ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stonehenge was een oude begraafplaats

Hoe oud is Stonehenge?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 17 april 2020 19:28

Koolstof-14-dateringen wezen er duidelijk op dat Stonehenge eeuwenlang een begraafplaats is geweest. Zo'n 5.000 jaar geleden was het al een begraafplaats alvorens men er die reuzengrote zandsteenblokken had opgericht. Analyses van oude menselijke resten toonden aan dat mensen daar rond 3.000 v.Chr. werden begraven en dat de eerste stenen rond 2.500 v.Chr., dus 500 jaar later, op die plek werden neergezet.

Dit is de conclusie die huidige wetenschappers maken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de menselijke restanten niet van overledenen, die een natuurlijke dood zijn gestorven, afkomstig zijn, maar van door rituelen ter dood gebrachte slachtoffers. Wie zal het ons kunnen zeggen? Weet ook, dat men zich indertijd ook vrijwillig durfde opofferen om de goden gunstig te stemmen. In elk geval vond men er beenderen van mensen die ooit aldaar werden gecremeerd - of, levend werden verbrand, misschien.

Momenteel tellen we nog een 79-tal monolieten - dertig blokken in de buitenste ring, en 49 kleinere blokken in een binnenring - maar hoeveel er oorspronkelijk precies waren, weten we niet. Elke steen weegt ongeveer 4 ton en is ongeveer 4 meter in de hoogte en ruim 2,5 m in de breedte, en ze komen allemaal uit een gebergte, het Preseli gebergte, dat 325 km verderop ligt. Ook weten we niet of al die stenen in een korte tijdsperiode naar de Salisbury Plains werden versleept, over een periode van jaren, of van generatie tot generatie. Bovendien is de manier waarop die stenen werden vervoerd een onderwerp waarover men al jarenlang met verhitte gemoederen debatteert.

De kortste weg - via een rivier, langsheen de kust van Wales, dan via de Severn riviermond, tot in Avon - bedraagt iets van een 325 kilometer, schreven we reeds. Sommige mensen, die hoogstwaarschijnlijk last hebben van hun  verbeeldingswereld en misschien aan mentale verzorging toe zijn, beweren dat Merlijn de tovenaar ze, dankzij levitatietechnieken, naar die plaats transporteerde.

Vier ton het stuk is zwaar, maar er bestaan zeer vele, nog zwaardere monolieten. Neem bijvoorbeeld de Grote Menhir in Bretagne... Hoe zwaar die weegt? Iets van een 340 ton.Wat Stonehenge in wezen voor dat volk 4.500 geleden betekende, weten we niet. Er bestaan tientallen verschillende theorieën en iedereen denkt dat de zijne de énige juiste is. Misschien was het in die tijd een soort van Lourdes, of een maan- of zonnetempel, of een uit stenen gehouwen kalender, een genezingstempel, een plaats waar mensen en dieren aan de goden werden geofferd, het werd misschien voor astronomische doeleinden gebruikt, of het was gewoonweg het symbool van status en macht voor de een of andere koning Egotripper?

Geoffrey van Monmouth scheef rond de jaren 1149 en 1151 in zijn 'Historia Regum Brittaniae' dat Stonehenge is gebouwd door Merlijn, als grafmonument voor Ambrosius Aurelianus. Maar dit kan weer niet, want Ambrosius leefde in de 5de eeuw na Christus. Dan zijn er weer anderen die bij hoog en laag beweren dat Stonehenge door buitenaardse wezens werd gebouwd, enzovoorts.In elk geval staan die reusachtige blokken daar niet voor versiering van het landschap. Met andere woorden: ze hadden een bedoeling. Maar onze geschiedkundige kennis van die tijd laat ons in de steek. We weten bijna niets af van de Neolitische Bretoenen die daar indertijd leefden, noch van de taal die ze daar spraken, noch van de godsdiensten die ze er toen op nahielden, enzovoorts. Gissingen zijn er genoeg; gissingen, ontstaan uit mythen, legenden, en fabels uit de vroege middeleeuwen.

Als je dus ooit daarheen reist, geniet gewoonweg van de schoonheid en uitstraling vanuit een hier-en-nu, en laat het verleden daar waar het behoort, namelijk: in het verleden.

Een recent ontdekte merkwaardigheid...

Een fascinerende luchtfoto van een rechtopstaande steen in Stonehenge laat zien dat het monument is gebouwd op een manier die lijkt op Lego-bouwstenen. Op die foto zijn een paar ronde uitsteeksels te zien, evenals vergelijkbare, bolvormige inkepingen. Die zorgden er dus voor dat de corresponderende steen, die bovenop de pilaren zat, op zijn plaats kon worden vastgeklikt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht