ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Wat is de mens? Oftewel: wie, of wat ben jij?… - Deel 1

Volgens sommige wetenschappers is de mens niets meer dan de optelsom van biologisch processen - Deel 1.
door Tsenne Kikke - dinsdag 10 maart 2020 16:28

In onderstaande meer dan interessante en meest leerrijke videoclip liet Thomas Metzinger ons reeds in 2015 inzien hoe jouw identiteit een product van jouw denken is.

Metzinger is een autoriteit, komt geloofwaardig over, en filosofeert graag over thema's, zoals: 'Wat is de mens?', 'Wat is de Ziel?', 'Wat is bewustzijn?', et cetera, en sprokkelt alle dingen die in het verleden reeds over het menselijke brein werden geschreven en gezegd bij elkaar om zijn uitgangspunten en conclusies extra te benadrukken of te staven.

Ikzelf richt me vooral tot mensen die de 'bewijzen' waarmee Metzinger komt aandraven niet zozeer nodig hebben om aan zichZelf te beginnen werken, omdat ze diep in zichzelf 'weten' dat (1) de mens het product is van zijn eigen brein, (2) elke mens bezield is, maar (nog) niet over een eigen ziel beschikt, (3) een machine is waarin en waarmee alles gebeurt, (4) uit stof is samengesteld en tot datzelfde stof zal vergaan, (5) dat het lichaam slechts het verlengde is van de hersenen, (6) enzovoorts, (7) enzovoorts. Allemaal dingen, die George Ivanovitch Gurdjieff ons reeds 100 jaar geleden wist te vertellen, en waarover ik al meer dan 30 jarenlang schrijf.

Metzinger; en veel moderne wetenschappers, beweren net hetzelfden namelijk: de mens is het product van zijn eigen brein. De mens beschikt niet over een wezenlijke ik, of een Zelf, hij heeft geen ziel, en zo meer. Datgene wat de mens het 'zelf' noemt, is het gevolg van een hoop neurologische processen.

Indien je dus in jezelf de vraag 'Wie ben ik?' stelt, ben je totaal afhankelijk van de informatie die je ooit zélf in jouw hersenen hebt toegelaten. Stel die vraag dus niet aan jouw brein, want het antwoord is altijd verkeerd. Maar, wat zeggen wetenschappers nog meer over jou?...

Rubberen hand illusie

De mens is een robot

Een extraatje van Thomas Metzinger... Hij begon met te zeggen dat de mens geen zelf heeft. Nadat je het filmpje hebt bekeken, en alles hebt aangehoord aangaande fantoompijnen, bewustzijn, ziel, en zo meer, kun je misschien een idee verkrijgen van de Zelfkennis waarover ik het al jarenlang heb: een Zelfkennis, dat een medium kan zijn om jouw Ware Zelf te leren kennen - indien je het 'hebt' natuurlijk, ... al was het maar in aanleg.

Dat Zelf heeft dus niets met jouw ikjes, persoonlijkheden of lichaam te maken; maar het lichaam kan er in sommige gevallen wél het voertuig van worden. In Metzinger's termen uitgedrukt, zouden we kunnen zeggen dat jouw lichaam de robot van jouw Innerlijke Zelf zou kunnen worden.

Interesse in Zelf-Kennis? Contacteer DIMschool vzw...: nu of nooit. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht