ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over dromen en andere werkzaamheden van jouw brein

Elk mens droomt, sommige dieren ook, naar het schijnt. Maar geen mens weet waarom we elke nacht drie- tot viermaal dromen, noch wat we dromen. Komt daar ooit verandering in?
door Tsenne Kikke - vrijdag 17 januari 2020 19:38

Stel jezelf maar eens voor dat je 's avonds, vooraleer te gaan slapen, een speciale helm opzet die jouw nachtelijke rust niet verstoort. 's Morgens, bij het wakker worden, zet je die helm af en ontkoppel je hem van het speciale apparaat waarmee hij de gehele tijd verbonden was. Je haalt de CD uit het toestel en klasseert het bij de andere CD's. 's Avonds kun je dan op een rustig manier de geregistreerde beelden op jouw tv- of pc-scherm bekijken: naar de beelden van jouw dromen van die nacht.

Zover zijn we nog niet, maar Amerikaanse wetenschappers beweerden in 2010 in het toonaangevende tijdschrift 'Nature' dat ze een systeem hadden ontwikkeld dat hogere hersenactiviteit kan registreren. De vorsers wilden op die manier achterhalen hoe en waarom mensen dromen.

"We willen de dromen van mensen lezen", zei hoofdonderzoeker Moran Cerf van het California Institute of Technology in 'Nature'. "Het zou geweldig zijn om de gedachten van comapatiënten, die niet in staat zijn te communiceren, te kunnen lezen."

Al eeuwenlang zijn mensen gefascineerd door dromen en wat ze zouden kunnen betekenen. In het Oude Egypte werden dromen aanzien als boodschappen van het goddelijke - of, als een mentaal uitstapje in de Onderwereld. Later gebruikten psychologen de droomanalyse om het onderbewustzijn beter te begrijpen. Maar de enige manier om toegang te krijgen tot een droom was door een persoon ernaar te vragen na het ontwaken en die dan te interpreteren.

Moran Cerf wil in de toekomst, dankzij een 'dream recorder', de droomherinneringen van een persoon vergelijken met een elektronische visualisatie van de hersenactiviteit.

Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde neuronen, of individuele hersencellen, verbonden zijn met specifieke objecten, of concepten. Concreet willen ze in eerste instantie prentjes van uiteenlopende dingen aan de proefpersonen laten zien. Bij elk prentje wordt vervolgens geregistreerd welk hersendeel actief is. Zo lichtte een bepaald neuron op toen een vrijwilliger aan Marilyn Monroe dacht.

"Als we over een databank beschikten van verschillende neuronen met concepten, objecten en mensen, dan zouden we in staat zijn om de gedachten van een mens te lezen," aldus onderzoeker Moran Cerf. "In plaats van een e-mail te schrijven zou je die in de toekomst gewoon kunnen denken. Stel je maar eens voor wat we allemaal zouden kunnen doen als we inzicht kregen in de complexiteit van dromen. En er is nog veel meer mogelijk. Zou het niet geweldig zijn om de gedachten van comapatiënten, die niet in staat zijn tot communicatie, te lezen?"

Droomexperts stellen echter vragen bij deze vorm van visualisatie en niet iedereen is blij met het onderzoek van Moran Cerf. Zo geven de resultaten bijvoorbeeld weinig inzicht in de complexiteit van droomverhalen. Bovendien zouden personen, diep in de hersenen, elektroden moeten ingeplant krijgen om een gedetailleerd beeld te krijgen van de individuele neuronen. Men is nog immer op zoek naar bereidwillige proefpersonen. Stel jij je hiervoor kandidaat?

Tegenwoordig bestudeert Moran Cerf nog immer de werkzaamheden van ons brein, onderzoekt waarom alles 'gebeurt' en ons zomaar overkomt, waarbij hij de vraag wat het bewustzijn is tracht te beantwoorden.

Hoeveel maal schreef ik reeds dat een mens niets meer is dan zijn brein, en het lichaam er slechts een verlengde van is? Het antwoord daarop is: diverse keren.

Wie ben jij? Heb jij een vrije wil? De antwoorden moeten we dan ook in jouw hersenen gaan zoeken, want het is jouw brein die bepaalt wat je doet, wat je zeggen gaat, en wie jij bent. Bijvoorbeeld: als jij aan een kruispunt komt, en moet kiezen tussen rechtdoor, naar links of naar rechts te gaan, weet jouw brein reeds een seconde of milliseconde eerder dan jij wat jij 'jouw keuze' zal zijn.

Ook is het vreemd dat van zodra er iets aan de structuur van jouw brein wordt veranderd, jouw persoonlijkheid eveneens wijzigt. Als voorbeeld daarvan vertelt Moran Cerf in onderstaande videoclip het prachtige verhaal over een pedofiel.

Aanhoor hem, kom meer aan de weet over hoe jouw brein functioneert en bepaalt wie jij denkt te zijn. En, op het einde heeft hij het alweer over zijn eerdere intentie om de dromen van mensen te kunnen lezen, en hoe de media er indertijd op reageerde...

Nawoord

Velen trachten de vraag "Wie ben ik?" met hun brein te beantwoorden, en natuurlijk zal het hen een antwoord geven. Logisch, nietwaar? En, de meesten zijn daarmee tevreden.

Het is slechts vanaf het moment dat een mens begint te beseffen dat hij een lichaam heeft, maar meer dan dat lichaam zou kunnen 'zijn'; dat hij rijp is om aan 'Zelfkennis' te gaan doen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht