ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is veelvoorkomende mondbacterie de oorzaak van Alzheimer?

De baanbrekende ontdekking kan mogelijk helpen om Alzheimer te voorkomen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 juni 2020 11:57

Dat was te lezen in het blad 'Science Advances'. Het paper handelt over de bacterie Porphyromonas gingivalis. Deze bacterie wordt geassocieerd met de bacteriële infectieziekte parodontitis: een ontsteking van weefsels rondom de tanden. Het nieuwe onderzoek brengt de bacterie echter in verband met een heel andere aandoening: Alzheimer.

Oorzaak

Eerder hebben onderzoekers al aanwijzingen gevonden dat bepaalde veroorzakers van infecties een rol spelen in de ontwikkeling en voortgang van de Ziekte van Alzheimer. Maar overtuigend bewijs dat zo’n ziekteverwekker werkelijk aan deze vorm van dementie ten grondslag ligt, was er eigenlijk niet. Tot nu, dus. Want in het nieuwe onderzoek komen wetenschappers met overtuigende aanwijzingen op de proppen die suggereren dat P. gingivalis Alzheimer veroorzaakt.

Brein

In hun paper schrijven wetenschappers dat ze de bacterie P. gingivalis hebben aangetroffen in het brein van overleden Alzheimerpatiënten. Nu is dat nog niet direct bewijs dat de bacterie ook aan de ziekte ten grondslag ligt. Ware het niet dat experimenten met muizen uitwijzen dat de aanwezigheid van P. gingivalis in het brein leidt tot een verhoogde productie van bèta-amyloïden, een component van de breinplaques die met Alzheimer geassocieerd worden.

Enzymen

Maar de onderzoekers gaan nog een stap verder. In het brein van overleden Alzheimerpatiënten zijn niet alleen de P. gingivalis-bacteriën aangetroffen. In neuronen van deze mensen troffen ze ook enzymen aan die door de P. gingivalis-bacteriën worden geproduceerd. Experimenten in het laboratorium suggereren dat deze enzymen het tau-eiwit zo aantasten dat de eveneens met Alzheimer in verband gebrachte tau-verstrengelingen ontstaan.

Mensen zonder Alzheimer

Een andere belangrijke aanwijzing dat de bacterie aan Alzheimer ten grondslag ligt, vonden de onderzoekers in het brein van mensen die nooit met Alzheimer gediagnosticeerd waren. Ook in de hersenen van deze mensen bleken de bacteriën en hun enzymen – weliswaar in kleinere hoeveelheden – voor te komen. Het wijst er volgens de onderzoekers op “dat de herseninfectie met P. gingivalis niet het resultaat is van een slechte mondhygiëne ten gevolge van dementie”. In plaats daarvan lijkt het andersom te zijn: er is eerst P. gingivalis en later komt de cognitieve achteruitgang.

Behandeling

Het onderzoek kan mogelijk leiden tot een behandeling die erop gericht is om Alzheimer te voorkomen. Op dit moment wordt er in dat kader geëxperimenteerd met een stofje dat nu nog de naam COR388 draagt. Onder muizen blijkt het stofje de rem te zetten op P. gingivalis, de productie van bèta-amyloïden te beperken en neuronen in de hippocampus – het deel van het brein dat vaak als eerste aan Alzheimer ten slachtoffer valt – te beschermen.

Het is opwindend nieuws dat onderzoekers een oorzaak van Alzheimer op het spoor zijn. Maar we zijn er nog niet, zo waarschuwt David Reynolds, verbonden aan Alzheimer Research UK, in reactie op het onderzoek. “Het handhaven van een goede mondhygiëne is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en hoewel we niet weten in hoeverre het van invloed is op onze kans op dementie, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de aanwezigheid van één enkele type bacterie de enige oorzaak is van de aandoening.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht