ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het coronavirus is in rioolwater goed te bespeuren

Steeds meer virus doorgespoeld: “We pissen en kakken riool vol met corona…”
door Tsenne Kikke - woensdag 28 oktober 2020 19:54

Het virus belandt onder de grond via onze uitwerpselen. De tweede golf van het coronavirus is dan ook in de riolen goed terug te vindeb. Nog nooit werden in Nederland zoveel virusdeeltjes in het riool gemeten als afgelopen week. Dat bleek uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  

Vorige week, tussen maandag 19 en zondag 15 oktober, zaten er gemiddeld 1.825 deeltjes van het coronavirus in een milliliter rioolwater. Een week eerder waren dat er iets meer dan 1.300 en de week daarvoor 850. Eind maart en begin april, op het hoogtepunt van de eerste golf, vond het RIVM 1.431 virusdeeltjes per milliliter.

Drinkwater is goed beschermd tegen het coronavirus

Het stijgende aantal besmettingen van het nieuwe coronavirus zorgde in Vlaanderen eveneens voor ietwat onrust. Ook de waterbedrijven krijgen vragen over de bescherming van drinkwater en afvalwater. Bovendien ziet Water-Link dat heel wat mensen aan het hamsteren slaan en daarbij ook massaal flessenwater in de winkelkar stapelen. Daarom wilde Water-Link graag extra benadrukken dat het kraanwater in Vlaanderen streng gecontroleerd wordt en dat er steevast gezond en veilig drinkwater uit de kraan stroomt. Je kan jezelf dus gerust een rit naar de winkel besparen.

Is het virus aanwezig in het drinkwater?

Carl Heyrman, algemeen directeur van 'AquaFlanders', stelde gerust: “Nee, het coronavirus is nergens gedetecteerd in drinkwatervoorzieningen. Niet in Vlaanderen, maar ook niet internationaal. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft in haar rapport van 3 maart 2020 ook aan dat het risico voor drinkwatervoorzieningen laag is.”

Kan het virus overgedragen worden via drinkwater?

Carl Heyrman: “Het water, dat bij je thuis uit de krant komt, is veilig. Het is zeer goed beschermd tegen virussen. De waterbedrijven gebruiken filter- en desinfectietechnieken waarmee eventueel aanwezige bacteriën en virussen efficiënt uit het water verwijderd worden. Ook de strenge voorschriften voor de aanleg en het onderhoud van waterleidingen maken dat we goed beschermd zijn tegen microbiologische verontreinigingen.”

Kan het coronavirus overleven in water?

Carl Heyrman: “Coronavirussen kunnen niet goed standhouden in water. Wanneer het coronavirus in het water zou terechtkomen, is het eenvoudig en zeer efficiënt te inactiveren. Volgens internationale experts is het coronavirus dan ook geen grote bedreiging voor de watersector.”

Kan het virus overgedragen worden via afvalwater?

Carl Heyrman: “We verwachten niet dat een virus, en dus ook niet het coronavirus, wordt overgedragen via water. Dat geldt ook voor afvalwater.” En wat als ontlasting van een besmette patiënt in het afvalwater terechtkomt?

Carl Heyrman: “Een klein percentage, zo’n 2 tot 10%, van de personen die met het virus besmet worden, heeft buikklachten en diarree. Als het virus in ontlasting terug te vinden is, dan is het mogelijk dat dit in het afvalwater terechtkomt. Tot op vandaag zijn er geen gevallen gekend van besmetting van het virus via ontlasting en er zijn dus ook geen aanwijzingen voor dat het virus zich zou kunnen verspreiden via afvalwater. Dat bevestigt de WHO in haar rapport.”

“Ook wanneer het virus via ontlasting toch in het afvalwater zou terechtkomen, hoeven we ons niet meteen zorgen te maken. Afvalwater wordt immers niet rechtstreeks gebruikt voor de productie van drinkwater. We maken drinkwater van grondwater en oppervlaktewater dat afkomstig is van grotere rivieren. Bovendien zijn de klassieke filter- en desinfectietechnieken zeer efficiënt in het inactiveren van virussen zoals deze.”

“Als watersector nemen we de nodige voorzorgen in het beschermen van het water en van onze medewerkers die in aanraking komen met afvalwater. Zij weten hoe ze zich dienen te beschermen tegen virussen zoals deze.”

Bron: water-link.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht