ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het enige wat je zélf kan doen om kans op ziekenhuisopname te verkleinen, is…

En de ziekenhuisopnamen blijven stijgen.
door Tsenne Kikke - donderdag 5 november 2020 23:41

Langzaam maar zeker zien we in België de eerste effecten van de vrijheidsinlevering. De cijfers stabiliseren en het aantal nieuwe besmettingen is licht gedaald. Toch is er nog geen reden tot juichen. Premier De Croo liet weten dat we ons nog maandenlang zullen moeten houden aan de beperkende maatregelen. “We zullen de coronamaatregelen in ons land maanden aan een stuk moeten aanhouden. Het zal strikter moeten dan tijdens de zomer, tot het moment dat er een vaccin is.”

Enkele cijfers

In de week van 26 oktober tot en met 1 november werden er elke dag gemiddeld 14.091 nieuwe besmettingen genoteerd. Het 'goede nieuws' is, dat er een daling is van zes procent in vergelijking met een week eerder. In totaal raakten er in België al 468.213 mensen besmet.

Per dag belanden er nu gemiddeld 680 mensen in het ziekenhuis. Dit is wel een stijging. Momenteel liggen er 7.405 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis van wie 1.412 op de dienst intensieve zorgen. Naar het schijnt zal 1 op de 4 er hoogstwaarschijnlijk komen te sterven. In totaal zijn er nu al 24.863 patiënten opgenomen.

Het aantal overlijdens steeg tot 12.331, en elke dag sterven er 147. Zo’n 2.500 coronadoden zouden mee te wijten zijn aan luchtvervuiling. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek van het 'Max Planck Instituut voor Chemie'.

Wat kan je zélf 'doen'?

Volgens endocrinoloog Guy T’Sjoen is er een eenvoudige manier om jouw weerstand tegen corona op te krikken, en deze is: een beetje vermageren. Vanuit de ziekenhuiscijfers kwamen we immers aan de weet dat overgewicht en obesitas risicofactoren zijn voor een ernstige coronabesmetting.

De ziekenhuiscijfers liegen er niet om: wie overgewicht (vanaf een BMI hoger dan 25) of obesitas (vanaf een BMI hoger dan 30) heeft, loopt meer kans om ernstig ziek te worden en op intensieve zorgen te belanden. Volgens Sabeth De Waele, hoofd Intensieve Geneeskunde van het UZ Brussel, is obesitas een cruciaal kenmerk van het profiel van de gemiddelde coronapatiënt. Ook endocrinoloog Guy T’Sjoen ziet dat op de corona-afdeling van zijn UZ Gent dat 60% van de patiënten op intensieve zorgen overgewicht hebben.

“Iets vermageren als je overgewicht of obesitas hebt, is een essentiële maar tot nu toe ontbrekende coronamaatregel – naast regelmatig handen wassen, mondmaskers dragen en afstand houden”, klonk het dan ook. “In Vlaanderen is dit heel relevant, want de helft van de Vlamingen heeft overgewicht en 16% heeft obesitas.”

Geen te grote inspanningen nodig

Maar hoeveel moet je dan juist vermageren? Zo’n 5% is al voldoende, zei T’Sjoen. “Als je 100 kilogram weegt, probeer dan te vermageren tot je 95 weegt. Daarvoor zijn geen al te grote inspanningen nodig. Met meer en frequenter bewegen en gezonder eten kom je reeds een heel eind. Tegen kerstmis kan je al een mooi resultaat hebben.”

“Vermageren zorgt ervoor dat je immuunsysteem verbetert. Een lager gewicht zal niet verhinderen dat je een Covid-19-infectie oploopt, maar áls je het doormaakt, is de kans op een ernstiger verloop van de ziekte kleiner. Met welk percentage die kans dan verkleint, weten we nog niet. Maar nu is gewicht verliezen wel het enige dat je zélf kan doen om ervoor te zorgen dat jouw kans om op intensieve zorgen te belanden niet toeneemt.”

Waarom overgewicht zwakker maakt

Natuurlijk heeft nog steeds 40% van de coronapatiënten op intensieve zorgen een normaal gewicht, maar overgewicht is dus toch een hele belangrijke factor voor de ernst van een coronabesmetting. Hoe komt dat?

Ten eerste, hebben mensen met overgewicht vaker ook andere gezondheidsproblemen, zoals een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of (aanleg tot) suikerziekte, legde T’Sjoen uit. “Als daarbovenop nog eens een Covid-19-infectie komt, wordt het lastiger.”

Maar er zijn ook andere redenen. “Het is moeilijker om zwaarlijvige patiënten goed te beademen. De vetmassa in de buik drukt op de borstkas, waardoor de longen minder goed opengezet kunnen worden”, aldus de hormoonspecialist. Ook bevat vetweefsel ACE2-receptoren, een soort antennes die het coronavirus kunnen oppikken. “Als je veel vetweefsel hebt en dus heel veel van die toegangspoorten waarlangs het virus kan binnendringen, krijg je een veel ernstigere infectie,” beweerde hij.

“Daarnaast weten we dat mensen met overgewicht al een verhoogd risico hebben op een trombose, en ook Covid-19-patiënten krijgen sneller een trombose. Ten slotte is het zo, dat mensen met obesitas een chronische, lichte ontsteking hebben. Dat merken we altijd tijdens het bloedonderzoek. Door die chronische ontsteking hebben deze patiënten een verstoorde immuunreactie.”

T’Sjoen hoopt op initatieven vanuit de federale regering om het gemiddelde gewicht van de Belgen naar beneden te halen. Als je dus last hebt van overgewicht moet je wel wachten totdat de regering daarop reageert. Heb dus geduld...

Bronnen: Het Laatste Nieuws & Metro

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht