ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ons lichaam is een organisme, bevolkt door micro-organismen

In en op ons lichaam leven triljoenen en triljoenen bacteriën en micro-organismen naast elkaar.
door Tsenne Kikke - maandag 23 maart 2020 18:03

Zo Boven, zo Beneden, oftewel microkosmos is gelijk aan de macrokosmos, kan diverse betekenissen hebben; dit, afhankelijk van het niveau van het menselijk bewustzijn, evenals de relatieve plaats die men inneemt om naar de dingen, waaronder de mens, te kijken.

Reeds meermaals duidde ik op het feit dat ons lichaam ontelbare triljoenen en triljoenen bacteriën en micro-organismen huisvest. Hoeveel triljoen? Het exacte antwoord is moeilijk in cijfers uit te drukken - maar, indien je weet uit hoeveel cellen jouw lichaam bestaat en het verkregen cijfer met 10 vermenigvuldigd, zal je er niet al te ver naast zijn.

Omdat ze zo onooglijk klein zijn, maken micro-organismen slechts 1 tot 3% van ons lichaamsgewicht uit. Iemand die dus 100 kg weegt, draagt er - op zich en in zichzelf - tussen de 1 à 3 kilogram van mee. En, die van onder jouw oksels zijn totaal verschillend van die in jouw mond, en van die op jouw ellenbogen, voeten, knieën, dunne darm, enzovoorts. Tegenwoordig schat men dat er iets van een 10.000 verschillende microbische soorten het menselijk ecosyteem bezetten.

En elke microbe beschikt over 'bewustzijn' opdat het de gekweten taak 'op een professionele manier' zou kunnen uitvoeren. Maar natuurlijk is dat niveau van bewustzijn niet gelijk aan die van de mens. Moest dat wél zo zijn, dan zou elk micro-organisme jou als zijn God kunnen aanschouwen. En zij, die op jouw huid leven zouden dan weeral die godheid anders vertalen dan de micro-organismen die in jouw darmstelsel verblijven. Anders gezegd: sommige soorten leven op jou, andere in jou.

Anderzijds zijn zij voor ons 'onze god' - want, al deze micro-organismen zijn dermate belangrijk, dat we zonder hen niet in staat zouden zijn in leven te blijven. De genen, bijvoorbeeld, die de bacteriën van ons maagdarmkanaal in zich meedragen zorgen ervoor dat ons voedsel wordt verteerd en ons tegelijkertijd toelaat om er voedingsstoffen uit te onttrekken; voedingsstoffen, die anders voor ons niet beschikbaar zouden zijn.

Het menselijk lichaam beschikt nu eenmaal uit zichzelf niet over de nodige enzymen, die nodig zijn om ons voedsel te verteren. Microben in de darm breken zeer veel proteïnen, lipiden en koolhydraten uit ons dieet af en transformeren ze in voedingsstoffen die we wél kunnen absorberen. Bovendien produceren de microben gunstige verbindingen, zoals vitamines en anti-ontstekingsremmers, die ons genoom niet kan produceren. Anti-ontstekingsremmers zijn verbindingen, die sommige reacties van het immuunsysteem tegen ziekten, zoals zwelling, reguleren.

Onderstaande foto van een petrischaal, werd door de microbiologe Tasha Sturm, verbonden aan het Cabrillo College in California, gemaakt en toont ons nauwkeurig de variëteit van de bacteriën op de hand van haar achtjarige zoon, die net buiten had gespeeld, enkele dingen in de tuin had opgeruimd, en de hond had gestreeld.

Daarna plaatste ze het schaaltje in een afgesloten ruimte, die de menselijke lichaamstemperatuur van rond de 37° Celsius evenaarde. De foto, waarop vele miljoenen gisten, schimmels en bacteriën te zien zijn, werd een week later genomen.

Indien je goed kijkt, zie je heel duidelijk de vorm van de hand. Maar, tussen duim en wijsvinger kun je ook een uitschieter bemerken. "Dat is waarschijnlijk verontreiniging," zei Sturm. "Ik deed dit op mijn keukentafel, en als je het deksel opheft, bestaat de mogelijkheid dat je besmetting krijgt op de plaat, zoals een stofdeeltje, een dode huidcel van een huisdier, of wat dan ook."

Op een andere foto zie je een close-up van die ene bacteriële uitschieter, die niet bij de hand hoorde.

In het algemeen zijn micro-organismen niet schadelijk en dragen ze zelfs bij tot een betere immuniteit. Toch benadrukte Tasha dat dit beeld zeer goed aantoont waarom het goed is om de handen geregeld met vloeibare zeep te wassen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht