ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over het zogenaamde spookgezin uit Ruinerwold…

Een Nederlands gezin leefde jarenlang afgezonderd in een boerderij.
door Tsenne Kikke - dinsdag 7 juli 2020 17:16

Dit is een prachtig voorbeeld van hoe een ziekelijke geest anderen via pure brainwashing kan beïnvloeden. Natuurlijk mag je er een andere opinie op nahouden, maar in dat geval vraag ik jou om jezelf in de schoenen van één van die kinderen te stellen. Anders gezegd: zou jij - kind zijnde - in dat gezin willen opgroeien?... Vooral de filmpjes - geheel onderaan - zijn de moeite waard in hun geheel te bekijken.

In Nederland startte in januari van dit jaar het proces rond een zogenoemd 'spookgezin'; een gezin, dat jarenlang in het landelijke Ruinerwold (Drenthe) verborgen op een boerderij leefde. De ontdekking van het gezin, in oktober 2019, was wereldnieuws. De vader ervan, de 68-jarige Gerrit Jan van D., werd verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling van zijn kinderen, en seksueel misbruik van twee van zijn oudste kinderen. Tevens van witwassen van geld. Ook de huurder van de boerderij, Josef B.,  stond terecht. De verklaringen in de zaak liepen sterk uiteen.

In oktober 2019 werden bij een politie-aanval op die boerderij verscheidene kinderen achter een kast in een afgesloten ruimte aangetroffen. Bij die inval probeerde de Oostenrijker Josef B., de Oostenrijkse huurder van de woning en de klusjesman, de politie tegen te houden. Hij werd dan ook opgepakt.

Het was de oudere zoon van het gezin, de 25-jarige Jan Zon van Dorsten genaamd, die de zaak aan het licht bracht. Hij slaagde erin om in de buurt op café te gaan en vertelde aan de stamgasten en de uitbater dat hij was kunnen 'ontsnappen'. Jan Zon maakte een verwarde indruk. De uitbater rook onraad en verwittigde de politie.

Op 17 juni van dit jaar meldde diezelfde Jan Zon op zijn Facebook pagina dat hij op 6 juni een nieuwe job was gestart bij Creconat, 'een creativiteitsmarkt voor iedereen'. Op LinkedIn schreef hij daarover in het Engels: “In vrijheid geniet ik van Creconat!” De firma is - toevallig of niet - gelieerd aan het houtbedrijf van klusjesman Josef B. in Meppel waar de politie was binnengevallen. Ook schreef hij dat het gezin op het einde van de wereld zat te wachten, volledig afgezonderd van de buitenwereld, en zo meer.

Op LinkedIn heeft Jan het ook over zijn ouders, “die altijd hebben ingestaan voor onze persoonlijke opvoeding” en een bedrijf hadden “dat altijd geweldig liep”. Maar die tijd is voorbij, schreef hij nog. “In 2004 overleed mama en we zorgen elke dag met plezier voor papa.”

Bidden, alleen water en vaak straf

Gerrit Jan van D. werd dus verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling van zijn kinderen, seksueel misbruik van twee van zijn oudste kinderen (die nooit op de boerderij hebben gewoond), en van witwassen. Ook Josef B. werd verdacht van vrijheidsberoving én witwassen. Er werd namelijk een grote som contant geld - meer dan 90.000 euro - gevonden op de boerderij.

Gerrit Jan van D. zou minstens negen kinderen hebben, de oudste drie konden het gezin ontvluchten. De zes andere – vier meisjes waaronder een tweeling en twee jongens – leefden sinds 2010 op de boerderij. Zij werden nooit aangegeven bij de burgerlijke stand. Officieel bestaan ze dus niet. Ze leefden hun hele leven in afzondering en moesten verborgen blijven voor de buitenwereld, verklaarde het Nederlandse Openbaar Ministerie. Ze hadden wel hun eigen moestuin en leefden volledig zelfvoorzienend.

De oudste drie kinderen mochten niet over het bestaan van hun zes jongere broertjes en zusjes praten. Alle kinderen moesten maandenlang bidden. Ze kregen dan geen eten, alleen water, stond er in een verklaring van de kinderen. En ze werden geregeld gestraft. Soms met een stok - of, ze stonden urenlang in een koud bad, totdat ze bewusteloos raakten.

En, Coor Janssen de Koreaanse moeder van de kinderen? Zij overleed in 2004 aan de gevolgen van darmkanker, ze was toen 41 jaar oud. Ze werd in het Crematorium Kranenburg in Zwolle gecremeerd. Ook stond ze bekend onder de naam Hye Jin Moon. Als geboortedatum gaf ze 00-00-1964 op. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken wordt dat alleen gedaan bij mensen die als vluchteling vragen om een verblijfsvergunning en niet kunnen aantonen wanneer zij geboren zijn.

Juridisch complex: verdachte kan niet praten

De kinderen bleven tot nu toe op de achtergrond. Tv-maker Jessica Villerius zou aan een documentaire werken over het gezin met de hulp van de oudste kinderen. Ze zouden zich herkennen in de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. De jongere kinderen konden zich niet in de klachten vinden.

Ook huurder en klusjesman Josef B. ziet het anders. Hij stelde dat de kinderen niet werden gedwongen om thuis te blijven. Zijn advocaat vergeleek de situatie van de kinderen met 'een klooster'. Ook daar verblijven mensen vanwege hun geloofsovertuiging uit eigen wil tussen vier muren. Gerrit Jan van D., met een verleden in de Moonsekte in de VS, hield er immers een eigen religie op na. Zo waren zijn gezin en Josef B.  'volgelingen'.  

Nog een andere moeilijkheid die het juridisch complexer maakte: Gerrit Jan van D. kon (nog) niet worden verhoord. In 2016 kreeg de man een hersenbloeding en kan daardoor al 4 jaar lang niet praten. Hij is halfzijdig verlamd en kan ook niet schrijven. Hij kan alleen ja knikken en nee schudden. Sindsdien werd hij door zijn kinderen verzorgd - een iets, dat volgens velen in tegenspraak is met de beschuldiging dat ze opgesloten waren. Misschien zaten ze - vanwege brainwashing - gevangen in hun eigen hoofd. Gerrit verblijft sinds zijn aanhouding in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen.

Verenigingskerk

Naar het schijnt haalde Gerrit Jan van D. zijn religieuze inspiratie bij de Verenigingskerk, een geloofsgenootschap, opgericht door de Koreaanse dominee Sun Myung Moon (1920-2012), met als thuisbasis het Zuid-Koreaanse Gapyeong. Die Verenigingskerk is beter bekend als de Moon-sekte. Naast de Bijbel kent de Verenigingskerk ook de zogenoemde 'Goddelijke beginselen'.

Moon heeft uitspraken gedaan die door sommigen werden veroordeeld als antisemitisch. Zo heeft hij herhaaldelijk gezegd dat joden gedeeltelijk verantwoordelijk waren voor de dood van Jezus (tenslotte hebben ze hem tot de kruisdood veroordeeld), en dat de Holocaust daar een indirecte consequentie van was. Ook had hij zich regelmatig uitgesproken tegen homoseksuelen, en zo meer.

Chris Corcoran, een ex-lid, verklaarde:

"Ik heb vele jongeren tussen de 18 en de 24 jaar gekend die zich aansloten bij de UC. Net zoals ik kwamen ze uit de middenklasse en hadden gestudeerd. Het was een beweging van jonge idealisten die vast besloten waren om de wereld te veranderen via een religieuze revolutie. Ik was goed in het aanwerven van nieuwe leden. De UC leerde mij technieken om de mensen in te delen in intellectuelen, emotionelen, doe-mensen en gelovers. Als intellectueel zou ik u aanklampen met citaten uit boeken van geleerden. Een doe-mens zou ik spreken over hoe de wereld te veranderen: weg met de ellende, de criminaliteit en de vervuiling. Tegen gelovers sprak ik over spiritualiteit en mystieke ervaringen. Je hebt de indruk dat je meewerkt om een nieuwe mensheid te maken en een betere wereld te creëren."

Rechtbank Assen - Tussentijdse zitting: donderdag 2 juli 2020

Maar, de kinderen van Gerrit Jan van D. werden nooit tegen hun wil vastgehouden. Dat zei Yehudi Moszkowicz, de advocaat van de 59-jarige klusjesman Josef B.. Volgens hem zouden de kinderen onlangs bij de onderzoeksrechter verklaard hebben dat ze niet opgesloten zaten en konden gaan en staan waar ze wilden.

En, volgens Josef B. is het Openbaar Ministerie (OM) bezig met 'een inquisitie': “Die familie moet kapot. Hebben we dan niets geleerd van de geschiedenis? Het gezin Van D. heeft slechts besloten zich tijdelijk af te zonderen,” aldus B. “Het gaat om ideeën, en die mogen niet. Het gaat om de vervolging van ideeën.”

Ook zei hij dat Van D. al veertig jaar met een project bezig was. “Hij heeft dingen uitgezocht die van groot belang zijn voor de wereld. Daar wordt over duizend jaar nog over gesproken.”

Op 17 september 2020 staat de volgende tussentijdse zitting gepland. Eind dit jaar, of begin volgend jaar, hoopt de rechtbank de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen.

Nog iets...

Gerrit Jan van D. stond rechtstreeks in contact met God en plaatste op Facebook onder de naam John Eagles diverse filmpjes. Zo geloofde hij in een onzichtbare spirituele oorlog tussen goede en kwade geesten, een gevecht tussen Lucifer en God, die hij naar eigen zeggen zelf kon waarnemen. “Het laatste oordeel is al aangekondigd”, zei hij onder meer.

Hij zat namelijk ook achter 'Eagle Rock Wiki', een online encyclopedie, die duizenden zelfgeschreven artikels bevatte over uiteenlopende onderwerpen. Spirituele en religieuze overpeinzingen, God ontmoeten, tips om zelfvoorzienend in de natuur te leven en zelfs onkruid wieden, het passeerde allemaal de revue op de intussen offline gehaalde pagina.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht