ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Monty Python's 'Life of Brian' zorgde in 1979 voor heel wat controverse!

Monty Python's 'Life of Brian' werd lange tijd in vele plaatsen verboden.
door Tsenne Kikke - donderdag 30 januari 2020 23:32

Monty Python's 'Life of Brian' uit 1979 was de derde film van de Monty Python-cast. De film werd geregisseerd door Terry Jones en is een persiflage op het leven van Jezus Christus. Destijds zorgde de film voor heel wat controverse en in sommige landen (Noorwegen, Italië, Ierland, bepaalde staten in het zuiden van de VS) werd de film verboden

Het verhaal

Brian Cohen, een jood die naast het stalletje van Jezus Christus in Nazareth is geboren, wordt door een misverstand bij zijn geboorte aangezien voor de Messias en krijgt bezoek van de Wijzen uit het oosten, die aan Mandy, de moeder van Brian, goud, wierook en mirre schenken. Zijn vader was een Romeinse honderdman (centurion), die de naam 'Naughtius Maximus' droeg.

Eenmaal volwassen sluit Brian zich aan bij de anti-Romeinse verzetsbeweging 'People's Front of Judea'. Een van zijn verzetsdaden is het op de muur kalken van de tekst "Romans go home", maar terwijl hij 'Romanes eunt domus' op de muur schrijft, wordt hij gesnapt door een Romeinse centurion, die hem voor straf 100 maal de correcte vertaling 'Romani ite domum' op de muur laat schrijven.

Na een andere mislukte verzetsdaad slaat Brian op de vlucht, maar al wat hij doet en zegt, wordt verheven tot wonder en tegen zijn bedoelingen in verwerft hij zich een brede aanhang. Van dat laatste is een sprekend voorbeeld het moment waarop Brian zijn volgelingen oproept om naar huis terug te keren (en hem met rust te laten). Hierbij roept hij tot de samengestroomde volgelingen "You're all indiviuals", waarop zij in één stem terugroepen: "We're all individuals". Iemand in de menigte zegt: "Ik niet..", maar wordt met een "shhht" het zwijgen opgelegd.

Brian wordt uiteindelijk gevangengenomen en veroordeeld door Pontius Pilatus. Die verleent hem op verzoek van het volk gratie, maar een grappenmaker geeft zich voor Brian uit en wordt in zijn plaats vrijgelaten. Uiteindelijk belandt Brian aan het kruis, waarbij degene die naast hem hangt het slotlied "Always look on the bright side of life" zingt.
 
Behalve op het leven van Jezus Christus wordt de film ook gezien als parodie op linkse groeperingen die in de jaren zeventig bestonden. In de film is sprake van verschillende groepen die min of meer protesteren tegen de Romeinse bezetting van Judea, maar die hoofdzakelijk met elkaar concurreren. Deze organisaties dragen namen als The Judean People's Front, The People's Front of Judea, en (met slechts één lid) The Popular Front of Judea.

Rolverdeling

Alle leden van de Monty Python-crew spelen meerdere rollen in de film. Verder speelt ook George Harrison een rol, namelijk die van Mister Papadopoulos. Zonder zijn hulp zou de film nooit zijn uitgekomen, want Harrison financierde hem toen bleek dat het onderwerp dermate controversieel was dat de gecontracteerde financiers afhaakten.

De film werd gemaakt in Monastir in Tunesië. Dit gaf de productieleden de gelegenheid om het decor van Franco Zeffirelli's film 'Jesus of Nazareth' opnieuw te gebruiken.
 
Controverse

De film deed veel stof opwaaien en hij werd door sommigen gezien als een belediging van het christendom. Het einde van de film, een scène waarin slachtoffers van een massale kruisiging onder wie Eric Idle en de hoofdfiguur Brian (gespeeld door Graham Chapman) een komisch liedje zingen (Always Look on the Bright Side of Life), speelde bij die protesten een belangrijke rol.

Verschillende Britse gemeenten verboden aanvankelijk de vertoning van de film. Dat bleek echter weinig zoden aan de dijk te zetten, want mensen gingen naar gemeenten waar de film wél werd vertoond om hem daar te bekijken. In Ierland was de film gedurende acht jaar verboden, en in Noorwegen gedurende een jaar. Het Noorse verbod dreef de populariteit van de film in Zweden op, waar hij werd geadverteerd als "de film die zo grappig is dat de Noren hem verboden".

In Italië werd de film pas in 1990 voor het eerst uitgebracht, et cetera.

Scene 9: Brian Learns to Conjugate - The sketch:

CENTURION: What's this, then? 'Romanes Eunt Domus'? 'People called Romanes they go the house'?

BRIAN: It-- it says, 'Romans, go home'.

CENTURION: No, it doesn't. What's Latin for 'Roman'? Come on!

BRIAN: Aah!

CENTURION: Come on!

BRIAN: 'R-- Romanus'?

CENTURION: Goes like...?

BRIAN: 'Annus'?

CENTURION: Vocative plural of 'annus' is...?

BRIAN: Eh. 'Anni'?

CENTURION: 'Romani'. 'Eunt'? What is 'eunt'?

BRIAN: 'Go'. Let--

CENTURION: Conjugate the verb 'to go'.

BRIAN: Uh. 'Ire'. Uh, 'eo'. 'Is'. 'It'. 'Imus'. 'Itis'. 'Eunt'.

CENTURION: So 'eunt' is...?

BRIAN: Ah, huh, third person plural, uh, present indicative. Uh, 'they go'.

CENTURION: But 'Romans, go home' is an order, so you must use the...?

BRIAN: The... imperative!

CENTURION: Which is...?

BRIAN: Umm! Oh. Oh. Um, 'i'. 'I'!

CENTURION: How many Romans?

BRIAN: Ah! 'I'-- Plural. Plural. 'Ite'. 'Ite'.

CENTURION: 'Ite'.

BRIAN: Ah. Eh.

CENTURION: 'Domus'?

BRIAN: Eh.

CENTURION: Nominative?

BRIAN: Oh.

CENTURION: 'Go home'? This is motion towards. Isn't it, boy?

BRIAN: Ah. Ah, dative, sir! Ahh! No, not dative! Not the dative, sir! No! Ah! Oh, the... accusative! Accusative! Ah! 'Domum', sir! 'Ad domum'! Ah! Oooh! Ah!

CENTURION: Except that 'domus' takes the...?

BRIAN: The locative, sir!

CENTURION: Which is...?!

BRIAN: 'Domum'.

CENTURION: 'Domum'.

BRIAN: Aaah! Ah.

CENTURION: 'Um'. Understand?

BRIAN: Yes, sir.

CENTURION: Now, write it out a hundred times.

BRIAN: Yes, sir. Thank you, sir. Hail Caesar, sir.

CENTURION: Hail Caesar. If it's not done by sunrise, I'll cut your balls off.

BRIAN: Oh, thank you, sir. Thank you, sir. Hail Caesar and everything, sir! Oh. Mmm!

...

...

...

BRIAN: Finished!!!

ROMAN SOLDIER STIG: Right... Now don't do it again!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht