ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs

Nieuws uit de jaren '70…
door Tsenne Kikke - dinsdag 11 februari 2020 12:11

Vandaag las ik iets dat we reeds in de jaren '70 heel goed wisten, namelijk het volgende...

Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair onderwijs (ASO). Dat bleek uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers.  

Steinerscholen winnen aan populariteit. De voorbije zes schooljaren is het aantal inschrijvingen voor het secundair onderwijs bij de Federatie Steinerscholen met zo’n 24 procent gestegen. Critici hebben wel vragen bij de effectiviteit van de methodeschool, met name op het vlak van de leerwinst van leerlingen. De Vlaamse regering weigerde ook om de Steinerscholen een uitzondering toe te staan op de eindtermen. Minister van Onderwijs Ben Weyts is daarvoor in gesprek met de Federatie Steinerscholen.

Uit cijfers bleek nu ook dat effectief veel afgestudeerden uit Steinerscholen niet doorstromen naar het hoger onderwijs. Zo stapt maar 44 procent van de leerlingen uit de ASO-variant van het Steineronderwijs in een academisch gerichte bachelor, terwijl dat voor andere ASO-leerlingen gemiddeld bijna 68 procent is.

Verder bleek dat de Steiner-leerlingen een lager studierendement hebben. Het studierendement is de verhouding van het aantal verworven studiepunten tegenover het totaal aantal opgenomen studiepunten. “Hun studierendement ligt met 71,44 procent in de professionele en 60,8 procent in de academische bachelor duidelijk onder de Vlaamse gemiddeldes van respectievelijk 81,1 en 68 procent”, zei Beckers.

“Er wordt in het Steineronderwijs gewoon te weinig gefocust op het aanleren van kennis en dat is nefast voor de verdere studiekansen van hun leerlingen alsook voor hun opties op de arbeidsmarkt. Ik kreeg ook al verontrustende signalen van ouders die hun kinderen in een Steinerschool hadden ingeschreven, maar die daar na enkele maanden op terugkwamen omdat hun kinderen zelf zegden dat ze op school te weinig leerden”, reageerde Beckers.

En natuurlijk doemt dezelfde problematiek in andere landen op.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht