ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het mysterie omtrent een vermiste atoombom is nog steeds niet opgelost

De Tybee-bom is een 3.500 kilogram zware Mark 15-waterstofbom.
door Tsenne Kikke - donderdag 22 oktober 2020 3:24

Het is inmiddels meer dan 60 jaar geleden dat vlakbij de Amerikaanse stad Savannah in de staat Georgia een atoombom in de oceaan verdween. De bom moet daar ergens nog steeds op de oceaanbodem liggen, maar tot nu toe is hij vermist gebleven. De lokale bevolking maakt zich er zorgen over, maar volgens de Amerikaanse overheid is het gevaar slechts gering.

Het indicent

Op 5 februari 1958 botsten twee B-47 bommenwerpers tegen elkaar, tijdens een oefenvlucht boven de kust van Savannah. Eén van de toestellen had een atoombom aan boord die honderd keer krachtiger zou zijn dan de bom die in 1945 boven Hiroshima is gebruikt. Het vliegtuig met de bom aan boord moest een noodlanding maken. Omdat het risico te groot was dat de bom tijdens deze landing zou ontploffen, besloot de luchtleiding om hem boven de oceaan al los te laten. Destijds was de Koude Oorlog namelijk op zijn hoogtepunt, waardoor bommenwerpers tijdens oefenmissies nog met echte atoombommen aan boord vlogen. Vier maanden na het incident besloot de Amerikaanse legerleiding om dit toch maar niet meer te doen.

Het besluit om de atoombom in de oceaan te dumpen heeft waarschijnlijk het leven van de bemanning van de bommenwerper gered. Het vliegtuig werd hierdoor 3.500 kilogram lichter wat de noodlanding een stuk makkelijker maakte. Zowel de piloot als co-piloot overleefden het incident.

Zoektocht naar de vermiste bom

Het leven van de piloten mag dan gered zijn, maar nu ligt er dus ergens bij de Amerikaanse kust nog wel een atoombom op de bodem van de oceaan. In 2001, na de aanslagen van 11 september, steeg de bezorgdheid over deze vermiste ‘Tybee-bom’ weer sterk. Wat als terroristen hem zouden vinden en in zouden zetten voor een nieuwe aanslag?

Daarom stelde de Amerikaanse overheid een onderzoeksteam aan om de vermiste bom alsnog op te sporen en te bergen. Tien weken lang werd er gezocht, maar tevergeefs; de bom bleef vermist. Het team concludeerde dat de kernbom waarschijnlijk begraven lag onder een dikke laag slib. Bovendien zou hij niet meer tot ontploffing kunnen komen. Een atoombom moet namelijk goed onderhouden worden om hem af te kunnen laten gaan. De ‘ontsteking’ van een atoombom wordt bovendien, onder andere, geregeld door chemische stoffen die slechts een aantal jaren werkzaam blijven.

Mogelijke gevaren

Een mogelijk gevaar is dat iemand de bom op weet te speuren en hem gebruikt voor een terroristische aanslag. De atoombom bevat namelijk nog wel radioactief materiaal. Terroristen kunnen hier een ‘vuile bom’ van maken. Hierbij laten ze conventionele explosieven bij de atoombom afgaan, om zo het radioactieve materiaal te verspreiden. Dit is echter een zeer onwaarschijnlijk scenario. Een reëler gevaar is dat uiteindelijk het metalen omhulsel van de atoombom wegerodeert, waardoor het schadelijke radioactieve materiaal in de oceaan terechtkomt. Dit zou een ontzettend grote milieuramp als gevolg hebben.

Bron: IsGeschiedenis

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht