ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Matig enthousiast over het Covid-19-vaccin, kopte de Artsenkrant

Een op de drie artsen wil zichzelf én patiënten niet laten vaccineren: ‘Slecht signaal naar bevolking’
door Tsenne Kikke - donderdag 26 november 2020 17:16

Iets meer dan een derde, namelijk 37 procent van de 836 ondervraagde Belgische artsen, wil zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat bleek uit een ietwat verouderde enquête van de 'Artsenkrant'. Daarin zou slechts 68 procent het vaccin aan hun patiënten aanbevelen, terwijl de regering voor de vaccinatiecampagne net op het advies van artsen rekent. ‘Er wacht de experts nog veel werk om artsen te informeren’, zei Dirk Scheveneels, huisarts in Antwerpen-Zuid en ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).

“Twijfelaars heb je altijd, maar het grote aantal verbaast me wel”, zei hij. Hij zag de scepsis onder artsen vooral als een uiting van bezorgdheid. “Artsen willen boven alles de veiligheid van hun patiënten garanderen. Daarom willen ze eerst een precies beeld hebben van hoe de vaccins geproduceerd worden en hoe ze werken.”

De scepsis tegenover het coronavaccin lijkt bij artsen een pak hoger te liggen dan bij andere vaccins. Negen op de tien artsen vinden vaccins in het algemeen betrouwbaar, evenveel raden hun patiënten aan zich te vaccineren tegen de griep. “De coronavaccins zijn natuurlijk nieuw. Misschien vrezen artsen dat ze te snel op de markt moeten komen en dus onvoldoende getest zijn. Zolang er geen wetenschappelijke studies verschenen zijn en de vaccins niet goedgekeurd zijn, is het begrijpelijk dat er nog onzekerheid heerst”, zei Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid.

Honger naar informatie

Niet onbelangrijk: de enquête werd afgenomen eind september. Ondertussen blijken de kandidaat-vaccins van Pfizer en Moderna boven de 90 procent efficiëntie te zitten, ook de tussentijdse resultaten van AstraZeneca/Oxford zijn bemoedigend. Afgaande op de Grote Coronastudie steeg het aantal Belgen dat zich wil vaccineren tussen eind september en nu met zo’n 10 procent, naar 82 procent. “Als je vandaag die enquête onder artsen opnieuw zou afnemen, zou je ook daar een veel hoger cijfer zien”, zei epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).

Hij ziet in de resultaten van de enquête vooral een ‘honger naar informatie’ onder artsen. Want net zij zullen de eerste informatiebronnen worden voor de miljoenen Belgen die zich laten vaccineren. “Als huisartsen zelf twijfel zaaien over de vaccins, is dat een erg slecht signaal naar de rest van de bevolking. Er wacht de experts dus nog veel werk om artsen te informeren”, zei Scheveneels.

Daarom plaatste Yvon Englert met de cel ‘maatschappelijk debat en communicatie’ van de Belgische taskforce voor vaccinatiestrategie een communicatiecampagne op poten rond het coronavaccin, waarbij specifiek aandacht uitgaat naar artsen en zorgverleners.

Ook nu al gebeurt er heel wat, zei Pierre Van Damme. “Op de website Gezondheid en Wetenschap publiceren we factchecks. We werken ook aan fiches met antwoorden op veelgestelde vragen voor artsen en apothekers. En wekelijks doe ik webinars met artsen, waar toch telkens 100 mensen op aanwezig zijn. Van een gebrek aan interesse  kun je dus moeilijk spreken.”

Bron: De Morgen

Mijn vraag is, onder andere...

In november kwam er een positief advies voor het kandidaat-vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) en dat van Pfizer en BioNTech. Naast AstraZeneca/Oxford is er nu ook een advies voor het kandidaat-vaccin van CureVac, waarop de ministers van Volksgezondheid beslist hebben om in te tekenen op de aankoop. Het Europese contract gaat over de aankoop van 225 miljoen dosissen. België zou daarvan 2,9 miljoen dosissen aankopen.

Gaan we elk van die vaccins bij één en dezelfde persoon uitproberen..., totdat we er eentje tussen vinden dat écht voor hem/haar werkt?..

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht