ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Walter Lewin: over de wet van behoud van energie

Een perpetuum mobile kan alleen uit zichzelf blijven bewegen indien het in het geheel geen energie afgeeft aan zijn omgeving. Maar, in de praktijk is dat onhaalbaar.
door Tsenne Kikke - maandag 24 februari 2020 21:03

Enkel en alleen personen, die aan Zelfkennis doen, beseffen misschien hoe belangrijk het is dat een open systeem aan energiebehoud doet, en om aan de weet te komen waarom energieën in het menselijke lichaam moeten worden getransformeerd - of, noem het: 'worden veredeld'. In Alchemie werd dat indertijd 'lood in goud omzetten' genoemd - maar, om dat te verwezenlijken, moet er natuurlijk al een beetje goud aanwezig zijn. Soort trekt namelijk eigen soort aan...

Volgens de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein is eender welke massa een vorm van energie, en kunnen energie en massa in elkaar overgaan. Er is dus maar weinig onderscheid tussen materiedeeltjes en energiedeeltjes, daar ze in elkaar kunnen veranderen via, onder andere, annihilatie. Dit is echter niet van invloed op de totale hoeveelheid energie in een gesloten systeem. De Wet van behoud van energie gaat dus over het behoud van de totale hoeveelheid energie in een geïsoleerd systeem, inclusief rustmassa-energie mc² en alle andere vormen van energie, waaronder kinetische, chemische, thermische, enzovoorts.

De Wet van behoud van energie is een natuurwet, of meer specifiek: een behoudswet, die stelt dat de totale hoeveelheid energie in een geïsoleerd systeem te allen tijde constant blijft. Een direct gevolg hiervan is, dat energie niet kan worden gecreëerd of vernietigd, maar alleen kan worden omgezet van de ene in de andere vorm, bijvoorbeeld: van chemische energie naar kinetische energie.

Nota #1: Een geïsoleerd systeem is in de natuurwetenschappen en in het bijzonder de thermodynamica een systeem dat geen enkele wisselwerking met zijn omgeving vertoont. Het wisselt noch massa, noch energie uit met zijn omgeving en voldoet daarmee aan een aantal behoudswetten: de totale hoeveelheid massa en energie blijven constant. Dit in tegenstelling tot een open systeem, dat zowel massa als energie uitwisselt, en een gesloten systeem, waarmee men doorgaans een systeem aanduidt dat wel energie maar geen materie uitwisselt met de omgeving.

Nota #2: Een open systeem is een systeem dat voortdurend interageert met zijn omgeving en daarbij al zijn inherente kenmerken behoudt, waaronder de openheid zelf. Een voorbeeld van een open systeem is een dissipatief systeem.

De vier fundamentele kenmerken van de werking van open systemen zijn: een omgeving, invoer, doorvoer en uitvoer. Sommige open systemen vertonen bovendien nog een vorm van feedback. Zo is het leven zelf wellicht de meest geraffineerde vorm van een dissipatief systeem.

Walter Lewin (Den Haag, 29 januari 1936) is een Nederlandse natuurkundige en sterrenkundigen die als hoogleraar natuurkunde werkte aan het MIT in de Verenigde Staten. Hij promoveerde in 1965 aan de Technische Universiteit Delft in de kernfysica. Direct daarna in 1966 begon hij aan het MIT bij de onderzoeksgroep röntgenastronomie, waarvan hij één van de pioniers is.

Hij is bij het brede publiek vooral bekend geworden door zijn colleges en lezingen in de natuurkunde die op sommige televisiestations in de Verenigde Staten werden uitgezonden en inmiddels op internet te bekijken zijn. Zijn lezingen zijn bijvoorbeeld op MIT OpenCourseWare en op YouTube beschikbaar. Hieronder vind je er eentje van, waarin hij uitlegt hoe gravitationele potentiële energie in kinetische energie wordt omgezet.

Bron: Wikipedia

Potentiële energie als gevolg van de zwaartekracht levert, bijvoorbeeld, potentiële gravitatie-energie op. Eenvoudig uitgelegd: om een massa van het aardoppervlak op te tillen tot een zekere hoogte moet iemand arbeid leveren, omdat de gravitatiekracht moet overwonnen worden. Die hoeveelheid energie zit gestockeerd in het gravitatieveld. Als men de massa loslaat, kan het gravitatieveld de massa versnellen - met als gevolg, dat potentiële energie wordt omgezet in kinetische.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht