ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Duizenden jaren oude onderzeese sporen van de Aboriginals ontdekt

Over de originele bewoners van Australië komen we stilaan meer aan de weet.
door Tsenne Kikke - zaterdag 4 juli 2020 18:09

Australië is al tienduizenden jaren omgeven door water. Maar dat weerhield mensen niet om toch naar het continent af te reizen. Zo’n 50.000 jaar geleden maakten de eerste groepen mensen – de voorouders van de Aboriginals – die grote oversteek. Hoe zij dit echter voor elkaar kregen is al lange tijd een raadsel. Onderzoekers zijn nu in de diepe geschiedenis van het continent gedoken en stapten in de voetsporen van deze pioniers om hun heldhaftige reis te doorgronden.

Doelbewust

Het onderzoek bevestigt de theorie dat mensen meer dan 50.000 jaar geleden doelbewust in Australië arriveerden. De reizen waren waarschijnlijk goed gepland en georganiseerd. Die conclusie trekken de onderzoekers op basis van logische oorzaak-gevolg-relaties, die voortkwamen uit geavanceerde modellen. “Het kan bijna niet per ongeluk zijn gebeurd,” vertelt onderzoeker Corey Bradshaw. “De kans dat ze dat zouden hebben overleefd is simpelweg te laag. Daarom moesten ze het wel goed hebben voorbereid.”

Mensen

De onderzoekers baseren zich onder andere op complexe wiskundige modellen om het aantal mensen te berekenen dat de bevolking als geheel nodig had om te kunnen overleven. In het model namen de onderzoekers factoren zoals de vruchtbaarheid, levensduur, klimaat en andere ecologische omstandigheden mee. En uit deze simulaties rolde een interessante uitkomst. Zo geven ze aan dat het eerste bevolkingsaantal uit zo’n 1.300 mensen moet hebben bestaan. En 1.300 mensen; die komen niet per ongeluk op een nieuw continent aan. “Het suggereert dat het hier ging om een grootschalige, geplande aangelegenheid,” zegt Bradshaw. Het valt te betwijfelen of er daadwerkelijk 1.300 mensen op één en dezelfde ‘boot’ zaten. Zo zou het volgens de onderzoekers ook kunnen dat zij in kleinere groepen in Australië arriveerden, bestaande uit slechts 130 mensen die in de loop van 700 jaar (bijvoorbeeld: elke 70 jaar) voet aan wal zetten.

In ieder geval betekent het dat de grondleggers niet op een toevallige boomstam of op een simpel vlotje Australië bereikten. Volgens Bradshaw beschikten ze over goede technieken en kennis om ‘boten’ te bouwen voor de oversteek. “Omdat het zo lang geleden is gebeurd, zullen we waarschijnlijk nooit concreet bewijs aantreffen van het soort ‘boten’ dat ze gebruikten,” zegt Bradshaw. “Maar vanwege de grootte van de groepen, de frequentie, richting en voorstuwing die daarvoor nodig is, moet het wel meer zijn geweest dan gewone vlotten. Onze modellen geven aan dat een gerichte aandrijving noodzakelijk moet zijn geweest. Denk bijvoorbeeld aan zeilen, peddels of misschien beide.”

De onderzoekers besloten nog verder in de voetsporen van de eerste kolonisten te treden en de meest waarschijnlijke routes te bepalen die door de Aboriginals tienduizenden jaren geleden werden afgelegd. “Er zijn twee belangrijke en plausibele routes,” legt Bradshaw uit. “Een noordelijke route langs de eilanden Sulawesi, Mangoli, Buru naar West-Papoea-Nieuw-Guinea is het meest waarschijnlijk en zou bovendien het gemakkelijkst zijn geweest om te navigeren. De zuidelijke route langs Flores, Alor, Timor/Roti en het verzonken Sahul Shelf is iets minder waarschijnlijk.”

De bevindingen zijn intrigerend. Het geeft namelijk aan dat mensen zo’n 50.000 jaar geleden al in staat waren om ingewikkelde en gevaarlijke zeetochten te plannen en te navigeren en tegelijkertijd grote aantallen mensen te vervoeren. Ze moeten dus wel over geavanceerde technologie en kennis hebben beschikt om dit voor elkaar te krijgen. En dat levert nieuwe inzichten op over de eerste inwoners van Australië.

Ondertussen zijn er voor het eerst onderzeese sporen van de Aboriginals ontdekt

Een bijzondere ontdekking deed zich onlangs voor langs de kust van de West-Australische regio Pilbara. Daar troffen onderzoekers in twee verschillende ondergelopen gebieden honderden stenen werktuigen aan – waaronder slijpstenen – die door Aboriginals indertijd zijn vervaardigd.

Vindplaatsen

“Vandaag kondigen we de ontdekking aan van twee ondergelopen archeologische vindplaatsen die ooit droog hebben gelegen,” zegt onderzoeker Jonathan Benjamin. Het duikteam trof in ondiep water – tot ongeveer 2,4 meter diep – nabij Cape Bruguieres 269 Aboriginal-artefacten aan. Deze behoren tot de oudste archeologische voorwerpen die ooit in de Australische wateren zijn gevonden. Bovendien blijkt de vindplaats na datering en analyse ruim 7.000 jaar oud te zijn. De tweede archeologische vindplaats bevindt zich in de zogenaamde Flying Foam Passage en ligt op zo’n 14 meter diepte. Deze vindplaats is naar schatting minstens 8.500 jaar oud.

De vondsten zijn erg opwindend. Want ze vertegenwoordigen de eerste onderzeese sporen van de Aboriginals die ooit zijn ontdekt. “Australië is een enorm continent, maar weinig mensen beseffen dat meer dan dertig procent van de landmassa na de laatste ijstijd door de zeespiegelstijging is opgeslokt,” vertelt Benjamin. “Dit betekent, dat een groot deel van het archeologische bewijsmateriaal van Aboriginals momenteel onderwater vertoeft. Maar nu hebben we voor het eerst aangetoond dat ten minste een deel van dit archeologische bewijs de zeespiegelstijging heeft overleefd.”

Hoewel de vindplaatsen dus nu onderwater liggen, moet dit in het verleden droog hebben gelegen en zich hebben uitgestrekt tot wel 160 kilometer van de huidige kustlijn. Het land was eigendom van de Aboriginals die er generaties lang woonden.

Ondanks het feit dat het voormalige leefgebied van deze oude Aboriginals door de oceaan is opgeslokt, impliceert de ontdekking van de vindplaatsen inclusief artefacten dat de geschiedenis niet voorgoed verloren is. Bovendien zou het goed kunnen dat er meer onderwater verborgen ligt. Want in het verleden lag er zeker twee miljoen vierkante kilometer land boven de Australische zeespiegel. Het betekent dat deze mogelijk ook belangrijke nieuwe inzichten in de menselijke geschiedenis kunnen opleveren.

“De ontdekte locaties bevinden zich in relatief ondiep water,” legt Chelsea Wiseman uit. “Maar het is goed mogelijk dat er in dieper water verder van de kust vandaan nog meer te vinden is.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht