ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Post-intensieve zorgsyndroom is een miskend aspect van coronapandemie

Het 'post-intensieve zorgsyndroom' kan fysieke, psychische en cognitieve problemen veroorzaken.
door Tsenne Kikke - donderdag 29 oktober 2020 19:58

Tegenwoordig publiceer ik graag - als 'bladvulling' - allerlei zaken over de 'coronapandemie', terwijl wijzelf hier ondertussen aan het overwegen zijn of we deze website op 31 december wel of niet definitief offline zullen halen. De jaarlijkse kosten beginnen namelijk véél te hoog te worden, en sponsors ontbreken.

Nota: de rubriek Eclecticus & de website van DIMschool blijven wél bestaan, gegarandeerd.

Ter zake...

Veel patiënten die op de afdeling intensieve zorg hebben gelegen, krijgen bij thuiskomst vaak te maken met het 'post-intensieve zorgsyndroom'. Het fenomeen, dat bij het grote publiek en de zorgsector nog vrij onbekend is, kan fysieke, psychische en cognitieve problemen veroorzaken. 'Het is een miskend aspect van de pandemie', meldde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Een verblijf op de intensieve zorgafdeling (ICU) is zeer ingrijpend. Op dit moment liggen er in België 1.026 covidpatiënten op een intensieve zorgafdeling. "Het leven komt er tot stilstand en het falende lichaam wordt ondersteund door machines en geneesmiddelenn" legde Gudrun Briat van het KCE uit. "De intensieve zorgen hebben de afgelopen decennia een aanzienlijke vooruitgang geboekt en vele levens gered. Maar patiënten zijn en blijven mensen, met hun kwetsbaarheden."

Het is volgens het KCE niet verwonderlijk dat het verblijf bij sommigen blijvende sporen nalaat. Deze klachten worden gebundeld onder de benaming 'post-intensive care-syndroom' (PICS). Meer dan de helft van de patiënten die op de ICU verbleven voor een ernstig probleem, kunnen er mee te maken krijgen - vooral, als ze reeds voordien gezondheidsproblemen hadden.

Sinds covid-19 de wereld in zijn greep houdt, en het zorgsysteem onder druk zet, werden er reeds veel mensen op de ICU opgenomen. Hierdoor kan ook het aantal gevallen van PICS volgens het KCE de komende maanden toenemen. "Momenteel worden problemen met PICS vaak niet geïdentificeerd in België," zei dokter Germaine Hanquet, hoofdonderzoeker van de studie. "Het syndroom is niet alleen weinig bekend in de medische wereld en bij het grote publiek, maar patiënten die de ICU verlaten, worden ook niet systematisch opgevolgd."

Aangezien de meeste patiënten na hun verblijf op de ICU vroeg of laat in contact komen met hun huisarts, is dit rapport voor de huisartsen bedoeld. "We beseffen dat de huisartsen momenteel overbevraagd worden, maar zij zijn wel vaak de eersten die tekenen van PICS kunnen herkennen en behandelen."

De aandacht gaat na ontslag uit het ziekenhuis meestal naar de aanvankelijke pathologie en de fysieke toestand van de patiënt. De cognitieve en psychologische symptomen krijgen dan vaak minder prioriteit en er wordt niet altijd een verband met het verblijf op de ICU gelegd.

Om huisartsen te helpen deze problemen te herkennen, bestudeerde het KCE de internationale literatuur. Het identificeerde een aantal gebruiksvriendelijke en snelle instrumenten waarmee huisartsen in minder dan tien minuten de situatie van de patiënten die op ICU lagen kunnen inschatten. Het KCE stelde een set van zes praktische tools voor, die gemakkelijk in de praktijk of bij de patiënt thuis kunnen worden gebruikt. Na deze snelle screening kan de huisarts doorverwijzen naar een specialist.

Spierzwakte

PICS omvat zowel fysieke, psychische als cognitieve problemen. De fysieke symptomen treden als eerste op. Vaak zijn ze al aanwezig wanneer de patiënt de intensieve zorgafdeling verlaat. Bij ongeveer 40 procent van de patiënten uit zich dat in extreme spierzwakte, een gevolg van het langdurig stilliggen en het dunner en minder krachtig worden van de spieren ten gevolge van acute ontstekingen. Deze klacht komt het meest voor en verbetert meestal in de loop van het eerste jaar.

Naast extreme spierzwakte krijgt 20 tot 40 procent van de patiënten af te rekenen met cognitieve problemen, zoals geheugenverlies, moeite om zich mondeling uit te drukken, aandachtstoornissen en problemen met uitvoerende functies, zoals: plannen, tijd beheren of twee taken tegelijk uitvoeren. Deze problemen kunnen meerdere jaren aanhouden.

Daarbij komt nog dat 20 tot 35 procent van de patiënten enkele maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis psychische problemen ontwikkelen, zoals angst en depressie. Deze psychische klachten kunnen lang aanslepen en zijn het meest slopend voor de patiënten. Ze maken de terugkeer naar het dagelijks leven emotioneel moeilijk en stressvol.

Dagboek

Tot slot ontwikkelt 20 procent van de patiënten een posttraumatische stressstoornis met traumatische herinneringen, nachtmerries en flashbacks. Ze hebben ook last van vermijdingsgedrag bij situaties die hen herinneren aan de intensieve zorgafdeling. Dergelijke symptomen kunnen zich ook later ontwikkelen en meerdere jaren aanhouden. En ze kunnen zelfs opduiken bij 20 tot 50 procent van de familieleden van de patiënten. Ook zij hebben vaak een zeer stressvolle periode doorgemaakt en nemen na de thuiskomst van de patiënt vaak de zware rol van verzorger op zich.

Het KCE wil nu onder andere nagaan welke maatregelen al tijdens het verblijf op de intensieve zorgafdelingen kunnen worden genomen om PICS te voorkomen. Uit een aantal studies blijkt bijvoorbeeld dat het bijhouden van een ICU-dagboek positieve effecten heeft op de psychische symptomen van patiënten met PICS. Ze helpen patiënten om beter te begrijpen wat er op de intensieve zorgafdeling is gebeurd.

Bron: Eos Wetenschap & andere

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

Of...: klik hier. Alvast bedankt!

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht