ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over de zichtbare onzichtbare mens - Deel 2

Hoe onzichtbaar is de mens voor zichzelf?
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 juni 2020 21:41

Toegegeven: die ikjes zijn - dankzij 'tussenschotten' - van elkaar gescheiden. Die tussenschotten noemde Gurdjieff 'buffers', verwijzend naar treinbuffers, die schokken verzachten en botsingen opvangen. Moest men één van die tussenschotten tussen twee ikjes wegnemen, en plotsklaps de tegenstellingen inzien, dan zou die mens krankzinnig worden. Deze aandoening wordt 'Dissociatieve identiteitsstoornis' of 'meervoudige persoonlijkheidsstoornis' genoemd, waarbij iemand afwisselend twee (of meer) van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden kan aannemen.

Denk bijvoorbeeld aan een CD waarop een 40-tal liedjes staan, en verbeeld je daarbij dat je ze elke dag, 24 uur op 24 uur, alle 40 tegelijkertijd aanhoort... Een mens zou van die kakafonie knettergek worden, nietwaar?

Gurdjieff maakte een andere vergelijking. "Stel je voor," zei hij, "dat jouw land elk uur door een ander ikje wordt geregeerd en doet wat hij wil zonder op iets of iemand te letten; en later moeten de anderen ervoor boeten. Er heerst geen orde onder hen. Wie boven komt, is heer en meester. Hij ranselt iedereen links en rechts af en trekt zich nergens iets van aan. Maar het volgende ogenblik grijpt een ander de zweep en slaat hem. En zo gaat het levenslang door. Stelt u zich een land voor waar waar iedereen vijf minuten koning kan zijn, en in die vijf minuten alles doen wat hij wil met het hele koninkrijk. Zo is ons leven."

Volgens mij kan het op geen enkele andere manier duidelijker worden uitgelegd. Toch zijn er mensen, die na het lezen van die woorden, er niets aan willen 'doen'. Ongelooflijk, nietwaar? Het is net alsof ze niet enkel en alleen onzichtbaar zijn voor zichzelf, maar ook onzichtbare woorden lezen. Is hun hypnotische slaaptoestand dan zó diep?...

Neem nieuwjaarresoluties, bijvoorbeeld, of eender welk ander voorbeeld: alles wijst er op dat de mens zijn eigen beloften zelden of nooit kan nakomen. Eén ikje maakt een belofte, maar 'de rest van het lichaam' volgt die niet op. Ooit ook al eens ervaren?

Dan hebben we nog in het beste geval de zogenaamde mañana-ziekte, waardoor zaken worden uitgesteld; vooral, het niet nakomen van zo'n gegeven belofte. Vandaag beginnen we er niet aan, morgen misschien wel, of volgende week. Ook als eens meegemaakt?

Van zodra je daarover bewust begint na te denken, kan een mens tot het besef komen dat hij in wezen weinig of geen controle over het eigen lichaam heeft. En, als jij het niet onder controle hebt, zal het jou regeren.

Jou?... Over welke 'jou' kunnen we het hebben? En zo belanden we bij de hoofdvraag: "Wie of wat ben jij?".Enig idee?...

Ben jij één van de 6 à 7 hoofdpersoonlijkheden? Of, één van jouw honderdtallen kleine ikjes?

Over die diverse persoonlijkheden en ikjes heb ik het reeds tientallen malen gehad. Niet, dat ik er tot nog toe al iemand mee heb bereikt, maar anderzijds kan elke druppel een rotsachtige bodem dieper uithollen, nietwaar? Indien men het in zichzelf toelaat, natuurlijk. Jij misschien niet, maar veel mensen lezen niet graag datgene wat ik zonet heb vermeld, noch al hetgeen hieronder nog volgen zal. :-)

Nochtans is een bewuste zelfaanvaarding een zeer goed begin om ooit aan Zelfkennis te gaan doen; want, een mens kan slechts groeien (1) vanuit de toestand, en (2) vanop de plaats waarin hij zich momenteel bevindt. Dus niet vanuit een denkbeeldige. Toch zijn er mensen die aan zichzelf eigenschappen toekennen die ze in wezen niet bezitten.

Toegegeven: aan Zelfkennis doen, zijnde: 'het kennen van het Zelf', is één van de moeilijkste opdrachten die een mens aan zichzelf kan geven. Want, dat Zelf heeft niets te maken met die persoonlijkheden, noch met al die ikjes, omdat het niet lichaamgebonden is, maar wél in dat lichaam kan huizen.

Ik ben die ben

'To be, or not to be'... Ofwel 'is' een mens, ofwel is hij niet. Kan het nog op een véél eenvoudigere manier worden uitgedrukt?

Misschien wel... Door, bijvoorbeeld, de vraag te stellen: "Kan een veelheid tegelijkertijd een 1-heid zijn?".

Wat is Zijn?...

Het komt ongeveer overeen met het begrijpen van de uitspraak 'To Be, or Not to Be'. Een mens is, of is niet. Een Jezus - indien hij echt heeft bestaan, zoals hij meer dan 100 jaar na zijn dood beschreven werd, kon zeggen: "Ik Ben die Ben", omdat hij één was. Maar, een mens met zijn meer dan 1001 kleine ikjes, die elk hun eigen verlangens, wensen, dromen, willetjes, enzovoorts hebben, is legio. Kortom: niet één, maar verdeeld.

Als mens beschikte een Jezus natuurlijk eveneens over diverse persoonlijkheden én over een 1.000-tal kleine ikjes, maar van binnenuit was hij meester over dat lichamelijke deel, waarbij zowel de ikjes als de persoonlijkheden dienaren waren, en geen heersers.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht