaten.

• Het hele vaccinatieprogramma zal worden gecofinancierd door de federale overheid en de deelstaten.

• Daarnaast zal een taskforce 'Operationalisering COVID-19-Vaccinatiestrategie' ingericht worden om de uitrol van het vaccinatieprogramma te coördineren.

“Deze taskforce krijgt de opdracht om alle noodzakelijke acties te bepalen, toe te wijzen en te ondersteunen om de vaccinatiestrategie te realiseren. Haar taak is enkel coördinerend. Deze taskforce zal bestaan uit wetenschappers, vertegenwoordigers van federale en deelstatelijke overheidsdiensten, crisismanagers, en, waar nodig, vertegenwoordigers van beroepsorganisaties en technische werkgroepen. Prof. Dr. Dirk Ramaekers neemt de leiding van deze taskforce.”

Moderna-vaccin versus dat van concurrent Pfizer

Het vaccin, ontwikkeld door het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, is 94,5 procent effectief tegen Covid-19. Dat cijfer overtreft de verwachtingen. “We beschikken over een vaccin dat Covid-19 kan stoppen,” zei Moderna-voorzitter Stephen Hoge.

Voor de tests maakte Moderna gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen. Een deel kreeg het kandidaat-vaccin, een ander deel een placebo. In die controlegroep liepen 90 mensen het coronavirus op. Bij de mensen, die het middel van Moderna kregen, raakten maar 5 personen besmet. Van die 95 besmette personen werden 11 ernstig ziek, allen uit de controlegroep van mensen die een placebo hadden gekregen.

15 gevallen kwamen voor bij 65-plussers, een groep die een hoog risico loopt op zware symptomen. Uit de eerste resultaten bleek ook dat het vaccin zware gevallen van Covid-19 kon verijdelen, daarover bestond nog geen duidelijkheid bij het Pfizer-vaccin.

De neveneffecten lijken mild, al had 9 procent van de proefpersonen wel spierpijnen na de tweede dosis, en ondervond 10 procent vermoeidheid erg genoeg om hun dagelijkse activiteiten te verhinderen. Die klachten verdwenen wel snel, aldus Moderna.

Niet koud bewaard

Een groot voordeel van het Moderna-vaccin is dat het – in tegenstelling tot dat van concurrent Pfizer – niet op extreem koude temperatuur bewaard moet worden, wat het makkelijker te verdelen maakt. Het Moderna-vaccin kan 30 dagen lang stabiel bewaard worden op koelkasttemperatuur (2 tot 8 graden Celsius), klonk het, en tot zes maanden aan -20 graden Celsius. Het vereist twee injecties, met 28 dagen ertussen.

Het vaccin maakt gebruik van een nieuwe technologie op basis van mRNA, die het menselijk lichaam gebruikt om cellen proteïnes te laten produceren die door het immuunsysteem beschouwd worden als een bedreiging, en zo tot actie aangezet wordt.

“We beschikken over een vaccin dat Covid-19 kan stoppen,” kondigde Moderna-voorzitter Stephen Hoge aan. “Deze positieve, tussentijdse analyse van het onderzoek geeft ons de eerste klinische indicaties dat ons vaccin de ziekte van COVID-19 kan voorkomen, inclusief de ernstige vorm.”

Versnelde procedure

Het bedrijf verwacht volgende week over genoeg data te beschikken om een versnelde aanvraag voor goedkeuring door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten te kunnen indienen. Moderna hoopt tegen 2021 over 500 miljoen tot 1 miljard dosissen te beschikken. Europese landen hebben er alvast tientallen miljoenen dosissen van besteld. Normaal gesproken vragen medicijnfabrikanten pas om toelating wanneer de proeven met een nieuw middel helemaal afgerond zijn. Zodra al het papierwerk binnen is, beginnen de toezichthouders met het bestuderen van de uitkomsten en beslissen ze of het middel op de markt mag komen. Bij een rolling review kijken de toezichthouders mee over de schouders van de farmaceuten terwijl hun gegevens binnenkomen.

Bij twee andere mogelijke vaccins kijkt het EMA al mee. Dat zijn het middel AZD1222 van AstraZeneca en de universiteit van Oxford, en het middel BNT162b2 van Pfizer en BioNTech. De topman van het EMA zei onlangs al dat daar snel een derde middel bij zou komen, maar wilde de naam toen nog niet noemen. Het EMA, gevestigd in Amsterdam, is verantwoordelijk voor de toelating van vaccins en geneesmiddelen tot de Europese markt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht