ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Reukverlies kan een eerste aanwijziging zijn dat je het Coronavirus te pakken hebt

…. en dus een reden zijn om direct in quarantaine te gaan.
door Tsenne Kikke - zaterdag 18 april 2020 17:08

Hoewel COVID-19 – de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt – de bekende klachten zoals koorts, hoesten en benauwdheid teweegbrengt, ervaren opvallend weinig mensen een verstopte-, of loopneus. “Dit verschil is ook de reden waarom het vrij eenvoudig is om COVID-19 te onderscheiden van seizoensgebonden allergieën,” vertelde onderzoeker Ahmad Sedaghat. Toch betekent dit niet dat we onze neus voortaan buiten beschouwing hoeven te laten. Want een nieuw onderzoek toont aan dat reukverlies mogelijk een eerste aanwijzing kan zijn dat je het coronavirus onder de leden hebt.

Verlies van de reukzin

“COVID-19 wordt in verband gebracht met een vrij unieke combinatie van nasale symptomen: een plotseling verlies van de reukzin zonder verstopping van de neus,” legde Sedaghat uit. En dat is best opvallend. het betekent dus dat als je opeens niet meer goed kunt ruiken – een aandoening die ook wel anosmie wordt genoemd – een goede indicator kan zijn dat je het virus hebt opgelopen.

De meeste mensen die besmet zijn geraakt, ervaren tussen de twee en de veertien dagen de eerste bekende symptomen, zoals koorts, hoesten en kortademigheid. Het zou echter ook goed kunnen dat besmette mensen nog niet één van deze symptomen ervaren, maar wel ineens hun reuk verloren zijn. En dan is het oppassen geblazen. “Waarschijnlijk zullen de meeste mensen dit niet meteen associëren met corona, waardoor ze doorgaan met hun normale leven en zo nietsvermoedend de ziekte verspreiden,” zei Sedaghat. “Als je dus ineens jouw vermogen om te kunnen ruiken verliest zonder verstopte neus, zou dit een goede reden zijn om direct in quarantaine te gaan.”

Onderzoek

Sedaghat baseert zijn bevindingen op basis van 19 verschillende studies die ingaan op het verband tussen neusaandoeningen en het huidige coronavirus dat de wereld teistert. In één van de bestudeerde onderzoeken namen Franse artsen 55 corona-patiënten onder de loep. 94 procent van deze mensen die anosmie zonder verstopte neus ervoeren, bleek positief te testen op het coronavirus.

Neus

Ondanks dat een verstopte- of loopneus dus niet per se op corona hoeft te wijzen, benadrukt de studie dat we onze neus ook zeker niet moeten vergeten. Volgens Sedaghat dringt het virus bijvoorbeeld het vaakst door onze neus het lichaam binnen. Dat komt omdat ten minste 90 procent van de ingeademde lucht via de neus het lichaam binnengaat. Bovendien kan het virus – als je deze te pakken hebt – gemakkelijk via neusslijm worden verspreid. “Als iemand niest wordt dit slijm – dat het virus bevat – naar buiten geblazen,” legde Sedaghat uit. “Ook als iemand zijn neus afveegt en vervolgens oppervlakken aanraakt zonder eerst zijn handen te wassen kan dit leiden tot de verdere verspreiding van COVID-19.”

Om het zo ver niet te laten komen, wijzen de bevindingen uit dat wanneer je opeens je reukvermogen verliest, maar je verder nog wel gezond voelt, je toch beter binnen kunt blijven. “Afgezien van quarantaine, kun je ook contact opnemen met je huisarts om getest te worden,” besloot Sedaghat.

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht