ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: ben je pro-vaccinatie of een anti-vaxxer?

Toekomststrategie zou moeten zijn: testen, traceren, isoleren en verzorgen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 17 november 2020 13:50

We zijn aan het uitbollen, en overwegen of we deze website op 31 december wel of niet definitief offline zullen halen. De jaarlijkse kosten beginnen namelijk véél te hoog te worden - en, sponsors ontbreken.

Nota #1: de rubrieken Eclecticus - Zoek&Vind en de website van DIMschool blijven wél bestaan.
Nota #2: Onderwijl hebben reeds enkele lezers een bijdrage geleverd - dank u!

----------------------------------------------------------------------------------------

Ter zake...

- In de periode van 10 tot 16 november werden er in België elke dag gemiddeld 441 mensen opgenomen in het ziekenhuis (-22 procent).

- In totaal liggen er nu 6.580 patiënten in het hospitaal, van wie 1.408 op de afdelingen intensieve zorg.

- Het aantal overlijdens per dag stijgt intussen amper nog.  Tussen 7 en 13 november stierven er elke dag gemiddeld 190 mensen aan Covid-19. Het totale dodental steeg zo tot 14.616.

- Gemiddeld komen er nu elke dag 4.911 nieuwe coronabesmettingen bij, een daling van 41 procent tegenover een week geleden. In totaal werden er al 537.871 coronabesmettingen in België geregistreerd.

Testen

Elke dag worden er nu nog gemiddeld 29.052 mensen getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Door het dalend aantal besmettingen verlaagt de druk op de testcentra en labo’s.

De positiviteitsratio, het aandeel mensen dat positief test, blijft ondertussen dalen tot 19,95 procent, na de piek van meer dan 29 procent eind oktober. Pas wanneer dat cijfer minstens twee weken onder de 5 procent is gezakt, beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de epidemie onder controle.

Hoofdredacteur ‘The Lancet’...

“Uw politieke systeem heeft tekortgeschoten. De meeste van die 14.000 Belgische coronadoden hadden vermeden kunnen worden.” Dat heeft Richard Horton, hoofdredacteur van het prestigieuze medische tijdschrift 'The Lancet', maandagmiddag gezegd in de Kamer. Horton was digitaal te gast in de commissie die zich bezighoudt met de evaluatie van de Covid-19-pandemie.

Volgens hem hebben de meeste Europese landen fouten gemaakt in de aanpak van de coronacrisis. “Hadden de politici onze artikels op tijd gelezen, dan was het vroeger duidelijk geweest dat we aan de vooravond van een wereldwijde pandemie stonden. Dat is pas in maart gebeurd, niet in januari bij de eerste artikels.”

Maar Horton toonde zich ook scherp voor het politieke kluwen dat uitgerekend door het Belgische gezondheidssysteem loopt. “Dat typische Belgische systeem heeft er geen goed aan gedaan, het heeft tekortgeschoten. We hadden de meeste van die 14.000 doden kunnen vermijden. Door de politieke organisatie zijn er mensen gestorven, daar moet u toch over nadenken”, klonk het.

Cruciale stappen

Horton schetste ook enkele cruciale stappen om uit deze pandemie te geraken. Zo moet er geïnvesteerd worden in lokale zorg: “Huisartsen, apothekers, lokale gezondheidscentra: zij moeten lokale brandhaarden opsporen. Als we daar lokaal in slagen, hebben we geen lockdown meer nodig.” Testen, traceren, isoleren en verzorgen: zo vatte hij die strategie samen.

“Verder moeten bedrijven, scholen, handelaars, ziekenhuizen, sportclubs, … de handen in elkaar slaan. Alle spelers in onze samenleving hebben een rol te spelen. De cultuur van het wederzijdse handelen is belangrijk. We moeten zorgen voor elkaar. Dat is de voorbije jaren verloren gegaan.” De lokale gemeenschap is volgens Horton daarin de sleutel. “Zij moeten de mogelijkheid hebben om hun eigen gemeenschap te beheren. Zij kunnen alles weer opbouwen, te beginnen met het vertrouwen.”

“En tenslotte moeten we mensen hoop geven. Daar ligt een rol weggelegd voor onze politieke leiders. Een nationaal relanceplan, op sociaal, economisch en cultureel gebied. De bevolking heeft nood aan een visie. Maar dan moet iedereen zich achter hetzelfde doel scharen”, zei Horton. “En dat lukt enkel als alle politici één zijn. Als zij onderling al verdeeld zijn, dan straalt dat af. Er is nood aan een strategie met één communicatieve leider die het vertrouwen probeert te herstellen.”

Vaccins

Maandag kwam er ook heuglijk nieuws van Moderna, het Amerikaanse biotechbedrijf dat verkondigde snel over een vaccin met 95 procent effectiviteit te beschikken. Maar Horton waarschuwt dat een vaccin nooit een “wonderoplossing” zal zijn: “Het is nooit honderd procent sluitend, en je zal ook nooit iedereen kunnen overtuigen om er een te laten inspuiten. We moeten dus ook daarna nog nederig blijven: ook de gedragsaanpassingen zullen moeten blijven gelden.”

“De grootste uitdaging voor de hele vaccinstrategie wordt de strijd tegen antivaccinatiebewegingen die het vertrouwen ondermijnen. Regeringen moeten nu al bezig zijn met het voorbereiden van de bevolking op vaccins. Je hebt doorgaans drie groepen: een grote groep voorstanders van een vaccin, een kleine groep felle tegenstanders, en een gemiddelde groep twijfelaars. Als je nu niet probeert om de twijfelaars te overtuigen, maak je hen kwetsbaar voor de invloed van de antivaxxers.”

Er bevinden zich volgens Horton wereldwijd momenteel elf vaccins in het stadium van de klinische proeven. “Dat zijn allemaal verschillende soorten en types, met verschillende zelfverklaarde effectiviteit. De timing om tegen het voorjaar een vaccin te hebben, is goed. Zo kunnen we tegen de zomer en de herfst opbouwen tot één miljard dosissen. Die moeten op een evenwichtige en eerlijke manier verdeeld worden.”

Pro versus Anti

Experten van de Universiteit van Washington analyseerden de beweringen, ‘likes’ en reacties over vaccinatie van bijna 100 miljoen gebruikers op Facebook. Daarvoor volgden ze meer dan 1.300 Facebook-pagina’s, die ze onderbrachten in drie clusters:

- een cluster pro-vaccinatie-pagina’s (blauw);
- een cluster pagina’s van anti-vaxxers (rood);
- een cluster neutrale pagina’s waar wel over vaccins gediscussieerd werd (groen).

Met behulp van een ingewikkeld wiskundig algoritme volgden de onderzoekers de bewegingen tussen de Facebook-gebruikers in deze groepen: hoe gedeelde berichten zich verder verspreidden binnen clusters en tussen de verschillende clusters, en welke clusters het actiefst waren. Dit visualiseerden de wetenschappers met gekleurde bolletjes en lijnen.

De onderzoekers deden volgende vaststellingen:

- Facebook-pagina’s die pro vaccinatie zijn, hebben veruit de meeste volgers, terwijl er veel minder gebruikers zich kanten tegen vaccinatie.

- Toch bestaan er meer anti-vaxx-pagina’s op Facebook (met minder leden dan de pro-vaxx-groepen) en is de uitwisseling van informatie tussen deze anti-vaxx-groepen en neutrale groepen veel intensiever: ze delen, ‘liken’ of beantwoorden meer berichten.

- Pro-vaxx-groepen wisselen minder gegevens uit en hun boodschappen worden minder gedeeld. Mogelijk vinden mensen hun boodschappen minder aantrekkelijk, omdat ze steeds hetzelfde herhalen: de gezondheidsvoordelen van vaccinatie.

Vaccinatietwijfel zaaien

Anti-vaxx-groepen zijn actief in meerdere domeinen en blijken nauw verweven met personen die alternatieve geneeswijzen aanhangen, vatbaar zijn voor complottheorieën en een groot wantrouwen hebben in de overheid en de farmaceutische industrie. Door hun boodschappen te verspreiden in neutrale Facebook-groepen, kunnen anti-vaxxers ook daar twijfel zaaien over vaccins. Omdat ze zich als een olievlek uitbreiden op Facebook, zouden ze volgens de berekeningen van de onderzoekers de pro-vaxxers in 10 jaar kunnen overstemmen.

Conclusie

Terwijl anti-vaxxers in de minderheid zijn op Facebook, worden hun alarmistische boodschappen over vaccins vaker gedeeld. Ook berichten van anti-vaxx-Facebook-pagina’s zijn vaker terug te vinden op neutrale Facebook-pagina’s. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Betrouwbare pro-vaccinatie-informatie zou breder bekendgemaakt en gedeeld moeten worden om de angst voor vaccins te temperen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht