ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

5G-straling en het coronavirus: wat denken we te weten?

En is 5G een potentieel gevaar voor onze gezondheid?
door Tsenne Kikke - maandag 13 april 2020 17:51

In tijden van de coronacrisis zijn we allemaal op zoek naar informatie. Wat heeft het virus veroorzaakt? Wat kun je doen om de risico's op besmetting zo klein mogelijk te maken? En wat zijn gevaren waar je voor moet uitkijken? Hier worden allerlei theorieën op losgelaten. Bij één van die theorieën is 5G-straling de boosdoener.

Tussen haakjes: In 30 Belgische gemeenten is de lightversie van het nieuwe 5G-netwerk reeds beschikbaar. In Vlaams-Brabant zijn dat onder andere in de regio's Halle, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Leuven en Zaventem, dus ook op de luchthaven. Een kaart van alle gemeenten met 5G-bereik vind je hieronder...

Sinds de aankondiging van het 5G-netwerk klinken er al geluiden dat dit slecht zou zijn voor de volksgezondheid. Nu wordt dus ook het coronavirus in verband gebracht met de straling afkomstig van de 5G-zendmasten.

Door 5G zou het virus zich makkelijker kunnen muteren en verspreiden, waarbij ook nog de besmetting heviger zou zijn doordat de straling je immuunsysteem aantast. Sommige mensen zeggen zelfs dat het virus is ontstaan door 5G, omdat in Wuhan de uitrol van het 5G-netwerk tegelijkertijd plaatsvond met de uitbraak van het virus. Het vermoeden is dat er mede vanwege deze theorieën afgelopen weekend zendmasten in de fik zijn gestoken in Brabant. Ook over de grens in het Verenigd Koninkrijk was het raak.

RIVM: berichten zijn onzin

Het Nederlandse adviesorgaan over het coronavirus met betrekking tot onze gezondheid, is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op een speciale pagina wordt concreet antwoord gegeven op de vraag of er een verband is tussen 5G-straling en het coronavirus. 'Nee, er is GEEN verband tussen 5G en corona (COVID-19). Berichten hierover zijn onzin en berusten op bangmakerij', staat op de site van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, waar het RIVM onderdeel van is.

De ICNIRP stelt hetzelfde. Dit is een onafhankelijke commissie van wetenschappelijke deskundigen, die onderzoek doen naar blootstelling aan elektromagnetische velden door onder anderen mobiele telefoons. Deze organisatie stelt ook dat er geen link is tussen 5G en het coronavirus. 'De theorie dat 5G-straling je immuunsysteem aantast, is nergens op gebaseerd', zegt Eric van Rongen van de ICNIRP tegen CNN. 'Als 5G, of een andere G, je immuunsysteem zou aantasten, hadden we dit tientallen jaren geleden al gezien in de ziektecijfers. En dat zien we niet.'

Uit eerder onderzoek van het RIVM blijkt dat de mate waarin mensen in Nederland worden blootgesteld aan elektromagnetische velden door 5G, lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt. 'Hoewel sommige onderzoeken naar de huidige generaties mobiele telecommunicatie aanwijzingen voor gezondheidseffecten leveren, geven alle wetenschappelijke onderzoeken samen geen bewijs dat blootstelling onder de limieten schadelijk is', valt er te lezen op de website van het RIVM.

Geen bewijs, toch breedgedragen

Er is dus geen enkel bewijs dat 5G iets te maken heeft met het coronavirus, maar toch worden de berichten massaal gedeeld en gaan er zelfs zendmasten de hens in. Hoe kan dit?

Volgens Mischa Coster, mediapyscholoog NIP, heeft dit een aantal redenen. Hiervan is de zogenaamde confirmation bias de belangrijkste. 'Mensen zijn heel snel geneigd om informatie te accepteren die past bij hun huidige overtuigingen, denkwijze en wereldbeeld. Informatie die dit tegenspreekt, verwerpen we sneller', zegt Coster. Hij denkt dus ook dat dit soort nieuws vooral door de anti-5G activisten wordt gedeeld: zij zijn overtuigd door de berichtgeving waarin het 5G-corona-verband wordt gelegd, en verwerpen berichtgeving waarin dat wordt tegengesproken.

Theorie houdt stand door twijfel

Een andere reden is dat er ondanks de onderzoeken nog steeds geen sluitende conclusie getrokken kan worden. Als het RIVM namelijk zegt dat ze niet hebben kunnen aantonen dat er een verband is, kunnen activisten zeggen dat het RIVM ook niet heeft kunnen aantonen dat er geen verband is. 'Dan laat je altijd twijfel over. En dit soort gedachten worden gevoed door twijfel: het zou zo kunnen zijn', legt Coster uit.

Daarbij zijn dit soort berichten volgens Coster gekoppeld aan samenzweringstheorieën. En onderzoeksorganisaties worden binnen de samenzwering geplaatst. 'Als mensen het RIVM als onderdeel van een samenzwering gaan zien, wordt daardoor de informatie die zij naar buiten brengen verworpen. Dan zijn ze geen autoriteit meer op het gebied van corona, 5G en volksgezondheid.'

Onterecht oorzaak-gevolg-verband

Een laatste fenomeen dat Coster veel voorbij ziet komen, is de vele onterechte causale relaties. Neem als voorbeeld de theorie dat het virus is ontstaan in Wuhan door de uitrol van het 5G-netwerk. 'Het feit dat twee evenementen tegelijkertijd plaatsvinden, houdt niet in dat het ene het ander heeft veroorzaakt.'

Het advies van Coster is vooral om kritisch te blijven kijken naar het nieuws. 'En dus ook als de berichten jouw ideeën bevestigen', zegt hij.

Bron: Radar

Echt interessant filmpje ..., totdat je vaststelt dat het in wezen reclame voor NordVPN was :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht