ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

China wil alles weten over 686 Belgen (en miljoenen anderen)

China hanteert de mozaïekmethode: brokjes informatie hebben elk apart weinig betekenis, maar samen scheppen ze een helder totaalbeeld
door Tsenne Kikke - vrijdag 18 september 2020 4:17

Van liefst 2,4 miljoen buitenlanders knipt en plakt China gretig gedetailleerde profieltjes bij elkaar. Tot en met echtgenotes en kinderen van politici. Met andere woorde: Peking lapt de wettelijke gebruiksvoorwaarden van internetbedrijven aan zijn laars.

Wat als een alziend oog alle interessante informatie samenbundelt die – verspreid over meerdere sociale medianetwerken – over jou rondzweeft? En wat als dat oog dit systematisch doet voor figuren van politiek en economisch gewicht, hun echtgenotes of hun kinderen? We hoeven ons niet af te vragen of dat te vergezocht is, nu het Australische cybersecuritybedrijf Internet 2.0 een database van de Chinese inlichtingsdiensten kon inkijken. Die Overseas Key Information Database (OKIDB) brengt minstens 2,4 miljoen buitenlanders in beeld en werkt als een digitale Who’s Who van wie ertoe doet in de nationale besluitvorming. Handig voor wie wil lobbyen, beïnvloeden of gewoon een stapje voor wil hebben op een commerciële partner in het buitenland.

Internet 2.0 kon daarvan zo’n 10 procent redden, nadat een Chinese klokkenluider het bestand had doorgegeven aan een kennis. Het vond de namen terug van 52.000 Amerikanen en 35.000 Indiërs, maar ook van een kleine 700 ­Nederlanders (onder wie zelfs een minderjarige) en 686 Belgen.

Zo biedt de versie van OKIDB, die 'De Standaard' kon inkijken, een overzicht van de verenigingen waar Nathalie Muylle, huidig minister van Economie, mee verbonden was. De database vermeldt Laurette Onkelinx en haar echt­genoot. De Vlaams Belang-mandataris in Turnhout, Reccino van Lommel, voorheen actief in het ­zakenleven, staat erin. Geen niveau is te microscopisch voor Pekings nieuwsgierigheid.

Nog onrustwekkender is dat OKIDB ook focust op onderlinge relaties, bijvoorbeeld: mensen die een link hebben met de textielgroep Beaulieu. De database deelt alles netjes in volgens categorieën, zoals familieleden van politici, of ‘aan politiek blootgestelde figuren’. Het zo systematisch samen­rapen van interessante buitenlandse contacten op het hoogste staatsniveau is ongezien. ­Alleen het Amerikaanse – en erg omstreden – bedrijfje 'Clearview AI' bundelde ook al foto’s van indi­viduen uit verschillende hoeken van het internet, bijvoorbeeld: in dienst van de politie. ‘Dat is het einde van privacy zoals we die kennen’, vond The New York Times toen.

Openbare gegevens ‘op turbo’

Dataspecialist Jeremy Kirk wijst ­erop dat OKIDB opgebouwd is uit voornamelijk openbaar beschikbare informatie. Wat sommigen zelf blootgeven, bijvoorbeeld, op het sociale netwerk Linkedin, Facebook of een professionele website, ­belandt in handen van de Chinese inlichtingsdiensten. Artikels van De Standaard worden vermeld als informatiebron.

Is dat zorgwekkend? Toch wel, zei David Robinson van Internet 2.0 via de telefoon. ‘Ten eerste ­waren er in de grote database duidelijk gegevens bij die uit moeilijker toegankelijke, vertrouwelijke offline bronnen kwamen, bijvoorbeeld: ­juridische dossiers. Ten tweede geldt in Europa een privacywetgeving (GDPR), waarbij bedrijven zich moeten houden aan met de klant afgesproken gebruiksvoorwaarden. Gebruik van die gegevens door buitenlandse ­inlichtingsdiensten is tegen de regels. Peking lapt die ­Europese wetgeving dus aan zijn laars.’ Ons gebruik van sociale ­media vindt plaats binnen een afgesproken ­juridisch kader. Die ­regels vallen volledig weg, zodra het Chinese veiligheidsapparaat data samenbrengt.

Dat vindt ook Patrick Van Eecke, professor Informaticarecht aan de UAntwerpen. ‘Gegevensbeschermingsautoriteiten in Europa zullen zeker argumenteren dat het gaat om monitoren van burgers in de EU, en dat de GDPR dus van toepassing is. Of de gegevens afkomstig zijn uit publieke bronnen of niet, doet niet ter zake.’

Het Chinese bedrijf uit Shen­zhen dat verantwoordelijk was voor dat gedeelte van OKIDB, reageerde niet op het datalek. China zelf ontkent dat de overheid betrokken is. Dat is ongeloofwaardig. Ten eerste, omdat het bedrijf in kwestie, Zhenhua, deel uitmaakt van een uit­gekiend ecosysteem van soortgelijke bedrijfjes, vaak met dezelfde ­bureaucraten, professoren en inlichtingsdiensten aan de top. Ten tweede moet zo’n bedrijf al voorbij de strenge internet­censuur (‘the great firewall’) raken om westerse data te verzamelen, wat toestemming van de overheid impliceert. Ten slotte hebben de Chinese militaire diensten zelf onlangs toe­gegeven dat 90 procent van hun ­data vandaag uit open sourcegegevens komt.

Chanteerbare doelwitten

Als OKIDB veroordeelde Belgische voetbalmakelaars en douaneagenten uit het Antwerpse vermeldt, is dat omdat Peking chanteerbare doelwitten zoekt. ‘Ze speuren naar de zwakheden van mensen’, zei China-kenner Anne-Marie Brady. Dat is een beproefd recept van geheime diensten, alleen is Peking de eerste die dat op turbo doet via datamining, in plaats van het trage face to face uithoren van mensen. Westerse inlichtingsdiensten werken bovendien volgens een gerichte strategie en een aantal beperkte doelwitten. China hanteert de zogenaamde mozaïekmethode: brokjes informatie hebben elk apart weinig betekenis, maar samen schetsen ze een helder totaalbeeld. Daarom wordt iedereen geviseerd, van toerist tot uitwisselingsstudent en zakenman.

Burgers, die daarover bezorgd zijn, moeten volgens Robinson een stevige Europese naleving van de privacywetten eisen. ‘Dat wettelijke kader is er, maar hoeveel audits van bedrijven gebeuren er? Hoeveel rechtszaken zijn er al geweest rond ontsporingen of datalekken? Zolang wij niet aandringen op strenge naleving, kunnen internetbedrijven hier wapens leveren voor Chinese databases.’

Lijst is ratjetoe

De gelekte namenlijst roept vragen op. Al was het maar omdat er flink wat doden op staan. Dat begint met Patrick Lachaert, de vader van de huidige preformateur Egbert. Ook de naam van Nicola Di Rupo, de vader de voormalige premier duikt op. De man overleed zowat 70 jaar geleden. Dan volgen andere gestorven politici ­zoals Jacques Simonet.

De lijst bevat ook flink wat kinderen van politici: onder meer nakomelingen van Jan Jambon, Johan Sauwens, Pieter De Crem en Marc Verwilghen worden met naam en toenaam vermeld. Verder prijken voormalige politici op de lijst: Frank Vandenbroucke, Laurette Onkelinx, Siegfried Bracke, Joëlle Milquet en Stefaan De Clerck. Met Nathalie Muylle staat er maar één actieve minister op de lijst. Tel daarbij nog een rist parlementsleden – al gaat het op uitzonderingen na (Peter De Roover) vooral om backbenchers. Daarbij valt de sterke aanwezigheid van Vlaams Belangers op. Naast minder bekende bedrijfsleiders (inclusief enkele van hun kinderen) licht de naam van ­Carine Russo op, de moeder van de door Marc Dutroux vermoorde Mélissa. Met onder meer ­Gilbert Bodart, Pietro Allatta en Marius Mitu duiken ook namen op die ­figureerden in het voetbal­schandaal rond de ‘gokchinees’ Zheyun Ye. Er valt op de 686 Belgen geen peil te trekken.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht