ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Overzicht van grote pandemieën in de geschiedenis

Ober de meest desastreuze pandemieën.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 maart 2020 18:03

Als er in korte tijd sprake is van een hoog aantal sterfgevallen door een ziekte en deze zich over verschillende continenten verspreid, is er sprake van een pandemie. In de geschiedenis is zo'n pandemie vaak voorgekomen. In dit artikel een overzicht van negen van de meest desastreuze pandemieën:

De Pest van Justinianus

De Pest van Justinianus was een pandemie, die het Oost-Romeinse of Byzantijnse Rijk in de jaren 541-543 na Christus trof. De meest algemeen aanvaarde oorzaak van deze pandemie is de builenpest, dezelfde ziekte die 800 jaar later in de 14e eeuw de Zwarte Dood veroorzaakte.

Die Pest van Justinianus verspreidde zich hoogstwaarschijnlijk vanuit Ethiopië en kwam via Egypte terecht in de Oost-Romeinse hoofdstad Constantinopel (het huidige Istanbul). In het Romeinse Rijk alleen al stierven er per dag vijfduizend mensen aan deze ziekte.

Die ziekte trof Centraal- en Zuid-Azië, Noord-Afrika, het gehele Middellandse Zeegebied en Europa tot aan Denemarken en Ierland toe. Ze stak in de jaren erna regelmatig de kop op en eiste dan nieuwe slachtoffers. Tot 770 na Christus werd er melding van deze uitbraak gemaakt.

De pest of de zwarte dood

De pest richtte tijdens de 14e eeuw grote schade aan. Ze ontstond waarschijnlijk rond 1330 in China en verspreidde zich daarna via het Mongoolse rijk richting Europa. De Yersinia pestis bacteriën werden verspreid door vlooien en luizen. In tegenstelling tot eerdere aannames, werden deze vlooien en luizen vooral door mensen verspreid en niet door zwarte ratten. Ander onderzoek heeft aangetoond dat de zwarte dood door dezelfde bacterie werd verspreid als de pest van Justinianus. De epidemie kostte wereldwijd tussen de 75 en 100 miljoen mensen het leven.

Cholera

De infectieziekte Cholera, veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae, komt al voor sinds de oudheid. Hoewel individuele gevallen de hele geschiedenis door voorkomen, kende deze ziekte meerdere grote uitbraken die in korte tijd veel mensenlevens eisten. Bij elk van de vijf bekendste cholera pandemieën vielen er honderdduizenden doden. De ziekte wordt overgebracht via besmet water, dat kan door het drinken van besmet water, maar ook door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen, of door het eten van groente die in besmet water is gewassen.

De Spaanse Griep

Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de wereld getroffen door de Spaanse Griep. In korte tijd maakte het virus van het subtype H1N1 meer slachtoffers dan de Eerste Wereldoorlog. Hoewel het de Spaanse griep genoemd wordt, ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid in de Verenigde Staten. Het werd Spaanse griep genoemd, omdat kranten in Spanje, een neutraal land in de Eerste Wereldoorlog, er het eerst over berichtten. Deze aandoening werd waarschijnlijk overgedragen van dieren op mensen. De zich razendsnel verspreidende ziekte maakte twintig tot honderd miljoen slachtoffers over de hele wereld.

Hongkonggriep

Een andere griep, die in korte tijd veel slachtoffers maakte, was de Hongkonggriep. Deze brak in 1968 uit in Hongkong en eiste in korte tijd ongeveer 1 miljoen slachtoffers. Het virus verspreidde zich in de herfst van dat jaar naar Europa en Australië en via terugkerende soldaten van de Vietnamoorlog naar de Verenigde Staten. De ziekte was niet erg besmettelijk maar maakte wel een groot aantal slachtoffers, wat vooral te wijten was aan het gebrek aan maatregelen dat werd genomen om het virus in te perken. Het virus kwam in de jaren erna terug, maar maakte nooit meer zoveel slachtoffers.

Ebola

Het Ebolavirus heeft officieel geen pandemieën veroorzaakt, omdat het zich niet over meerdere continenten heeft verspreid. Tóch was de angst bij de de ontdekking van het virus groot dat het wereldwijd voor slachtoffers zou zorgen. Dit werd uiteindelijk geen werkelijkheid, maar binnen het continent Afrika zijn er veel mensen overleden aan Ebola. Vooral de eerste uitbraak in 1976 en de recente uitbraak in 2014 zorgden voor veel slachtoffers. Bij de laatste uitbraak werden Congo en een groot deel van West-Afrika getroffen.

HIV/AIDS

In juni 1981 werd in korte tijd bij verschillende homoseksuele mannen in de Verenigde Staten een tot dan toe onbekende aandoening geconstateerd, die het afweersysteem aantastte. Deze nieuwe ziekte kreeg de naam Acquired Immunodeficiency Syndrome Aids. Al snel deden verhalen de ronde dat de ziekte een straf van God was voor een zondige (homoseksuele) levensstijl. Tot er ook gevallen bij hetero’s ontdekt werden.

Aangenomen is dat HIV een gemuteerd apenvirus uit West-Afrika is, dat pas sinds de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw overdraagbaar is op mensen. Besmetting gebeurt door onveilige seks, contact met besmet bloed - of, van moeder op ongeboren kind.

De aidsepidemie verspreidde zich vanuit Afrika over de rest van de wereld. In 2017 waren naar schatting 37 miljoen mensen seropositief, waarvan 25 miljoen in Afrika.  

In 2018 werden er in België 882 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld. Naar schatting leefden er in 2018 19.213 mensen met hiv in België en wisten 1.747 mensen nog niet dat ze hiv hadden.

Naar schatting zijn er momenteel 23.300 mensen met hiv in Nederland, van wie 92 procent weet dat ze het virus dragen. Zo’n 1.900 mensen zouden nog niet weten dat ze hiv hebben.

SARS

In 2002 brak in China het SARS virus uit. Omdat het in eerste instantie werd verzwegen door de Chinese regering, werden er pas laat maatregelen genomen. De infectieziekte werd voor het eerst in Hanoi, Vietnam gesignaleerd door Carlo Urbani, een Italiaanse arts die niet lang daarna aan de aandoening stierf. Het virus kon zich zo gemakkelijk naar 28 landen verspreiden. In totaal stierven meer dan 900 mensen aan het virus, waarvan de meesten uit China afkomstig waren.

Mexicaanse Griep

Vanaf maart 2009 verspreide zich vanuit Mexico de Mexicaanse griep. Deze griep werd aanvankelijk varkensgriep genoemd, omdat gedacht werd dat varkens het op mensen overbrachten. Later bleek dit niet te kloppen. Vanuit Mexico verspreidde het virus zich eerst naar de Verenigde Staten en later over de rest van de wereld. In totaal waren er meer dan 260.000 griepgevallen en 13.500 doden.

Vanaf 11 augustus 2010 werd Mexicaanse griep niet langer een pandemie genoemd. De term 'Mexicaanse griep' wordt tegenwoordig nog zelden gebruikt. Men gebruikt doorgaans de term Influenza A/H1N1. Ook wordt deze griep als gewone griep behandeld.

Bronnen: Isgeschiedenis & Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht