ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mondmasker dragen heeft dan toch zin geven experts nu toe

Heb je al mondmaskers in huis?…
door Tsenne Kikke - woensdag 1 april 2020 18:53

Voorkomen, is altijd beter dan achteraf trachten te genezen...

Ook virologen hebben ego's, die ons willen doen geloven dat ze alles beter weten. Wat het dragen van mondmaskers betreft...

Heeft het zin om met zijn allen mondmaskers te dragen om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan? Enkele Europese landen verplichten nu het dragen van zo’n masker op straat. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei maandag nog dat het weinig of geen zin heeft. En ook Belgische experts waren formeel: het heeft geen zin...

Weken heeft men ons voorgehouden dat een mondmasker dragen op straat geen zin heeft. Maar dinsdagavond in T'erzake' kwamen ze daar gedeeltelijk op terug. “Op plaatsen waar mensen elkaar onvermijdelijk tegenkomen, zal zo een maskertje wel een grotere hinderpaal vormen voor het virus”, zei viroloog Marc Van Ranst toen.

“Gewoon op straat een mondmasker dragen heeft geen zin”, herhaalde hij. “Maar, op plaatsen waar mensen elkaar onvermijdelijk tegenkomen, zal zo’n mondmasker wel een grotere hinderpaal vormen voor het virus.”

“Men kan niet zeggen dat het totaal geen zin heeft om een mondmasker te dragen”, aldus de Leuvense prof. “Maar je moet er hebben, natuurlijk,” zo voegde hij er aan toe. “Er zijn plaatsen waar dat enig nut heeft, er zijn plaatsen waar dat geen nut heeft, en er zijn ook nadelen aan het dragen van die maskers. Wanneer je natuurlijk een oneindige voorraad hebt, kan je daar andere dingen mee doen dan wanneer je er geen hebt.”

Dat is de belangrijke les die moet geleerd worden, vond ook specialiste infectieziekten Erika Vlieghe (UZA). “Een put die je nog moeten vullen op het moment dat de oorlog al bezig is, dat brengt je in een heel zwakke positie. Dit mag nooit meer gebeuren,” zei ze dinsdagavond in 'Terzake'.

Kortom: indien je mondmaskers hebt, doe je er best aan ze te gebruiken. Noteer wel dat het geen garantie is tegen besmetting.

 Zo las ik vandaag nog het volgende...

Covid-19 veroorzaakt problemen aan de luchtwegen. Het wordt vooral verspreid via druppeltjes in de lucht, zegt coronavirusexpert John Lednicky van de Universiteit van Florida in de Verenigde Staten. Deze druppels vliegen rond wanneer een besmette persoon hoest of niest.

Maar ook bij het spreken kunnen er druppels vrijkomen. De zwaarste druppels zullen direct op de grond vallen, maar kleinere, lichtere deeltjes kunnen in de lucht blijven hangen, waar ze andere mensen kunnen besmetten. Lednicky: ‘Je kunt deze druppels inademen, maar ze kunnen ook in je ogen terechtkomen.’

Dus zelfs als je afstand houdt, bestaat er een kans dat je in contact komt met een virus, simpelweg doordat je door een wolk van uitgestoten deeltjes loopt, zegt Lednicky. Het is niet duidelijk of dit bij het nieuwe coronavirus tot een besmetting leidt, maar we weten wel dat andere, soortgelijke virussen zich op deze manier kunnen verspreiden.

Toiletperikelen

Er zijn ook andere, nog onaangenamere manieren waarop deeltjes met het virus in de lucht terecht kunnen komen. De symptomen van het coronavirus variëren per patiënt, maar sommige besmette mensen hebben last van diarree. Als je dan een toilet doorspoelt, creëer je een wolk vol besmette deeltjes, zegt Lednicky.

Bij diarree raakt een groot deel van het oppervlak van een toilet besmet. De vrijkomende deeltjes kunnen door de leidingen en ventilatiesystemen reizen, en zo op verschillende plekken in een gebouw terechtkomen.

Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2003, toen SARS zich verspreidde door een appartementencomplex in Hongkong. Een 33-jarige man met diarree zou honderden andere bewoners van het Amoy Gardens-complex hebben besmet als gevolg van ‘niet-functionerende zwanenhalzen in toiletten, een versterkend effect van badkamerventilatoren, een gebarsten ventilatiebuis… en een aerodynamisch effect in een daglichtschacht waarop de badkamerramen openden’, rapporteerde de Wereldgezondheidsorganisatie toentertijd.

Dagenlang

Ook het nieuwe coronavirus blijkt dagenlang op materialen te blijven zitten. Vorige week publiceerde een team onder leiding van virusecoloog Vincent Munster van het Amerikaans nationaal instituut voor allergieën en infectieziekten in Montana een onderzoek dat erop wijst dat het virus tot 72 uur lang kan overleven op plastic en roestvrijstalen oppervlakken.

Ander onderzoek laat zien dat SARS en MERS, vergelijkbare coronavirussen, tot wel negen dagen lang kunnen overleven op metalen, glazen en plastic oppervlakken. En vorige week publiceerde het Amerikaanse Center for Disease Control een rapport dat stelt dat sporen van het nieuwe coronavirus zelfs nog langer op oppervlakken blijven bestaan. In de hutten van het besmette cruiseschip Diamond Princess was, zelfs toen de laatste mensen 17 dagen eerder van boord waren gegaan, RNA van het virus terug te vinden. Dat was ook het geval bij hutten van passagiers die geen symptomen hadden vertoond.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht