ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Centralia: een stad onderaan al 58 jaar lang in vuur en vlam

Een bijna ongeloofwaardig verhaal…
door Tsenne Kikke - donderdag 24 september 2020 1:26

Het klinkt meer dan onwaarschijnlijk dat Centralia ooit een welvarend stadje was dat in een hel op Aarde veranderde. Toch is dit voor de voormalige inwoners van het stadje Centralia in Pennsylvania al jarenlang werkelijkheid. Onder de stad staat namelijk al meer dan vijftig jaar een kolenmijn in brand.

Steenkool rondom Centralia

Centralia ontstond midden negentiende eeuw, nadat men bevond dat er in de regio veel steenkool werd ontdekt. In 1856 openden dan ook de eerste twee steenkoolmijnen, het stadje liep vol en had al snel zo’n 2.700 inwoners. Dat was het hoogtepunt van het stadje, want later nam het aantal inwoners af door de vele mijnwerkers die naar het front van de Eerste Wereldoorlog werden gestuurd.

In de late jaren van 1920 deed de Grote Depressie ook niet veel goeds voor Centralia. Door die depressie was er minder vraag naar steenkool en dus waren er minder mijnwerkers nodig. Vijf grote mijnen moesten sluiten omdat ze niet genoeg steenkool konden verkopen en dat leidde tot een enorme crisis in de stad. Veel inwoners kwamen zonder werk te zitten en veel van hen trokken de oude leegstaande mijnen in om daar zelf op zoek te gaan naar steenkool.

Omdat niemand in de gaten hield wie waar groef en veel van deze illegale mijnwerkers nauwelijks ervaring hadden, werd dit al snel een onoverzichtelijke situatie. Veel mijnen stortten in doordat ze op de verkeerde plekken groeven, waardoor het te gevaarlijk werd om er nog te werken, laat staan dat toezichthouders zich nog in de mijnen begaven. De ingestorte mijnen werden door de overheid afgesloten voor de inwoners, al zagen vele onder hen nog wel een manier om de oude mijnen te gebruiken: bijvoorbeeld als vuilstortplaats

Brand breekt uit

In 1962 ontstond de brand die 99% van de inwoners uit de stad heeft weggejaagd. Van de nog 1.000 inwoners bleven er maar 7 over. Maar hoe kwam dit?

Daar zijn veel verschillende theorieën over, waaronder ook complottheorieën waar we later in dit artikel verder op ingaan. De meest plausibele  theorie is dat in mei 1962 het stadsbestuur verschillende brandweerlieden naar de vuilnisbelt had gestuurd, als jaarlijkse schoonmaak. Normaal werd het afval uit de put weggevoerd, maar dat jaar werd de vuilnisbelt voor het eerst verbrand: dit zou sneller en makkelijker moeten gaan.

Het verbranden van het vuil gebeurde toevallig net naast een verlaten mijn. Hoewel de brandweerlieden wisten dat ze vlakbij een verlaten mijn zaten, werd er niets met die informatie gedaan, aangezien iedereen ervan uit ging dat dit toch een verlaten en ingestorte mijn was. De brandweerlieden kozen er daarom ook voor dat om de brand niet volledig te blussen, maar te wachten tot de brand vanzelf uitdoofde als al het afval was opgebrand.

De brand vond echter een weg naar de mijn in, en daarin bleek nog heel wat brandbare steenkool te zitten. De kolen vatten vlam en het vuur werd al snel onhandelbaar. Door alle illegale tunnels en instortingen wist niemand meer waar er gangen liepen, en omdat alle mijnen met elkaar verbonden waren, kon het vuur overal brandstof en zuurstof vandaan halen. Via houten stutten en steenkool die nog in de tunnels zat, kon het vuur zich snel verspreiden.

Wat deed de overheid?

Na het uitbreken van de brand deed de brandweer twee grote pogingen het vuur te blussen, maar zonder succes. Een onderzoek naar een derde poging werd uiteindelijk gestopt. Uit dat onderzoek bleek dat het blussen van de brand zo’n 7 miljoen dollar zou gaan kosten én bovendien levensgevaarlijk zou zijn. Daarnaast dacht men nog altijd dat de brand wel uit zichzelf zou doven als de zuurstof werd afgesloten door de mijn van buitenaf dicht te maken. Niemand wist dat het doolhof van mijngangen immens was en dat de brand daardoor nog lang van zuurstof voorzien zou zijn.

Een ontdekking eind jaren '70 drukte iedereen met de neus op de feiten. Een eigenaar van een tankstation registreerde een ongewoon hoge temperatuur in één van de ondergrondse brandstoftanks van zijn tankstation. Wat bleek? Onder zijn tankstation lagen oude mijngangen die inmiddels in brand waren gevolgen. Een paar jaar later rapporteerden bewoners stank en verzakkingen. Een kind viel in een rokend zinkgat dat door het vuur was ontstaan en doordat hij zich nog net aan een boomwortel kon vastgrijpen, werd hij ternauwernood gered. De brand was dus na meer dan twintig jaar nog altijd niet gedoofd.

De overheid besloot dat het onmogelijk was om de brand te blussen en kon niets anders dan het in de gaten houden met metingen. Maar langzaam werd de situatie erger, er ontstonden steeds meer zinkgaten en scheuren in de grond, waar vaak giftige gassen uitkwamen. De enige oplossing voor de overheid was om de inwoners te laten verhuizen. In 1984 begon de overheid de eerste vrijwilligers uit te kopen. De eerste verhuizingen waren nog vrijwillig, maar al gauw werden die verplicht: de situatie was té onveilig. Velen wilden echter niet weg. Een deel van de inwoners begon daarom een demonstratie en een rechtszaak waarin zij complottheorieën voorlegde als bewijs dat de overheid achter de brand en het vertrek van de inwoners zaten.

Andere theorieën

Hoe de brand precies is ontstaan, wordt nog altijd betwist. Naast het verhaal van de vuilverbranding, zijn er ook theorieën die claimen dat de brand al veel ouder is. In de jaren 20 en 30 woedde er in een nabijgelegen mijn ook een grote brand en die zou nooit zijn geblust. Daarnaast zijn er theorieën die claimen dat nieuwe illegale boringen of misschien zelfs baldadige jeugd met vuurwerk de oorzaak zou zijn.

Er zijn door de jaren heen ook veel complottheorieën ontstaan. Zo is bijvoorbeeld één van de bekendste en meest waarschijnlijke theorie dat de overheid de brand expres zijn gang heeft laten gaan zodat de inwoners van Centralia zouden verhuizen. De overheid kon daardoor geld krijgen door de stad en de huizen weer terug te kopen. En niet al te onbelangrijk, om vrije toegang tot de mijnen te krijgen. Want, wat zou moeten blijken? In de mijnen bevond zich niet alleen maar gewone steenkool maar ook antraciet, een soort steenkool die een veel hogere waarde heeft dan gewone steenkool. Deze theorie werd dan ook gebruikt door de laatste inwoners als argument in de rechtszaak om niet te hoeven verhuizen. De complottheorie werd niet geloofd, maar de laatste inwoners mochten toch nog blijven, al mochten zij hun huis en grond niet meer verkopen of laten erven door hun kinderen.

Brand in Centralia niet uniek

Hoewel het verhaal van Centralia uniek klinkt, is dat niet zo. In 2010 schatten de Amerikaanse autoriteiten dat er alleen al in de VS meer dan honderd kolenmijnen in brand staan. Velen zijn ontstaan als gevolg van natuurbranden die doorsloegen in mijnen, maar een aantal zijn ook door mensen uitgelokt.

De brand in Centralia is wel één van de meest bekende branden. Hoewel de meeste huizen van Centralia inmiddels zijn afgebroken, trekken vele toeristen naar het stadje, om de dampende gaten in de grond te bekijken.

Of en wanneer de brand onder Centralia ooit zal doven is niet bekend. Geologen schatten dat het nog meer dan een 250 jaar kan duren voordat het vuur volledig gedoofd is, en ook daarna kunnen er nog jarenlang verzakkingen plaatsvinden en giftige dampen uit de grond komen.

Bron: IsGeschiedenis - Shantisha Seetal

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht