ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over angst en massavorming in de coronacrisis

Een andere kijk op al de coronanieuwsjes.
door Tsenne Kikke - vrijdag 30 oktober 2020 0:33

Tegenwoordig publiceer ik graag - als 'bladvulling' - allerlei zaken over de 'coronapandemie', terwijl wijzelf hier ondertussen aan het overwegen zijn of we deze website op 31 december wel of niet definitief offline zullen halen. De jaarlijkse kosten beginnen namelijk véél te hoog te worden, en sponsors ontbreken.

Nota: de rubrieken Eclecticus - Zoek&Vind en de website van DIMschool blijven wél bestaan, gegarandeerd.

Ter zake...

Ik ontken geenszins het bestaan van zowel het coronavirus als het griepvirus, evenals andere virussen. Dus behoor ik voorzeker niet tot de aanhangers van de Germaanse Geneeskunde. Maar, teneinde het evenwicht te bewaren, moeten die er ook zijn. Voor elk fenomeen moet er nu eenmaal een tegenpool bestaan. Voor elke pro een contra, voor elke yin een yang, en zo meer.

Ik ben geen viroloog en dus verplicht om mijn persoonlijke opinies op feiten en cijfers te baseren. Anderzijds is mijn geest open genoeg om de meningen van anderen te aanhoren.

Zo haalde ik in een vorige blog aan dat viroloog Didier Raoult beweert dat de meeste sterfgevallen zich bij oudere mensen voordoen (85+) - én, bij mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen. Indien je Sciensano raadpleegt, wordt dat bevestigd. Sterker nog: 82,8% van alle geregistreerde doden in België zijn ouder dan 75 jaar.

De Belgische ziekenhuizen liggen nog niet vol, en er zijn nog meer dan voldoende bedden voorradig, maar het probleem moet gezocht worden bij het (stilaan meer en meer ontbrekende) verzorgend personeel - want, die moeten de mensen die in die bedden liggen de nodige verzorgingen en aandacht kunnen aanbieden. Vanwege besmettingen en hogere werkdruk is dat personeel aan het uitdunnen, daar waar nieuwe patiënten alsmaar worden aangevoerd...

Nogmaals: we zouden een duidelijk onderscheid moeten kunnen maken tussen het aantal griep- en/of coronabesmettingen en het aantal griep- en/of coronadoden. Tevens kunnen angst en paniek wel degelijk een blikvernauwing veroorzaken...

Hoe verhoudt de remedie zich tot de kwaal?

Hieronder kan je een gesprek aanhoren tussen Marlies Dekkers met professor klinische psychologie Mattias Desmet en filosoof Ad Verbrugge, met als thema: "Angst is niet alleen een gevolg van de coronacrisis, het is ook een oorzaak."

Naar het schijnt heeft de politiek alles heel snel losgelaten. Dat gebeurde onder druk van de bevolking, het buitenland en de medische wetenschap. Volgens Desmet hangt dat samen met massavorming als gevolg van angst. Om dat te begrijpen spreekt hij over de crisis die al gaande was vóór de coronapandemie. Hij wijst op de vele depressies, burn-outs en een breed gedeelde ervaring dat het eigen leven er niet toe doet. “Het toont de mate waarin onze maatschappij beheerst werd door een gevoel van zinloosheid en psychisch onbehagen.” In dat klimaat kon de massavorming rondom corona wortel schieten. Verbrugge: “Er lijkt wel een sluimerend onbehagen of woede waarin we op zoek zijn naar iemand of iets die het gedaan heeft.” We hebben met het coronavirus een nieuwe vijand gevonden en dat biedt een zin-perspectief.

In elk geval stelt het tot een na-denken...

Ook Dolores Cahill, PhD moleculair biologe en immunologe, draagt op al het coronanieuws haar eigen steentje bij.

Nawoord

Ongetwijfeld zal angst en stress een effect hebben op het lichaam en dus ook op het immuunstelsel. Maar anderzijds snap ik ook wel wat mensen bedoelen met te zeggen dat Belgen niet genoeg angst hebben, gezien de hoeveelheid nieuwe besmettingen en mensen die de maatregelen aan hun laars lappen.

Dat België heel veel tegenstrijdige, en per regio verschillende maatregelen heeft, helpt daar natuurlijk niet bij. Maar ik denk dat angst inboezemen niet effectief is. Mensen moeten alert zijn, niet angstig zijn. Ikzelf heb mij nooit angstig gevoeld tijdens deze hele crisis, maar ik ben wel alert en vermijd risico’s (zoals menigten).

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

Of...: klik hier. Alvast bedankt!

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht