ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In TENET wordt er alles aan gedaan om WO III te vermijden

'Tenet' is Christopher Nolan's nieuwste scifi-actiefilm.
door Tsenne Kikke - zondag 23 augustus 2020 22:49

Tien jaar na 'Inception' heeft regisseur Christopher Nolan alweer een nieuwe scifi-actiefilm gemaakt die het uiterste vergt van de zintuigen van de kijker. Zijn spionagethriller 'Tenet' is een ultieme breinbreker die zich ontrolt als een twee-en-een-half uur durende puzzel. Het is een zelden vertoond bioscoopspektakel vol actie, het heeft een denderende soundtrack, en het is een schoolvoorbeeld van inventief camerawerk. Twintig jaar geleden kwam het idee in zijn hoofd op en Nolan deed er meer dan vijf jaar over om het scenario uit te schrijven. Uitiendelijk werd de film in zeven landen op locatie gedraaid.

Het woordje 'Tenet' is een palindroom. Anders gezegd: het woord - waarin het getal '10' duidelijk opvalt - kan zowel van achter naar voren gelezen worden als van voor naar achter. Deze theorie klinkt interessant. Misschien verwijst het naar het feit dat er twee personages zijn die tijd in de andere richting beleven. Eentje vooruit, eentje achteruit. Maar, aan 'Entertainment Weekly' maakte Christopher Nolan onlangs bekend dat 'Tenet' gewoonweg de naam van de organisatie is waarvan Washington's personage deel uitmaakt. En, vanuit etymologisch standpunt betekent 'tenet': 'dogma' of 'leerstelling'.

Wat had John David Washington - in de eerste minuut en vanaf de 5de - erover te zeggen...?

Het plot?...

Slechts gewapend met één woord - 'Tenet' - moet de Protagonist de wereld van de ondergang zien te redden, reizend doorheen een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd. Niet tijdreizen, maar Inversie, wat lijkt op het terugdraaien van al afgespeelde gebeurtenissen binnen het verloop van de reguliere tijdlijn. Het is alsof Tenet-agenten een sprong van 5 minuten of een uur naar de toekomst kunnen maken. Daarna beleven ze de overgeslagen tijd achterstevoren tot het moment waarop de tijd weer normaal hervat wordt. De agenten weten dus wat er staat te gebeuren omdat ze het zojuist in tegenovergestelde volgorde meemaakten. Prachtig idee voor een nieuwe film, beweerde Washington.

Het knappe van Tenet is dat de film, net als met 'Inception' het geval was, op verschillende niveaus werkt. De film kan als een James Bond-avontuur worden beschouwd met zelfs een groot aandeel van een megalomane schurk die het lot van de wereld letterlijk in zijn handen heeft. Tegelijkertijd wordt het gegeven – heen en weer reizen in de tijd – door Nolan net zo kundig uitgebuit als hij deed met het dromenland van Leonardo DiCaprio in 'Inception'.

De held in deze film wordt gespeeld door John David Washington, de zoon van Denzel, die als een naamloze CIA-agent te maken krijgt met een dreiging uit de toekomst die tot doel heeft het heden te verstoren. Het gevolg is dat er diverse tijdzones in het spel zijn. De man die alles lijkt te controleren is de Russische plutoniummiljardair Andrei Stor, een rol van Kenneth Branagh, die zijn tanden iets te gretig in deze vertolking heeft gezet.

Geen simpel kijkspel

In zijn strijd tegen deze man krijgt de CIA-man de hulp van de geheimzinnige Neill (Robert Pattinson) die beschikt over een rijk arsenaal aan medewerkers en wapens. Er zit ook een vrouw in het complot, Kat (gespeeld door de 1.91 meter lange Elizabeth Debicki), de echtgenote van Stor, die hem liever kwijt dan rijk is. Hun zoontje is de speelbal tussen beiden.

'Tenet' is door het gegoochel van tijdzones - waarvan sommige zelfs in één scène door elkaar lopen - geen simpel kijkspel. Het doet ons denken aan het grootvaderparadox, waarbij de inverterende werking van de draaideuren en de overdonderede, meest ongelooflijke actietaferelen jouw brein zullen doen overkoken!

Het is dan ook meteen de enige zwakke plek die in ‘Tenet’ kan worden gedetecteerd - want, wie iets te hard begint na te denken, riskeert het om het plezier van de op de onderbuik mikkende actie te missen. Zoals iemand zegt in de film: ‘Probeer het niet te begrijpen. Vóel het.’ In Nolan schuilt gelukkig niet alleen een vernuftige goochemerd die jou al grinnikend een hersensplitsing van jewelste wil bezorgen, maar eveneens een zelfverklaarde James Bond-fanaat die jou wil overdonderen met de ongelooflijkste actietaferelen.

In wezen is het een meesterwerk: op IMDb verkeeg het alleszins een 8,5. Bovendien heeft geen mens een idee hoe Nolan, als vanouds werkend zonder computereffecten, dát technisch voor elkaar heeft gekregen. Zo heeft hij daadwerkelijk die boeing 747 aangekocht die, zoals in de film te zien is, totaal werd vernietigd.

Kortom: zoals vaker bij Nolan het geval is, is het verhaal behoorlijk gecompliceerd en om die reden loont het misschien de moeite om de film tweemaal of zelfs meerdere keren te gaan bekijken.

Een voorsmaakje...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht