ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: over de krab, die plots krab-af werd

Wat heeft een krab in godsnaam met Zelfkennis te maken?
door Tsenne Kikke - zondag 8 maart 2020 17:52

Wanneer men een krab is, moet men voortdurend op de hoede zijn - want, de diverse vijanden liggen overal op de loer en kunnen op elk moment toeslaan.

In wezen gaat die regel op voor alles wat leeft - en, als jij in een land woont waar oorlog en geweld overheerst, is deze regel natuurlijk eveneens op jou van toepassing. Maar, we zullen het niet over jou hebben, doch over een doodgewone krab.

Amateurfotografe Porsche Indrisie beschreef onderstaand filmpje als "de beste onverwachte videoclip die ik ooit zelf heb genomen. Ik was toen in Yallingup, West-Australië".

Alles heeft een prijs

De krab, waarover we het hier gaan hebben, heeft onoplettendheid met zijn leven betaald. Terwijl het over de rotsen aan het flaneren was, en misschien genoot van zowel de omgeving als van het lekker warm zonnetje, werd het totaal onverwacht door een kleine octopus aangevallen, en beroofd. Van zijn leven, bedoel ik.

Die inktvis zat geduldig afwachtend in het water onder een rotsblok verscholen, en de scène die hierop volgde, werd toevallig - tijdens een wandeling langs het strand van Yallingup, in het zuidwesten van Australië - door Porsche Indrisie gefilmd. Ze stootte op dat beestje, en impulsief begon ze er beelden van te maken.

"Waarom ik verkoos om die krab te filmen, weet ik niet. Misschien dacht ik op dat moment dat ik het misschien dichter zou kunnen benaderen," verklaarde ze achteraf. Maar, in plaats daarvan, werd ze - zoals je hieronder voor jezelf kunt zien - getuige van een meest eigenaardige aanval van een inktvis; een inktvis, zo snel als een spin. Enkel zien, is geloven...

Hoe en Waarom

In elk geval is dit het triljoenste voorbeeld van hoe elk leven als voedsel dient voor elk ander leven. Het waarom ervan snappen we natuurlijk ook, gewoonweg omdat alles wat leeft nu eenmaal de een of andere voeding nodig heeft om zelf in leven te blijven.

Maar, het échte waarom snapt geen sterveling; dit, ondanks het feit dat ik het reeds meermaals in een taal van 'appelen en peren' heb trachten uit te leggen. Niet, dat ik het 'weet', natuurlijk, maar ik stel vertrouwen in de kennis die uit oeroude bronnen afkomstig is. Enkele daarvan werden ons via George Ivanovitch Gurdjieff aangereikt - en, hoe dichter bij de bron, hoe zuiverder het water, nietwaar?

Doch, ook Gurdjieff wierp de parels vanzelfsprekend niet naar de metaforische zwijnen, en als ik het internet afschuim, merk ik dat geen mens de inhoud van het boek 'Beëlzebub's verhalen aan zijn kleinzoon' écht begrijpt. Ik bedoel: op een manier dat men het op zichzelf kan toepassen, en er niet enkel en alleen gaat over filosoferen; een iets, dat ze allemaal doen. Op die manier verkregen we tot op de dag van vandaag 1.000 Gurdjieff-filosofen en 1.000  Gurdjieff-filosofieën; met als gevolg, dat de ene het veel beter dan al de anderen denkt te weten.

Genoeg geprietpraat - want, wie heeft er nu iets aan al deze woorden? Ook de Bijbel, en andere oude geschriften, staan vol met woordjes in een taal van 'appelen en peren' geschreven, aangevuld met metaforen en parabels, om het de mens ietwat gemakkelijker te maken. Ik moet de eerste schriftgeleerde, geestelijke of wie dan ook lezen, of nog persoonlijk ontmoeten, die er iets van begrijpt, en er eveneens naar leeft.

Of, ken jij soms iemand, die daadwerkelijk volgens de leer van Boeddha, of die van Jezus Christus leeft, én over hetzelfde bewustzijnsniveau beschikt? Zelfs onze huidige paus, noch de Dalai Lama, zijn hun stoffelijke mens-zijn niet ontstegen. Anderzijds hebben blinden éénogen broodnodig. Het is altijd zo geweest, en het zal zo nog een tijdlang blijven.

Over het voorbeeld van de krab en octopus

Alles wat leeft, dient als voeding voor al het andere levende. Zelfs alles wat deel uitmaakt van het universum dient als voeding voor al het andere. Zo voeden zonnen zich, bijvoorbeeld, met al alles wat ze tot zich kunnen aantrekken. Indien mogelijk: andere zonnen, of hun uitgestraalde energieën op zijn minst.

Indien je de filosofie achter 'alles-wat-leeft-voedt-het-levende' begrijpt, begrijp je misschien waarom er altijd oorlogen zullen blijven bestaan, én waarom dieren worden geslacht. Niet enkel en alleen om de mens te voeden, maar ook om 'aan de goden te offeren', of noem het: 'te voeden'. (Geen échte goden, natuurlijk!)

Reeds eerder vermeldde ik dat zelfs onze planeet Aarde, in samenwerking met Moeder Natuur' over een 'bewustzijn' beschikt, en de graad van dat bewustzijn is afhankelijk van het gezamelijke bewustzijnsniveau van alles-wat-op-Aarde-leeft. Gurdjieff verwees dan ook meermaals over de 'organische film' die de Aarde bedekt.

Natuurlijk bestaat er een kleine kans, dat binnen de eerstvolgende duizenden jaren het bewustzijnsniveau van de gehele mensheid ietwat gestegen is. Ondertussen moeten we ons tevreden stellen met het huidige menstype. Maar, indien je weet, dat we ooit holbewoners waren, dan kunnen we zeggen dat we over de jaren heel goed hebben geboerd. Sorry, ik ben aan het afdwalen...

We hadden het over 'voedsel'.

Zelfs Jezus' laatste woorden waren: "Vader, in uw handen geef ik mijn geest".

Nu zijn we dus bij een ander thema aangekomen. Doch, over die 'geest' heb ik het eveneens reeds eerder gehad; een iets, waarmee iedereen is doordrongen, maar dat geen mens 'bezit'.

Opgepast: ik heb het niet over 'ziel'... Bij de dood geeft men de geest, niet de ziel - want, ook een ziel moet men 'bezitten'; dit, via verworvenheid en levenslange inspanningen. Vraag het maar aan een Boeddha, of aan een Jezus, of aan de yogi die zijn gehele leven lang enkel en alleen aan asanas heeft gewijd, teneinde een 'iets' in zichzelf te kristalliseren. Enig idee, beste lezer, waarover ik het heb? Zo ja: bezit jij het ook?

In den beginne...

Het begon allemaal met een doodgewone krab, die op een zonnige dag de omgeving aan het verkennen was... op zoek naar voedsel.

Over voedsel gesproken... Een tekst als deze uitschrijven, kan je gerust vergelijken met koken. Je spendeert er uren en uren aan, en het wordt op enkele minuten tijd verorberd. Eigenlijk zou de mens elk woordje moeten kunnen kauwen en herkauwen, totdat hij het sap ervan proeft, ... en dan pas doorslikken. Maar 'k weet dat er dan veel teveel van de lezer wordt gevraagd.

O ja!... Op Wikipedia kunnen we lezen dat Cephalopoda -  'inktvissen' in het Nederlands - acht armen, of tentakels hebben, en drie harten - of, noem het 'drie primitieve centra', of 'drie breinen' - net als de mens. De Octopoda gelden als intelligente dieren, die zowel beschikken over een korte- als over een langetermijngeheugen. Twee derde van de zenuwcellen bevindt zich niet in de hersenen, maar in de vangarmen.

Een bijzondere eigenschap is verder het vermogen om van kleur te veranderen. Dit gebeurt via pigment bevattende cellen in de opperhuid, de zogeheten 'chromatoforen'. De armuiteinden bevatten chemoreceptoren, wat het mogelijk maakt de prooi te proeven. Ondanks de spleetvormige pupillen kunnen de ogen scherp zien. Ze kunnen echter geen kleuren waarnemen.  

De voortbeweging geschiedt door op de armen voort te kruipen, of door water te spuiten uit de gespierde sifons (een soort kokers), ook wel 'hyponomen' genoemd. Hoe snel een octopus zich dan kan voortbewegen, zag je in het filmpje.

Deze dieren kunnen zich in allerlei spleten nestelen op zoek naar voedsel of een schuilplaats. Het voedsel bestaat voornamelijk uit krabben, garnalen, kreeften, weekdieren en vissen.

Het enige harde deel in het lichaam van een octopus is de hoornachtige bek, die lijkt op die van een papegaai. Daarmee kunnen ze zelfs de hardste schelpen, of pantsers van krabben kraken.

Alle octopussen, waarvan er meer dan 100 soorten bestaan, zijn giftig, maar alleen die van het geslacht blauw geringde octopussen zijn dodelijk voor de mens.

Dat weten we dan ook weeral. En, als je ooit nog eens inktvis eet, denk dan eens aan die krab, maar vooral over het hoe en waarom al het levende voor al het andere levende op deze Aarde werd geschapen. Jij dus ook, natuurlijk. Of, dacht je dat je daarop de énige uitzondering was?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht