ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waar maken mondmaskers écht een verschil uit?

… en, waar niet.
door Tsenne Kikke - dinsdag 28 juli 2020 18:32

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu publiceerde vandaag de weekcijfers. Afgelopen week werden er 1.329 besmettingen geregistreerd. Vorige week waren dat er nog 987. De week daarvoor 534. En ja: op veel plaatsen zijn het dragen van mondmaskers niet verplicht...

In België, met gemiddeld 311,4 aantal besmettingen, is provincie Antwerpen op dit moment het zwaarst getroffen. Er gelden dan ook bijkomende maatregelen voor dat grondgebied, zoals verplicht telewerk. Er werd ook een avondklok afgekondigd, tussen 23.30 uur en 6 uur 's ochtends. Het is de bedoeling dat de avondklok vanavond al ingaat. In Nederland werd aan Nederlanders reizen naar Antwerpen afgeraden. Doorreizen mag nog, zolang men maar niet in provincie stopt om uit te rusten of te tanken.

Niet in geheel België, maar enkel in de provincie Antwerpen moet dan ook iedereen boven 12 jaar, die een voet buiten de deur zet, vanaf nu een mondmasker dragen. Doch, wat zegt de 'wetenschap' over de zin en onzin van deze maatregel?...

Bij de kapper en op de bus, uiteraard, maar voortaan ook bij het fietsen en wandelen: wie in de provincie Antwerpen buitenkomt, draagt verplicht een mondmasker. Of er nu iemand anders in de buurt is of de straat leeg is. Het is één van de, letterlijk, zichtbaarste maatregelen die provinciegouverneur Cathy Berx gisterenavond laat afkondigde.

Hoe zinvol is die algemene verplichting? Zullen de mondmaskers het verschil maken als we onze neus en mond continu afschermen? Een antwoord met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, in vier delen...

- 1. In de buitenlucht, als we in beweging zijn, heeft een masker weinig toegevoegde waarde. Totdat we iemand tegenkomen...

Het laatste woord is nog niet gezegd over de druppelgrootte waarmee het nieuwe coronavirus (sars-CoV-2) zich verspreidt: via minuscule aerosoldeeltjes en/of de iets grotere druppels die binnen een straal van 2 meter op de grond vallen? Wat wél als een paal boven water staat: maskers, afhankelijk van het type, houden druppels meer of minder tegen en kunnen zo besmettingen voorkomen.

Maar de grootte van het effect van mondmaskers in verschillende situaties is nog niet waterdicht becijferd, bij gebrek aan degelijke studies in levensechte situaties.

Daarom moeten we het voorlopig stellen met lessen uit concrete uitbraken. Bij een analyse van clusters in Chinese steden (buiten de zwaargetroffen provincie Hubei), samen goed voor ruim 7.300 gevallen, bleek dat de besmetting bij slechts één van 318 geanalyseerde clusters in de buitenlucht had plaatsgevonden. Het ging om een 27-jarige man die buiten aan de praat was geraakt met een terugkeerder uit Wuhan (die een paar dagen later ziek werd).

Het zijn precies zulke onvoorspelbare situaties waarbij mondmaskers bescherming kunnen bieden, zei Pierre Van Damme, professor epidemiologie aan de UAntwerpen. "Het risico dat je besmet raakt door iemand die je op straat kruist, is niet nul, maar klein. Tot je iemand op straat tegenkomt die je kent. Bij wie we kennen, komen we voor een praatje gemakkelijk dichterbij dan anderhalve meter."

"Als we allemaal in de publieke ruimte altijd een mondmasker dragen, zal het totaal aantal besmettingen naar schatting met 20 procent dalen,"  zei hij. De mondmaskers zijn dus niet zaligmakend, maar ze kunnen de verspreiding wel mee helpen tegengaan.

Een blik naar Hongkong bevestigt dat. Daar stijgen de cijfers sinds deze maand weer. "We zijn ervan overtuigd dat de maskers helpen in Hongkong, maar het is ook duidelijk dat de besmettingen in de algemene bevolking niet werden tegengehouden door het continue dragen (bijna honderd procent)," tweette eind vorige week Ben Cowling, professor epidemiologie en biostatistiek aan de University of Hong Kong.

- 2. Geen twijfel: in gesloten, drukke ruimtes maken maskers een verschil. Enkele recente analyses tonen aan dat mondmaskers in specifieke situaties waarschijnlijk heel wat besmettingen kunnen voorkomen.

Zo ging het eind mei helemaal mis in een middelbare school in Jeruzalem. Op dinsdag 26 mei testte een eerste leerling positief, een dag later een tweede. Bij een grootschalige testing in de dagen erna bleken 153 leerlingen en 25 personeelsleden positief. De omstandigheden in de school de week voordien maakten dat het virus er vrij spel had: de leerlingen zaten dicht op elkaar (35 tot 38 leerlingen per klas, hooguit 1,3 vierkante meter per leerling) en door een hittegolf moesten leerlingen tussen 19 en 21 mei geen mondmaskers dragen.

Ook bij de uitbraak in het Duitse vleesbedrijf Tönnies hadden maskers van hoge kwaliteit erger kunnen voorkomen, klonk het in een gedetailleerde analyse van de coronacluster. Het virus heeft zich zeer waarschijnlijk als aerosol over een afstand tot acht meter rond de eerste geïnfecteerde persoon verspreid.

En dan is er een voorbeeld waaruit bleek dat maskers erger hebben voorkomen. Het Amerikaanse 'Centers for Disease Control and Prevention' berichtte van een kapsalon in Missouri waar twee kapsters met covid-19-symptomen in contact waren met 139 klanten, telkens minstens 15 minuten. De kapsters én de klanten droegen maskers. Onder de klanten werden geen nieuwe gevallen vastgesteld.

- 3. Hygiënisch gebruik van het masker bepaalt het succes.

Van Damme wees erop dat het herhaaldelijk op- en afzetten van het mondmasker (op in de bus, af onderweg naar de winkel, op in de winkel, daarna weer af ...) een risico op zich vormt. "Als je het masker continu draagt, manipuleer je het niet de hele tijd met je handen. En je frommelt het ook niet tussentijds weg in je broekzak. Dat is niet hygiënisch. Een verplichting vermijdt het constante op- en afzetten."

Daarop wees ook Sarah Lebeer, professor toegepaste microbiologie aan de UAntwerpen. Zij stond kritischer tegenover de algemene verplichting van mondmaskers wegens een mogelijk averechts effect. "Op het masker kunnen zich schimmels en ook bacteriën vermenigvuldigen. Mensen kunnen zelfs ziek worden van hun eigen bacteriën en virussen, vooral door een verstoring van hun microbioom. Daarbij krijgen bepaalde ziekteverwekkers de overhand. Als die zich op het masker vermenigvuldigen en een bepaalde drempel overschrijden, kan een masker meer schaden dan baten. We zagen in een eigen experiment ook heel veel antibioticaresistente bacteriën zich concentreren op vooral katoenen maskers."

Een masker voldoende vaak vervangen (na een paar uur) en grondig wassen (heet en met zeep), is belangrijk. Ook als een masker nat is, moet het worden vervangen. Lebeer: "Bacteriën en virussen geraken gemakkelijk door een nat masker en ze worden zo gemakkelijker verspreid."

Een bezweet mondmasker is overigens de reden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afraadt om er een te dragen bij het joggen of sporten, naast het comfort bij het ademen.

- 4. Houden we minder afstand als we een mondmasker dragen?

Onder andere de WHO waarschuwde in het begin van de pandemie ervoor dat mensen met mondmaskers zich in veiligheid zouden wanen en dan minder hun handen zouden wassen. Enkele dagen geleden nog maakten Britse onderzoekers er brandhout van. Maskers geven geen vals gevoel van veiligheid, integendeel. Ze manen zelfs tot meer voorzichtigheid aan. Het is ook niet omdat skiërs en fietsers een helm dragen dat ze zich daardoor roekelozer gaan gedragen.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht