ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tijdens het verouderingsproces doet Pietje de Dood zich voor als blauw licht

Het verouderingsproces hoeft in de toekomst misschien niet meer te worden aanzien als een aandoening.
door Tsenne Kikke - donderdag 13 februari 2020 15:02

Een studie onthulde hoe de dood in levende organismen, waaronder natuurlijk ook de mens, zich van cel tot cel als een golf verspreidt, totdat het gehele individu overleden is. Dit is dan ook misschien de reden dat sommige mensen hun dood zeer goed voelen aankomen.

De studie, afgedrukt in een editie van 'PLoS Biology' onthulde dat de dood bij wormen, onder de microscoop en met behulp van UV-licht, makkelijk zichtbaar is. Het is een fluorescerend blauw licht dat voorkomt bij necrose, het eindstadium van de celdood - en, verdere verspreiding ervan door het gehele organisme is afhankelijk van de calcium signalering.

Het was Gary Wayman van 'het Washington State University's Program in Neuroscience' die als eerste het moleculaire pad beschreef dat de calcium signalering in de hersenen regelt, dat voor normale groei van dendrieten zorgt.

De oorzaak van deze blauwe schijn is de molecule antranilzuur, een wit kristallijn poeder met een blauwe fluorescentie. Vroeger dacht men dat het om lipofuscine ging, omdat het een soortgelijk gekleurd licht uitstraalt. Ondanks eerdere vermoedens sterft een volledig organisme dus niet onmiddellijk. Het is een proces, dat langzaam verloopt.

"We identificeerden de chemisch trajecten van zelfdestructie die bij wormen de celdood verspreidden, wat te zien is als een gloeiend, fluorescerend blauw dat zich een weg baant doorheen het lichaam van de worm," verklaarde David Gems van het Institute of Health Aging van de University College London. "Het is net een Pietje de Dood, die met zijn zeis alles wegmaait en in het organisme dood zaait..., totdat alle leven is gedoofd."

Wanneer een individuele cel afsterft, ontstaat er een chemische reactie, en wegens het afbreken van celcomponenten wordt er moleculair afval opgebouwd. De moleculaire mechanismen worden op cellulair niveau tamelijk goed begrepen, maar minder is gekend als het gaat over hoe dood zich op het einde van elk leven doorheen het gehele organisme verspreidt.

Het goede nieuws is dat, in bepaalde gevallen, wetenschappers het langzame biochemische proces dat tot deze doodsgolf leidt, in bepaalde omstandigheden, kunnen stoppen en het individu opnieuw tot leven wekken.

"We ontdekten dat we door het blokkeren van dit pad de dood, die veroorzaakt wordt door stress, zoals een infectie, konden uitstellen. De dood omwille van een oude leeftijd konden we echter niet vertragen," aldus David Gems.

"We gaan er daarom van uit dat de dood door ouderdom wordt veroorzaakt door talrijke parallelle processen. In elk geval werpen de bevindingen twijfel op de bestaande theorie dat veroudering het gevolg is van een accumulatie van moleculaire beschadiging. We moeten ons concentreren op de biologische gebeurtenissen die zich voordoen tijdens het verouderingsproces en dood, teneinde een duidelijk begrip te verkrijgen van hoe we ooit in staat zullen zijn deze processen te onderbreken."

Een nadenkertje: kan het zijn dat dit 'licht', zijnde de chemische reactie dat bij necrose plaatsgrijpt, het licht is dat men bij bijna-dood ervaringen (BDE) ervaart? Stel, dat enkele hersencellen - die bij een coma afsterven - dat 'licht' afgeven, en door het brein als een BDEwordt 'vertaald'... Het is een vraagje, gebaseerd op een veronderstelling, niet op een écht weten.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht