ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over mediteren en over controle hebben over je eigen gedachten

Over meditatietechnieken worden zeer veel onwaarheden vertelt - of, noem het 'Leugens'.
door Tsenne Kikke - dinsdag 25 februari 2020 5:31

Er zijn honderden vormen van meditatie, en alles hangt ervan af (1) wat je ervan verwacht - en, (2) wat jouw niveau van bewustzijn is. Je zult me veel beter kunnen begrijpen, indien je beseft dat er verschillende soorten van menstypen bestaan. En, voor elk menstype bestaat er een soort van meditatie.

De meditatievorm waar ikzelf de voorkeur aan geef, kan niet op een-twee-drie worden aangeleerd, integendeel, zelfs niet in een-twee-drie jaren.

Osho, bijvoorbeeld, heeft ons indertijd iets meer dan honderd meditatiemethoden aangereikt. Hieronder vind je er eentje van, inclusief de nodige uitleg.

Alle meditatietechnieken die je zowel in boeken als op het internet weervindt zijn prachtig om, bijvoorbeeld, tot rust te komen, of om in een diepere vorm van slaaptoestand te verzakken. Daarna kan je alweer in de dagelijkse tredmolen kruipen - of, gewoonweg wachten totdat jou iets voor de zoveelste maal onverwachts overvalt. :-)

Ook wordt er veel verteld over hier-en-nu zijn. Eigenlijk zou een mens zich daarbij van zijn gedachten moeten kunnen onthechten. Het is een onmogelijk iets, omdat de meeste mensen altijd met hun gedachten - waarover ze geen greintje controle hebben - ofwel in het verleden, ofwel in de toekomst bevinden. En met 'altijd' bedoel ik dan ook altijd - en, met de 'meeste mensen' verwijs ik naar 99,99% van de mensheid.

Maar in sommige boeken, en eveneens op het internet, worden veel onwaarheden aan mensen wijsgemaakt. Indien iemand, bijvoorbeeld, beweert dat je jouw gedachten kunt stopzetten, is dit in wezen een grove leugen, tenzij je in coma ligt, en je niet meer bewust bent van jouw breinactiviteiten - of, indien je hersendood bent. Gedachten behoren nu eenmaal tot de werkzaamheden van de hersenen, en die kun je niet zomaar deactiveren. Zelfs niet als je in je bedje aan het slapen bent.

De ware kunst bestaat er uit om je niet meer met jouw gedachten te identificeren, vooral indien je ooit aan Zelfkennis wenst te doen - zijnde; het 'kennen van het zelf' - een iets, dat niets te maken heeft met jouw ego, jouw hoofdpersoonlijkheden, noch met jouw 1.001 kleine ikjes. Noem het 'onthechten van het stoffelijke lichaam' als je wilt, hetgeen eveneens betekent: 'onthechten van al hetgeen er zich op een automatische manier in plaatsgrijpt' en, zoals ik reeds schreef, vereist dit vele jaren van inoefenen, inoefenen en nogmaals inoefenen.

Kortom: zoals Osho beweerde, hoef je gewoonweg slechts te 'zijn', maar... "Wie Is?", in de ware betekenis van het woordje 'Zijn...

Wie 'IS', temidden van de 1.001 kleine ikjes, die allemaal hun eigen verlangens, wensen, dromen, verwachtingen, lusten, begeerten, enzovoorts hebben? Ooit de vraag gesteld: "Wie, of Wat Ben ik?".

In elk geval is het vooral tijdens de allerlaatste maal, dat je dat zoveelste gevoel krijgt dat je met mediteren wilt stoppen, dat je moet blijven doorzetten, en verder blijven oefenen, en oefenen, en nogmaals oefenen. Sommige mensen, zoals ware yogi uit het Verre Oosten, doen er een geheel leven over.

Anders gezegd, geloof me, of niet: in plaats van 'jouw eigen hemel verkrijgen', moet je die verdienen - en, hoe je jouw handen houdt, of zit, ligt, of hangt, is onbelangrijk, zolang je maar 'tracht te zijn', volledig 'onthecht' van dat stoffelijke lichaam - en oefent, zonder de één of andere beloning of 'gebeuren' af te wachten - want, dan ben je aan het wachten, en niet meer aan het mediteren.

Kortom: streef naar gewoonweg 'Zijn'! Zo eenvoudig is het...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht