ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Drie op de vier huisartsen zien het niet meer zitten…

“Als zij massaal uitvallen, wordt dat dramatisch voor ons gezondheidssysteem.”
door Tsenne Kikke - zaterdag 17 oktober 2020 20:11

Het water staat de Belgische huisartsen aan de lippen. Drie kwart van hen zegt de werkdruk door de coronacrisis niet meer aan te kunnen, en vreest er binnenkort onderdoor te gaan. “Als zij massaal uitvallen, wordt dat dramatisch voor ons gezondheidssysteem”, waarschuwde beroepsvereniging 'Domus Medica'.

'Domus Medica', dat de belangen van huisartsen in Vlaanderen en Brussel verdedigt, ondervroeg 1.237 dokters over wat zij dit najaar verwachten. Slechts 26,6 procent van hen, een kwart dus, gelooft dat ze alles zullen kunnen bolwerken tijdens de tweede golf van de coronacrisis. De overgrote meerderheid maakt zich zorgen. Ze schatten nog maximaal zes maanden aan dit tempo voort te kunnen doen, of geven aan ondersteuning nodig te hebben. Van alle leeftijdscategorieën slaken dertigers het hardst een noodkreet.

Voorzitter Roel Van Giel van 'Domus Medica' noemde de artsen 'superhelden', maar “ze zitten wel op de rand”. Hij stelde vast dat ze “geen plan, geen materiaal en geen financiën” hadden om de coronacrisis te lijf te gaan, toen die in maart de kop opstak. “De huisartsen moesten zich heruitvinden. Ze deden dat met veel flexibiliteit, veel voluntarisme en ook veel solidariteit van de bevolking, al brokkelt het draagvlak de jongste tijd erg af. We hebben nog minstens zes maanden te gaan, want voor maart 2021 zijn we nog niet van het coronavirus af.”

De gemiddelde huisarts trekt tien tot dertig minuten uit per patiënt, om resultaten uit te leggen, informatie te geven, de quarantainemaatregelen te bespreken en een test administratief af te handelen. “De burger heeft nog steeds nood aan persoonlijke info. De huisarts neemt daarin een belangrijke taak op. Maar de enquête toont ook dat de administratieve vereenvoudiging absoluut noodzakelijk is.”

De huisartsen geloven dat de werkdruk kan afnemen, als asymptomatische patiënten niet meer bij hen worden getest. Ook het testen van kinderen onder de twaalf vinden ze niet meer houdbaar.

Op 9 oktober 2020 sprak dr. Roel Van Giel in de coronacommissie van het Vlaams parlement. Hij vertelde er wat 'Domus Medica' is, wat onze rol is geweest in de voorbije maanden en hoe de huisartsen deze COVID-19 epidemie tot nu toe beleefd hebben. De opname van deze sessie is beschikbaar via het Youtube-kanaal van het Vlaams parlement (Roel Van Giel komt aan het woord vanaf 2:41:00).

Bron: Nieuwsblad

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht