ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'Het spel kaarten' uit de Oude Doos gehaald

'Het spel kaarten' was een hit in het jaar 1959.
door Tsenne Kikke - maandag 4 mei 2020 18:31

Er is een bekend verhaal over de symboliek van het kaartspel. Daarin wordt een soldaat op het matje geroepen omdat hij tijdens een kerkdienst op z'n eentje aan het kaarten was. Vervolgens legde hij uit dat alle kaarten voor hem een betekenis hadden, en waarom het kaartspel voor hem zowel een Bijbel, een almanak als een kerkboek was.

De oudst bekende versie van dit verhaal, 'The deck of cards', is gevonden in een rapiarium uit 1762 van de Britse boerin Mary Baker.

Het verhaal werd in de Verenigde Staten op het einde van de jaren veertig van de vorige eeuw onder de naam 'The deck of cards' erg populair. In 1948 werd de voordracht, waarmee de Amerikaanse muzikant T. Texas Tyler onder begeleiding van country-muziek optrad, eveneens populair. Ook in 1959 had Wink Martindale er in het Verenigd Koninkrijk een hit mee.

'The deck of cards', uitgevoerd door T. Texas Tyler:

'The deck of cards', uitgevoerd door Tex Ritter:

'The deck of cards', uitgevoerd door Wink Martindale:

In Nederland werd de voordracht bekend toen de zanger Gerard de Vries (1933 – 2015), alias 'cowboy Gerard', vanaf 1965 ermee ging optreden. Hieronder volgt de tekst.

"Het was in de Tweede Wereldoorlog. Een groep soldaten kwam terug van een patrouille en arriveerde in een klein dorp. De volgende morgen, zondag, ging een aantal van hen onder leiding van een sergeant naar de kerk.

Nadat de geestelijke een gebed had gelezen, begon hij te preken. Die jongens die een kerkboek hadden, haalden het te voorschijn. Maar één van hen had alleen maar een spel kaarten bij zich dat hij voor zich uitspreidde. De sergeant zag wat hij deed en zei dat hij de kaarten weg moest doen.

Na afloop van de dienst werd de soldaat gestraft en bij de officier militaire politie gebracht.
"Waarom heeft u hem hier gebracht, sergeant?", vroeg de officier. "Hij zat te kaarten in de kerk", was het antwoord.

"Wat heb je daar op te zeggen, knaap?", zei de luitenant.

"Heel veel", was het antwoord van de bewuste soldaat.

"Dat zullen we hopen, want als je geen deugdelijke reden hebt,dan zal ik je strenger straffen dan wie ook."

De soldaat zei: "Luitenant, ik ben zes dagen op patrouille geweest. Ik had geen bijbel of kerkboek, maar ik hoop u te kunnen overtuigen van de oprechtheid van mijn bedoelingen". Nadat hij dit had gezegd, begon hij zijn verhaal:

"Kijk luitenant, als ik naar de aas van het spel kijk, dan weet ik dat er maar één God is, en de twee vertelt me dat de Bijbel in twee delen verdeeld is, het Oude en het Nieuwe Testament. Als ik de drie zie, dan denk ik aan de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

De vier herinnert me aan de vier evangelisten die het woord predikten, Matthéüs, Marcus, Lucas en Johannes. De vijf doet me denken aan de vijf wijze maagden, die hun lamp brandend hielden en gespaard bleven. Vijf van de tien waren dwaas en werden verstoten; de overige vijf bleven gespaard.

Zes, dat zijn de zes dagen waarin God de hemel en de aarde heeft gemaakt. Zeven herinnert me aan de zevende dag, de rustdag. De acht doet me denken aan de acht mensen die gered werden toen de aarde vernietigd werd. Het waren Noach, zijn vrouw, zijn zonen en hun vrouwen.

Bij de negen denk ik aan de melaatsen die onze Redder reinigde van de zonden, en negen van de tien bedankten Hem zelfs niet. Bij tien denk ik aan de tien geboden die Mozes op de stenen tafelen ontving. Zie ik de koning, dan weet ik dat er slechts één grote Koning is. De vrouw herinnert me aan moeder Maria,koningin van de hemel. De boer van het spel is de duivel.

Als ik de tekens op de kaarten tel dan kom ik tot 365, de dagen van het jaar. Er zijn 52 kaarten, de weken van het jaar. Vier kleuren zijn er, vier weken in een maand. Er zijn twaalf kaarten met een afbeelding, dat wil dus zeggen: twaalf maanden in een jaar. Ook zijn er dertien troeven in een spel, dertien weken in een kwartaal.

Ziet u luitenant, mijn speelkaarten betekenen voor mij een Bijbel, een almanak en een kerkboek tegelijk.

Beste mensen, dit was een waar verhaal. Ik weet het zeker, want die soldaat,dat was ik."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht