ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vijf hilarische historische 1-aprilgrappen

En, hebben ze jou vandaag goed liggen gehad?
door Tsenne Kikke - woensdag 1 april 2020 19:30

Op 1 april worden er heel wat grappen gemaakt. Vrienden, familie en collega’s houden elkaar op allerlei manieren voor de gek. Die traditie is al eeuwenoud. Hueronder een vijftal historische en hilarische 1-aprilgrappen...

Het wassen van de leeuwen

Vanaf 1698 werden bezoekers van de Engelse hoofdstad Londen regelmatig in de maling genomen. Ze werden op de hoogte gesteld van een jaarlijks terugkerend evenement dat op 1 april bij de Tower of London werd gehouden: Het wassen van de leeuwen. Dit unieke evenement wilde men natuurlijk niet missen. Uiteraard bestond dit evenement niet en kwamen de mensen voor niks.

Nixon opnieuw 'for President'

Richard Nixon was in 1974 afgetreden als president van de Verenigde Staten na aanleiding van het Watergateschandaal. De verontwaardiging was dan ook groot, toen op 1 april 1992 bekend werd op National Public Radio dat hij opnieuw zou meedoen aan de verkiezingen. In de radio-uitzending werd gebruik gemaakt van audiofragmenten waarin Nixon te horen was. De bekendmaking werd bekrachtigd met de verkiezingsslogan: “I didn't do anything wrong, and I won't do it again.”.

Veel luisteraars reageerden geshockeerd en woedend op het nieuws. In de tweede helft van de uitzending werd bekend gemaakt dat het om een 1-aprilgrap ging. De stem van Nixon bleek te zijn ingesproken door imitator Little Rich.

Beeld van Paaseiland aangespoeld

Op 1 april 1962 deden bezoekers aan het strand van Zandvoort een vreemde ontdekking: Er lag een beeld op het strand dat leek te zijn aangespoeld. Het voldeed aan de uiterlijke kenmerken van de beelden op Paaseiland. Het nieuws verspreidde zich snel en haalde de voorpagina van alle kranten. Ook in het buitenland werd er over de opmerkelijke ontdekking gesproken. Een Paaseiland-deskundige uit Zweden onderzocht het beeld en kwam tot de conclusie dat het echt van Paaseiland afkomstig was.

Pas een paar dagen later werd bekend dat het om een 1-aprilgrap ging van de NCRV. De Scandinavische deskundige bleek kunstenaar Edo van Tetterode, die ook het beeld gemaakt had. De hele Nederlandse pers bleek in een grap te zijn getrapt.

Doe-het-zelf-kleurentelevisie

In de jaren 60 van de 20ste eeuw, werd er door technici op allerlei manieren gezocht naar een manier om kleurentelevisie in de huiskamers te brengen. In 1962 kwam men in Zweden tot de ontdekking dat dit helemaal niet zo moeilijk was. Op Sveriges Television, de enige tv-zender van Zweden in die tijd, wijdde men op 1 april een uitzending aan de methode om monochrome televisie om te bouwen naar kleurentelevisie.

In de studio zat technisch expert Kjell Stensson, die vertelde dat je voor deze operatie alleen nylonkousen, een schaar en wat tape nodig had. Als je stukken nylon over de televisie heen plakte, werd het licht anders gebroken en zou je al je favoriete programma’s in kleur kunnen zien. Hij demonstreerde zijn bevindingen op TV, maar de mensen thuis konden via hun zwartwittelevisie natuurlijk niet zien dat het niet werkte. Duizenden mensen trapten in de 1-aprilgrap en gingen haastig op zoek naar nylonkousen en een schaar...

Spaghetti Oogsten

Misschien wel de meest legendarische 1-aprilgrap ooit, is die van 1957 door de BBC. De Britse zender zond in een uitzending van Panorama een reportage uit waarin de oogst van spaghettislierten werd getoond. Op gedetailleerde manier werd verteld hoe Zwitserse spaghettikwekers ervoor zorgden dat hun slierten de juiste lengte en smaak kregen.

Honderden mensen belden na de uitzending naar de BBC om te vragen hoe ze aan hun eigen spaghettiboom konden geraken. De BBC reageerde met: “Doe een takje spaghetti in een blik tomatensaus en hoop er het beste van.” :-)

Bronnen:

National Geographic: Gotcha! History's Most Outrageous April Fools' Jokes. (2019)
History.com: 9 Outrageous Pranks in History. (2019)
The Museum of Hoaxes: The Top 100 April Fool's Day Hoaxes of All Time; Nixon For President; The Swiss Spaghetti Harvest; Instant Color TV.
The Guardian: Who was invited to the annual washing of the lions at the Tower of London? (2011)
Oneindig Noord-Holland: Beeld Paaseiland spoelt aan op strand Zandvoort.
Algemeen Dagblad: De beste 1 aprilgrap is alweer 57 jaar oud. (2019)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht