ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom werkt het brein van ouderen trager?

aar het schijnt is de verstandelijke achteruitgang bij ouderen een mythe…
door Tsenne Kikke - donderdag 20 februari 2020 18:55

Onze hersenen vertragen op latere leeftijd...: niet omdat ze zwakker worden, maar omdat ze steeds meer informatie moeten beheren. Dat bleek uit een studie naar vergeetachtigheid bij ouderen.

Als we ouderdomskwaaltjes denken, voert vergeetachtigheid dikwijls de lijst aan. Namen, plaatsen, voorwerpen: het begint bij 60-plussers allemaal wat langer te duren vooraleer ze op de juiste woord komen. Daardoor geloven we allemaal dat onze hersenen met de tijd almaar minder efficiënt worden. Een idee dat wordt bevestigd door het feit dat jonge volwassenen beter scoren op klassieke verstandelijke testen dan oudere volwassenen.

Toch hoeft dat niet te stroken met de realiteit. Volgens onderzoekers van de universiteit van Tübingen takelt de capaciteit van ons brein op zich niet af, maar moet het alsmaar meer informatie doorploegen voor het bij het juiste woord arriveert. Dat vertraagt onze reactie aanzienlijk. Op die manier worden we gehinderd door de vele herinneringen die we in een mensenleven opdoen, en niet door de verminderde werking van de hersenen zelf.

Vergelijk het met een computer. Hoe ouder de computer, hoe meer informatie de gebruiker erop heeft gezet. Daardoor moet de processor door heel wat data gaan om het juiste bestand of pagina te vinden. De processor zelf werkt niet minder goed, maar krijgt gewoon te maken met meer obstakels.

Met die wetmatigheid houden de huidige verstandelijke testen geen rekening. Hoofdonderzoeker, professor Michael Ramscar, zei in 'ScienceDaily' dat dat eigenlijk vreemd is: "Stel je voor dat iemand die maar twee verjaardagen kent, ze allebei onmiddellijk kan opnoemen. Zou je zeggen dat die persoon een beter geheugen heeft dan iemand die tweeduizend verjaardagen kent en maar negen op de tien keer de juiste datum aan de juiste persoon kan koppelen?"

Nee dus. Daarom wilden de onderzoekers voor hun studie de grote brok informatie in oudere hersenen laten meetellen. Een klassieke test is zo bijvoorbeeld om mensen twee willekeurige woorden, zoals 'paard' en 'stad', per twee te laten memoriseren en achteraf te vragen welke woorden bij elkaar horen. In deze studie keken de onderzoekers niet alleen naar hoe goed mensen onthouden, maar ook op welke manier ze dat doen.

Zo zagen ze dat jongere volwassenen er beter in slagen om twee willekeurige woorden met elkaar te verbinden, maar dat oudere volwassenen dan weer beter woorden die op de een of andere manier logisch samen horen (zoals 'paard' en 'veulen') herinneren. Met andere woorden: jongere volwassenen slagen makkelijker willekeurige informatie op, maar oudere volwassenen hebben een beter begrip van wat de informatie juist inhoudt.

Hersenen van mensen op leeftijd werken dus niet per se slechter, ze werken gewoon anders. In een samenleving waar mensen met angst naar ouderdom kijken en twee derde van de 55-plussers geen nieuwe jobkansen krijgt, is dat een belangrijk besef, vonden de onderzoekers.

"De mythe van verstandelijke achteruitgang bij oudere volwassenen leidt tot een absurde verspilling van menselijk potentieel en talent", concludeerden ze. "Daarom is een beter inzicht in de werking van oudere hersenen niet enkel voordelig voor ouderen zelf, maar ook voor de samenleving in haar geheel."

Bron: Knack.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht