ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kosmisch web dat sterrenstelsels verbindt lijkt te draaien

Stilaan komen we meer en meer iets over de onderlinge 'verbondenheid' aan de weet…
door Tsenne Kikke - donderdag 2 juli 2020 17:16

Reeds eerder trachtte ik aan te duiden hoe alles in het heelal met 'onzichtbare draden' verbonden is. Noem het 'filamenten' als je dat verkiest. Maar ook de sterrenstelsels op zichzelf kunnen als 'lange draden' worden voorgesteld.

Zo zijn de gaten in het kosmisch web naar het schijnt gevuld met dunne lange ‘draden’ van sterrenstelsels. Dat concludeerden astronomen van de universiteit van West-Australië. De sterrenkundigen vonden de lange lichtgevende slierten in gebieden van het heelal die voorheen als leeg werden beschouwd. De slierten bestaan uit sterrenstelsels die erg zwak licht geven.

Kosmisch web

In het heelal bevinden zich talloze sterrenstelsels. Deze stelsels vormen samen clusters, die op hun beurt weer het zogeheten kosmisch web vormen. De ‘draden’ en knooppunten van het kosmisch web zijn relatief dichtbevolkt door sterrenstelsels. In de gaten van het web zit lege ruimte – met hier en daar een verdwaalde sterrenstelsel. Althans, daar leek het voorheen op.

Wetenschappers proberen al jarenlang te begrijpen hoe het kleine aantal stelsels in de gaten is verdeeld. Het Australische team heeft nu ontdekt dat ook in deze vrijwel lege ruimte kleine ‘draden’ van stelsels bestaan. Deze zijn echter een stuk minder dichtbevolkt en een stuk zwakker dan de grote draden van het kosmisch web.

En, dat kosmisch web draait bovendien rond. Het universum zit vol met enorme slierten materie die zich uitstrekken tussen sterrenstelsels als een groot web. Simulaties wijzen nu uit dat deze filamenten ronddraaien.

We weten dat alle sterrenstelsels ronddraaien en dat hun rotaties beïnvloed kunnen worden door dingen in hun omgeving, zoals nabije slierten materie. Wat we niet wisten, was of deze filamenten zelf óók ronddraaien. Nu hebben kosmoloog Qianli Xia en collega’s van de Universiteit van Edinburgh in Schotland simulaties van het gedrag van donkere materie gebruikt om dat te bepalen.

De onderzoekers combineerden simulaties van bijna 34.000 filamenten om hun draaiingen te meten. Ze stelden vast dat hun gemiddelde rotatiesnelheid zo’n 80 kilometer per seconde bedroeg. Naar schatting heeft zo’n 26 procent van de filamenten in het heelal een waarneembare draaiing.

Vallende gaswolk

‘Ik zou dit dolgraag meten in het échte heelal’, zei Nick Kaiser van de Parijse onderzoeksinstelling 'École Normale Supérieure'. ‘Maar dat is ontzettend moeilijk, doordat de waarnemingen heel veel ruis bevatten. Daardoor zul je in een enkel object weinig van dit effect kunnen zien – daarvoor moet je meerdere waarnemingen op elkaar stapelen.’

De voorspelling dat deze draaiing bestaat, is niet heel verrassend, zei astrostatisticus Alan Heavens van 'Imperial College London'. Op basis van hoe ze ontstaan, zou je van de meeste grote objecten in de ruimte verwachten dat ze draaien, stelde hij.

In de simulatie vindt deze draaiing plaats door zogeheten getijdenkrachten. Wanneer een klont materie – een gaswolk, bijvoorbeeld – richting een filament valt, ervaart het dichtstbijzijnde gedeelte een sterkere zwaartekracht dan het gedeelte dat zich verder weg bevindt, waardoor het begint te draaien. Als de klont vervolgens wordt opgenomen in het filament, draagt het die draaiing over.

Magnetische velden

‘Als deze filamenten zelf draaien, zou je verwachten dat dat gevolgen had voor de sterrenstelsels die zich erin bevinden’, zei Rien van de Weygaert van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Als je geïnteresseerd bent in het ontstaan en de ontwikkeling van sterrenstelsels en waar onze Melkweg vandaan kwam, dan is dit soort informatie zeker van belang.’ Het feit dat filamenten draaien, kan ons begrip van waarom sterrenstelsels draaien helpen verfijnen.

De draaiende filamenten kunnen misschien ook een dieper mysterie ophelderen: waar de magnetische velden vandaan komen die overal in de kosmos te vinden zijn. ‘We kennen de mechanismes die bestaande magnetische velden versterken’, zei Heavens. ‘We weten dus hoe we van een klein veld een groot veld moeten maken. Maar je moet dan wel nog weten waar de kleinste velden vandaan komen.’

Magnetische velden ontstaan wanneer geladen deeltjes bewegen, maar we weten niet welke deeltjes verantwoordelijk zijn voor magnetische velden op de schaal van hele sterrenstelsels. Als de deeltjes waar filamenten uit bestaan een elektrische lading hebben, zouden ze kleine magnetische velden kunnen opwekken. Die zouden sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels vervolgens uitvergroten.

Echte eigenschappen

Op het meest basale niveau helpt deze ontdekking ons de ruggengraat van materie in het universum beter te begrijpen. ‘De grootste structuur in het universum is het kosmische web’, zei Van de Weygaert. ‘Nu beginnen we de eigenschappen ervan te ontwaren. Daarmee wordt het van iets abstracts naar iets dat echte, fysieke kenmerken heeft.’

Bron: New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht