ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zeep of ontsmettingsmiddel tegen het coronavirus? En over nog veel meer…

Veel ligt in jouw eigen handen…
door Tsenne Kikke - vrijdag 20 maart 2020 17:18

Wereldwijd wordt jaarlijks 5 tot 10 procent van de populatie geïnfecteerd met influenza, ook 'griep' genaamd. Bij kinderen is dat percentage nog hoger, namelijk 20 tot 30%. Hiervan vertoont de meerderheid geen ernstig ziektebeeld of verloopt de ziekte zelfs asymptomatisch. Toch veroorzaakt die griep jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 250.000 tot 500.000 doden.

In 2016 overleden er in België 117 personen aan die griep. In 2015 en 2014 waren het er telkens 51, en in 2013 waren het er 147. En op Wikipedia lezen we eveneens dat elk jaar ongeveer 820.000 Nederlanders griep krijgen. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er aldaar 250 tot 2.000 personen direct aan dood, of aan de gevolgen ervan. Noteer wel, dat circa 90% van de sterfgevallen 65 jaar of ouder is.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 zijn miljoenen mensen aan de Spaanse griep overleden. In 1957 heeft de Aziatische griep en in 1968 de Hongkonggriep gewoed, waarbij tienduizenden mensen stierven. In 1997 bleek een variant van het griepvirus, zoals dat bij pluimvee voorkomt, in Hongkong in staat over te springen van vogels op mensen. In oktober 2006 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie dat in tien landen 256 personen waren geïnfecteerd, waarvan 59% overleed.

Vandaag de dag worden we met een coronapandemie geconfronteerd. Het aantal doden is in België de voorbije 24 uur tot 37 opgelopen, en in Nederland tot 106.

Maar, hoe werkt dat virus nu écht? Wat doet het achter de schermen met ons lichaam? En hoe zit het met de verspreiding en de regels die we best kunnen volgen? Onderstaand animatievideo toont perfect hoe dat coronavirus werkt!

Veel ligt dus in jouw eigen handen

Het beste middel tegen besmetting met griep, en bij uitbreiding tegen het nieuwe coronavirus, is jouw handen wassen. Maar doe je dit best met zeep of met alcoholhoudend ontsmettingsmiddel?

Britse onderzoekers gingen na welk middel het meest efficiënt was: het klassieke water en zeep, of ontsmetten met alcohol.

Bij de laboratoriumstudies brachten ze een schaaltje met virussen en bacteriën in contact met een testproduct. Nadien bekeken ze hoeveel er in staat waren om zich verder te vermenigvuldigen.

Bij de zogenaamde in-vivostudies besmetten ze de handen van proefpersonen met bepaalde virussen en bacteriën en wasten ze die nadien met verschillende testproducten. Achteraf keken de onderzoekers hoe zuiver de handen waren.

Hun besluit was dat water en zeep effectiever zijn dan andere producten, waaronder ontsmettingsalcohol, om vuil, virussen en bacteriën weg te spoelen. Producten gebaseerd op alcohol inactiveren verschillende bacteriën, maar hun werkzaamheid tegen virussen is over het algemeen lager dan zeep.

Handen wassen met water en zeep beschouwen we algemeen als de beste manier voor het verwijderen van vuil, virussen en bacteriën. Gewone zepen hebben er op zich een minimale of geen werking tegen, maar hun werking in combinatie met wrijven en spoelen onder water is wel effectief om het uit de buitenste laag van de huid te verwijderen.

Regelmatig, en goed je handen wassen, is het beste middel om de verspreiding van virussen, zoals het coronavirus, te voorkomen. Dit doe je best na elk toiletbezoek, na het snuiten van jouw neus en nadat je hoest of niest. Voor en nadat je eet is ook een goed moment om jouw handen te wassen, evenals nadat je het openbaar vervoer gebruikt hebt, omdat je dan mogelijk besmettingsgevaar hebt opgelopen. De ideale wasbeurt duurt twintig seconden. Waarom? Bekijk onderstaand filmpje...

Conclusie

In ziekenhuizen wint de handalcohol. Die is sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker. Maar, desinfecterende gels doden niet alleen ziekteverwekkers, maar ook bacteriën die van belang zijn voor onze gezondheid. Daarnaast kunnen de gels leiden tot resistentieontwikkeling. Bovendien is de ene antibacteriële handgel de andere niet. Sommige gels doden te weinig bacteriën en zijn dus weggesmeten geld. Om van het valse gevoel van veiligheid nog maar te zwijgen.

Jouw handen wassen is dus het beste middel om de verspreiding van virussen - ook het coronavirus - en bacteriën tegen te gaan. Regelmatig grondig wassen met zeep gedurende 20 seconden is voldoende om ze te verwijderen. En, klassieke zeep is nog steeds het beste middel om jouw handen te ontsmetten. Nu resteert nog de vraag: "Welke zeep? Gewone? Of vloeibare?

Antwoord: Dat een ouderwetse blok zeep een broeihaard voor bacteriën is, zal waarschijnlijk niet verbazen. Vloeibare zeep, liefst uit een pompje, krijgt de voorkeur.

Wat mondmaskers betreft...

De ene zegt dit, de andere schrijft dat... Je moet dus op jouw eigen logica voortgaan, en de motto: "Beter voorkomen dan genezen!" voor ogen houden. Weet, dat je vooral zo'n virus kunt opscharrelen als er een besmet iemand in jouw nabijheid niest - of, als je iemand die reeds besmet is, aanraakt.

Met andere woorden: aan het laatste kan je zelf iets verhelpen, maar aan de eerste niet. En dan nog: de persoon die niest, moet dan ook al met griep op virus zijn besmet. Kortom. de maskers kunnen preventief werken om jouw ademhalingswezen te beschermen. Nogmaals: als je thuiskomt, kan je jouw gelaat en handen wassen, maar niet jouw luchtwegen! Daarom een masker.

Maar ja: ook als je een voorwerp aanraakt dat gecontamineerd is, kan je besmet geraken. Anderzijds beweren veel experts dat dit niet de manier is waarop het virus zich verspreid. Maar, voor alle zekerheid doe je er goed aan om regelmatig jouw handen te wassen en zo min mogelijk jouw gelaat aan te raken.

DIMschool vzw is bereid om maskers van FFP2- kwaliteit (KN95) aan te kopen. Maar, teneinde een goede prijs te verkrijgen, is 1.000 stuks het strikte minimum. Daarbij zijn de verzendingskosten hoog (iets van een 80 à 150-tal euro). Dus, indien je interesse stelt, laat het ons weten door - ofwel via de balk bovenaan een berichtje te versturen - of een e-mail naar [email protected] com.

Nawoord: Ondanks de goede bedoelingen mag DIMschool vzw geen mondmaskers aanbieden.

Voor de Karate beoefenaars...

En, wat China betreft, was er goed nieuws...

- In de Chinese miljoenenstad Wuhan en de provincie Hubei zijn de afgelopen dagen geen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

- Eerder deze maand bleek uit satellietgegevens van NASA al dat de concentratie stikstofdioxide – een gas dat uit wordt gestoten door motorvoertuigen, energiecentrales en de industrie – de afgelopen maanden in China is afgenomen. Die afname werd in verband gebracht met het coronavirus, waardoor veel Chinezen aan huis gekluisterd waren. Andere metingen wezen uit dat ook de concentratie fijnstof in bepaalde delen van China is afgenomen.

Het is dus aannemelijk dat de verbetering van de luchtkwaliteit – ook al houdt die maar een maand of twee aan – waarschijnlijk meer levens heeft gered dan het coronavirus in eerste instantie heeft gekost.

Afgaand op al die data berekende de Amerikaanse onderzoeker Marshall Burke dat de twee maanden durende verbetering van de luchtkwaliteit – heel concreet: de afname van de concentratie fijnstof – er naar schatting voor zorgt dat 4.000 kinderen jonger dan vijf jaar en 73.000 ouderen (ouder dan 70 jaar) een vroegtijdige dood bespaard bleef. Het aantal levens dat volgens deze calculaties gespaard is, ligt hoger dan het aantal levens dat het coronavirus in eerste instantie geëist heeft.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht