ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nederland pakt coronavirus helemaal anders aan: geen mondmaskers, geen bubbels

In drukke winkelstraten zijn er bijna geen mondmaskers te zien.
door Tsenne Kikke - donderdag 30 juli 2020 17:16

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, ziet op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondmaskers verplicht te stellen. Het RIVM heeft "uitvoerig gekeken naar wetenschappelijke bewijsvoering over het effect van mondmaskers in de openbare ruimte. Maar genoeg bewijs hierover ontbreekt domweg," zei Jaap van Dissel, corona-adviseur van het instituut. Ook van sociale bubbels is er geen sprake. Hoe pakt Nederland het coronavirus dan wel aan?...

Net als in België gaan de coronacijfers in Nederland de verkeerde kant uit. ‘Vorige week was er een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen’, zei Coen Berends, woordvoerder bij het RIVM. ‘Deze week zien we geen verdubbeling meer, maar wel nog een toename. Die verhoging komt vooral door clusters, er waren veel besmettingen in de privésfeer, op huwelijken en familiefeesten.’

Ondanks die slechte cijfers blijft Nederland naast de basisregels van handhygiëne vasthouden aan één centraal principe: afstand houden.

Er wordt geen ‘sociale bubbel’ opgelegd, mondmaskers worden nergens ingevoerd. Het RIVM gelooft simpelweg niet in het massaal gebruiken van ‘mondkapjes’, zoals de Nederlanders het noemen.

Nederland staat niet alleen op de rem om wetenschappelijke redenen, ook juridisch gezien zouden er problemen kunnen zijn met het invoeren van mondmaskers. Drie experts in het staats- en bestuursrecht zeggen aan NRC dat een verplichting de grondrechten beperkt, en daarom juridisch niet zomaar mogelijk is.

Op het openbaar vervoer, de veerboot en in de taxi zijn mondmaskers sinds 1 juni 2020 wél verplicht in Nederland. Ook wanneer er meerdere passagiers in een auto zitten die niet tot één huishouden behoren, wordt een masker aangeraden.

‘Basisregels naleven’

Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid schreef donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de anderhalvemeterregel minder in acht wordt genomen door de bevolking, vooral in de thuissituatie, op het werk, binnen familie en op feestjes. Dat verklaart het ontstaan van clusters en de verhoging van het aantal besmettingen. ‘Het is daarom belangrijk nu in te zetten op het beïnvloeden van gedrag, zodat meer mensen zich aan de regels houden’, vond de Nederlandse minister van Medische Zorg Tamara van Ark. Er zal dus opnieuw meer worden gehamerd op één ding: ‘houd afstand’.

Ook wie ziek is of symptomen heeft, moet zich strikter aan de regels houden. ‘Wie klachten heeft, moet thuisblijven en zich laten testen’, zei Berends. Er wordt ingezet op snelle testen en contactopsporing om de verspreiding onder controle te houden.

Maatwerk

Door het ontstaan van enkele brandhaarden, vooral in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en Amsterdam en Rotterdam, wordt er wel nagedacht over maatwerk per regio. Nederland is onderverdeeld in 25 ‘veiligheidsregio’s’, die wel zelf mogen experimenteren met het gebruik van mondmaskers indien ze dat willen. ‘In specifieke en uitzonderlijke situaties heeft het kabinet er begrip voor dat veiligheidsregio’s behoefte hebben aan meer mogelijkheden om de situatie te keren. Een onderdeel van deze maatregelen is het gebruik van niet-medische mondkapjes’, schreef het ministerie van Volksgezondheid. Regio’s waar het dus slecht gaat, kunnen wel aan de slag met mondmaskers, als ze dat zouden willen.

Geen sociale bubbel

Er geldt dus geen beperking op het aantal contacten dat een Nederlander mag hebben, zolang ook in de private sfeer anderhalve meter afstand kan zijn tussen de gasten. In de horeca zijn maximaal honderd personen per ruimte toegestaan, zolang ook hier de gouden regel van anderhalve meter afstand kan worden gerespecteerd. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen wel dichter bij elkaar zitten, en zitplaatsen zijn verplicht.

In grotere zalen of ruimtes, waar plaats is voor meer dan honderd personen, is een reservatie vooraf verplicht en vindt een gezondheidscheck plaats. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, vervalt het maximum van honderd personen. Wel moeten de verkeersstromen rond bijvoorbeeld in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar worden gescheiden.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht