ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: het Innerlijke Zelf ont-dekken via Shaolin

Aanhoor de 37-jarige Shaolin Meester Shi Heng Yi.
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 mei 2020 19:17

Voor Shaolin monniken heb ik enorm veel respect - vooral, omdat ze er alles aan doen om volledige controle over hun lichaam te verkrijgen. De weg die zij volgen, is in wezen een combinatie van de drie andere bestaande wegen, zijnde: die van de fakir, de monnik en de yogi. Ik zou het de 'Vierde Weg' kunnen noemen, maar die term is reeds lange tijd weggelegd voor hen die zich de leerstellingen van Gurdjieff eigen willen maken.

Maak kennis met de 37-jarige Shaolin Meester Shi Heng Yi. Via een serene voordracht vertelt hij zijn ervaringen aangaande zelfontdekking. Ontdek, bijvoorbeeld, waarom regenval een essentieel onderdeel is van elke bloei, en dat elke kleine stap een onderdeel is van de reis naar de hoogste top van de berg die je beklimmen wil. De hindernissen op de weg naar zelf-ontdekking en persoonlijke groei zijn - volgens hem - gemakkelijk te overwinnen. In wezen is niets minder waar, omdat gewone stervelingen niet in staat zijn om de aangereikte theorieën dagdagelijks in de praktijk uit te voeren. Maar, zoals gewoonlijk: geloof geen woord van wat ik publiceer, en zoek het - indien je er de nodige tijd wilt voor vrijmaken - voor jezelf uit.

Wel bespreekt Shi Heng Yi in onderstaand filmpje de 5 Hindernissen waarmee elke zogenaamde 'Zoeker naar de Innerlijke Waarheid' te kampen krijgt. Deze zijn: (1) sensueel verlangen, waardoor de mens via zijn zintuigen het innerlijke voedt en alsmaar prikkelt - (2) Onwil/Afkeer, oftewel: jezelf identificeren met het onaangename - (3) Saaiheid/Zwaarte: gekarakteriseerd door slaperigheid, energiegebrek, niet gemotiveerd zijn, depressiviteit eventueel - (4) Rusteloosheid, waardoor de geest niet in het hier-en-nu kan vertoeven, en (5) Sceptische twijfel, waardoor de geest geen concrete beslissingen kan nemen. Ik zou er Uitstelgedrag aan toevoegen: te wijten aan de mañana-ziekte.

Ook hoor je hem zeggen: "Ik ben niet mijn lichaam. Ik ben niet mijn denken. Ik ben niet mijn emoties," zaken, die eveneens in de Gurdjieff-filosofie worden vermeld. Zelfkennis heeft nu eenmaal te maken met 'het Kennen van het Onlichamelijke, Innerlijke Zelf'. Geïnteresseerd? Contacteer DIMschool vzw.

Al meer dan 30 jaar bestudeert en beoefent Shi Heng Yi de interactie tussen lichaam en geest. Zijn kracht is gelegen in het vermogen om de aangeleerde kennis op een soepele manier te combineren met fysieke oefeningen en gevechtsport, zijnde:  Kung Fu en Qi Gong.

Hij heeft een academische achtergrond, maar woont het liefst in de 'Shaolin Temple Europe', een klooster in Otterberg, Duitsland. Sinds 2010 staat hij aan het hoofd van de nederzetting en verpersoonlijkt hij de duurzame ontwikkeling en het verspreiden van de Shaolin-cultuur en -filosofie. Als hedendaagse monnik houdt hij een smartphone in de plooien van zijn kleding, omdat hij geen tegenstelling ziet tussen samenleven met oude kennis en geavanceerde technologie. "De universele wet om tegelijkertijd succesvol en gelukkig te zijn, betekent: balans vinden," zei hij.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht