ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe ridicuul is het om zelf een mondmasker te maken?

Nieuws uit Limburg…
door Tsenne Kikke - woensdag 18 maart 2020 20:46

Zowel op Facebook als in de media vind je advies om zélf een mondmasker te maken. Ga je die elke dag ontsmetten? Of, ga je voor elke dag een nieuw mondmasker maken, en ze daarna in een wasmachine op 90° wassen? Ook enkele voor de andere gezinsleden fabriceren?... Och, ik stop met vragen te stellen. In elk geval wil ik niet moedwillig doen, en een voorbeeldje ervan - uit Limburg nog wel - hieronder afdrukken...

Zo maak je thuis zelf een mondmasker

Door de coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar een mondmasker. Er dreigt zelfs een tekort in ziekenhuizen en bij apothekers. Om daar iets aan te doen, heeft een Limburgse uroloog een stappenplan online gezet om zelf een mondmasker te maken. Meer dan wat spulletjes die in huis hebt liggen en een halfuurtje tijd zijn daar niet voor nodig.

Jan Vanderkerken is uroloog in Sint-Truiden en heeft een site gelanceerd waarop mensen een stappenplan vinden om zelf een mondmasker te maken. Daarmee wil hij ervoor zorgen dat mensen met een gerust gemoed naar de winkel of apotheek kunnen gaan en zoveel mogelijk medische mondmaskers te vrijwaren voor mensen in de zorg.

Volgens hem heb je maar een halfuur nodig om je eerste masker te maken. Daarna gaat het veel vlotter. De uroloog gebruikte vier spullen: een stuk katoen (van een T-shirt of oude kussensloop), naald en draad of een naaimachine, elektriciteitsdraad in koper met isolatie rond en twee keer 75 centimeter lint. Dit is hoe hij te werk is gegaan.

1. Knip twee stukken volgens het patroon van een mondmasker en boord de randen af

Vanderkerken heeft een patroon van een mondmasker online gezet. Dat vind je hier en kan je op je stof leggen. “Daarvoor moet je de stof 3-5 mm van de rand doorlopend naaien. Je naait dan nog niks aan elkaar, met een naaimachine ga je er snel doorheen. Ik doe een gewone steek van 3 mm lengte en geen ‘zigzag’. Je kan dat ook met een naald en draad zonder naaimachine doen maar dat duurt wat langer.”

2. Naai het midden aan elkaar

“Je duwt de buitenkanten tegen elkaar en legt ze onder de naaimachine. Als je met naald en draad werkt idem: je legt de knoopjes aan de binnenkant. Ik bedoel daarmee de kant van je gezicht. Bij bedrukte stof let je er dus op dat de prints tegen elkaar liggen. Anders zit je print aan de binnenkant. Als het middelste stuk aaneengenaaid is, plooi je de twee randen open en dan zie je vanzelf de vorm goed komen.”

3. Aan je neus

“Neem een oud stuk elektrische koperdraad. Je hebt maar 10-12 centimeter nodig. Gevlochten koperdraadjes zijn wellicht te soepel. Als je de keuze hebt, kan je best ‘volle kern’ koperdraad nemen. Laat de isolatie er rond zitten. Anders zal het metaal door de stof gaan en in je neus prikken. De plastic isolatie is zachter. Knip aan de uiteindes het koper zo diep mogelijk weg met het tipje van je tang. Desnoods neem je een (nagel)vijl om de scherpe randen af te vijlen. Plooi de draad in een lichte V. Neem ‘de maat’ van je neus. Plooi nu de stof van de bovenrand rond het metaal en naai dit stuk onder dat stukje stof. Dit is een prutswerk, verlies je geduld niet.”

4. Bevestig linten of rekkers aan de zijkanten

De linten heb ik langszij doorgetrokken door ‘tunnels’. Die maak je door de zijkant 1 centimeter om te plooien en vast te naaien. Het lint erdoorheen steken is niet zo eenvoudig. Je kan het vastkleven aan een satéstok of met een haaknaald. De linten moet je dus niet over je neus en kin, maar aan de zijkanten bevestigen. Ze moeten twee keer 75 centimeter lang zijn. Ik denk dat je best per dag twee maskers gebruikt. Je kan ze wassen met je gewone was, best zo warm mogelijk.

Bron: Zita.be

Op Facebook gaf ik reeds iemand het volgende advies...

Opgepast: ze zijn een broeihaard voor virussen en bacteriën wegens de verhoogde vochtigheid (en dus contraproductief),.en ze houden het virus nooit tegen! Maar, je hoeft deze woorden natuurlijk niet te geloven.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht