ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Word gelukkig in slechts 4 stappen op basis van wetenschappelijk onderzoek!

Gelukkig zijn, is een keuze! Nu is het aan jou om die keuze te maken.
door Tsenne Kikke - zaterdag 21 maart 2020 19:24

"Gelukkig zijn is een toestand van Zijn," schreef ik reeds eerder. Je bezit het, of je bezit het (nog) niet - en, enkel en alleen datgene wat je 'bezit' kun je met anderen delen.

Maar, zo las ik dat gelukkig zijn - op basis van wetenschappelijk onderzoek nog wel! - een keuze is. De vraag is dus: wanneer ben je bereid die keuze te maken? Je krijgt zelfs extra advies - want, volgens onderzoekers leiden vier eenvoudige stappen naar dat geluk.

De 'Mayo Clinic' in het Amerikaanse Minnesota heeft op basis van een geluksonderzoek een 'Handbook for Happiness' samengesteld met een vierstappenplan, die ons in 10 weken tijd gelukkig zou moeten maken. Volgens professor Amit Sood, die het onderzoek leidde, is gelukkig zijn dus een keuze.

Anders gezegd: 'De kracht van positief denken' van Norman Vincent Peale uit 1952 in een gloednieuw kleedje.

Zo beweerde Amit Sood, dat 40% tot 50% van iemands geluk afhangt van de keuzes die hij maakt en waarop hij zijn focus elke dag legt. "Je kan ervoor kiezen om je aandacht te vestigen op wat goed en mooi is in je leven. Gelukkig zijn, is een gewoonte. Sommigen zijn ermee geboren, anderen moeten ervoor kiezen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ons brein geprogrammeerd is om op negatieve ervaringen te focussen. Voor onze voorouders was dit immers een manier om in leven te blijven en een evolutionair voordeel te hebben in geval van gevaar. Maar door het negatieve te vergeten en het positieve te omarmen word je gelukkiger dan je zou denken," meende Sood, al geeft hij wel toe dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan.

"Er bestaan eenvoudige technieken, die je dient te herhalen. Bedenk bijvoorbeeld: "Zal dit binnen vijf jaar nog belangrijk zijn?" Indien niet, is het jouw tijd niet waard."

De 5-3-2 techniek

Deze techniek bestaat erin om jouw eerste gedachte in de ochtend naar 5 mensen te laten gaan waarvoor je dankbaar bent in het leven. De eerste 3 minuten dat je jouw familie ontmoet, zie hen dan als een vriend die je lang niet meer hebt gezien. De eerste 2 seconden dat je een vreemde ontmoet, wens hem dan in stilte veel goeds. Dankzij deze techniek focus je jezelf op de positieve kant van het leven.

Het 4-stappenplan

De eerste stap in het vierstappenplan bestaat erin om jouw geest te trainen zodat je meer macht over jouw gedachten krijgt. Daarna moet je emotioneel sterk worden door dankbaarheid, medeleven, aanvaarding en vergiffenis te tonen. Wanneer iets verkeerd loopt, focus dan op wat er wel goed ging. In de derde stap wordt gewerkt aan een sterkere band tussen lichaam en geest. Daarbij kunnen activiteiten als lezen, bewegen, muziek, kunst, bidden, meditatie en yoga helpen. De laatste stap houdt in dat we gezonde gewoontes kweken, zoals: meer bewegen, gezond eten en loslaten, want soms nemen we het leven serieuzer dan het eigenlijk is.  

De vier stappen naar het geluk: een samenvatting

1) Train jouw aandacht: word wakker met dankbaarheid, zonder vooroordelen en wees vriendelijk.

2) Wees emotioneel sterk: als er iets misgaat, focus dan de aandacht op wat er wél goed ging.

3) Verbind geest en lichaam: activiteiten die daarbij helpen zijn lezen, bewegen, muziek, kunst, bidden, meditatie, yoga en diepe ademhaling.

4) Kies gezonde gewoontes: vereenvoudig jouw leven, beweeg en laat los.

Theorie versus Praktijk

Kortom: het zoveelste boek en de zoveelste 'wetenschappelijke bewezen techniek', die heel logisch klinkt, maar voor geen enkele sterveling haalbaar is. Wanneer gaat de wetenschap - de 'wetenschap', waarover hier wordt geschreven - eens een studie maken van hoe de mens daadwerkelijk functioneert?

Het antwoord daarop is nochtans vlug gegeven: die studie van de mens werd reeds duizenden jaren geleden gemaakt. Gurdjieff, bijvoorbeeld, heeft daarvan voor ons een klein tipje van de sluier opgelicht. Maar geen mens wil weten - in de betekenis van 'écht weten' - hoe hij werkelijk in elkaar steekt, en om die reden doen weinigen aan Zelfkennis. Men loopt liever rond met al de gegevens die de 'Mayo Clinic' en consoorten hen hebben wijsgemaakt. Het voelt goed aan, ... zolang men maar geen échte, minder aangename inspanningen moet 'doen'.

Doch, wat ik ook schrijf: duizenden zullen boeken, zoals dat 'Handbook for Happiness' voor zichzelf afschaffen -  en, voor mensen die konden wachten, bestaat er ook een Nederlandse vertaling van.

Zoals gewoonlijk hoef je geen woord van mij te geloven. Tevens mag je me - indien je er een andere opinie op nahoudt; een opinie, gebaseerd op weten en niet op 'geleende kennis' - gerust tegenspreken. Ook als ik onwaarheden vertel, natuurlijk. Ik wil er zelfs aan toevoegen dat geen één van die wetenschappers in staat is om die techniek op zichzelf toe te passen. Zelfs de auteur, Amit Sood, niet. Tenslotte zijn het ook maar mensen, net als jij en ik.

Theorie versus Praktijk - 2

"Wees emotioneel sterk: als er iets misgaat, focus dan de aandacht op wat er wel goed ging," klinkt eenvoudig, nietwaar? Wacht maar af, totdat jou iets overvalt, en pas het dan maar eens in datzelfde moment toe.

Indien je daarin niet bent geslaagd, beoefen dan #3: Verbind geest en lichaam: activiteiten die daarbij helpen zijn lezen, bewegen, muziek, kunst, bidden, meditatie, yoga en diepe ademhaling. Succes!

Laten we tenslotte de puntjes #1 en #4 niet vergeten, noch de 5-3-2 techniek.

Besef, dat vooraleer je eraan begint 'Gelukkig zijn' - volgens de hooggeleerde professor Amit Sood - een keuze is! Nu is het aan jou om die keuze te maken. En, indien je gelukkig bent geworden, laat het mij en al de andere lezers weten! Beloofd!?

To be or not te be - Te zijn of niet te zijn

Een extraatje: De hoeveelheid slechte en goede bacteriën, die in ons huizen, kunnen ons eveneens gelukkig doen voelen. Zo zou gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt, kimchi en kefir, niet alleen lekker en gezond voor ons zijn, maar ook onze geestelijke toestand gunstig beïnvloeden.

Laat niets of niemand jou tegenhouden om  gelukkig te 'zijn'. Houd vooral de 1001-ikjes en de diverse persoonlijkheden in jezelf in de gaten. Al de rest, wat je ook leest, of waarin je ook gelooft, is bijzaak.

Sommige 'ikjes' in jezelf willen 'doen', anderen zien ertegen op, weer anderen zien het nut er niet van in, of stellen de dingen uit, et cetera - gewoonweg, omdat er geen enkele standvastige Ik is die over jouw lichaam regeert. En nogmaals: 'Gelukkig Zijn' is een toestand van 'Zijn'. Ofwel ben je het, ofwel ben je niet.

Van zodra je dit inziet, doe je reeds een beetje aan Zelfkennis, zijnde: het Kennen van het Zelf. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht