ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe atomen chemische verbindingen vormen

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
vrijdag 24 januari 2020 17:19

Atomen zijn de bouwstenen van de wereld. Alles om ons heen is gebaseerd op dat ene chemische proces waarbij twee atomen zich binden en materie vormen. Toch weten onderzoekers nog maar weinig over hoe en waarom atomen zich aan elkaar verbinden. Daar wilde een onderzoeksteam verandering in brengen. En met succes. In een nieuwe studie is het gelukt om voor het eerst een filmpje te maken waarop te zien is hoe een chemische verbinding tot stand komt.

Atomen

Of het nu een molecuul is (dat opgebouwd is uit atomen die in een vaste rangschikking van chemische verbindingen met elkaar verbonden zijn), of een volledig levend organisme: uiteindelijk wordt alles bepaald door de manier waarop atomen zich binden en de manier waarop bindingen breken. Dit is echter ontzettend lastig te doorgronden. De lengte van chemische verbindingen zijn namelijk tussen de 0,1 en 0,3 nanometer, ofwel; ongeveer een half miljoen keer kleiner dan de breedte van een mensenhaar. Hierdoor is het bijna onmogelijk om de binding tussen een paar atomen direct waar te nemen.

Reniumatomen

Een nieuw onderzoeksteam liet zich echter niet uit het veld slaan. Zij besloten het onmogelijke mogelijk te maken en besloten een baanbrekend filmpje tot stand te brengen waarop te zien is hoe atomen zich met elkaar verbinden. Een ware primeur: dit is nog nooit eerder gelukt!

Om het proces vast te leggen, sloten de onderzoekers een paar reniumatomen – een soort chemisch element van zware metalen – op in nauwe koolstofnanobuisjes. Dit zijn hele kleine dunne, holle cilinders van koolstof die dienen als reageerbuisjes voor de atomen. “Nanobuisjes helpen ons om atomen of moleculen te vangen en precies daar te plaatsen waar we willen,” legde onderzoeker Andrei Khlobystov uit. “In dit geval hebben we voor reniumatomen gekozen. Dat komt omdat dit atoom gemakkelijker te zien is dan lichtere elementen, waardoor we elk metaalatoom als een donkere stip konden herkennen.”

Hieronder is het bijzondere filmpje te aanschouwen. Daarin is te zien hoe twee atomen rondhoppen, vervolgens met langzame stoten steeds dichterbij elkaar komen, en uiteindelijk samenvloeien. Dat duurt overigens maar even. Het stipje springt wat in het rond alvorens de verbinding weer verbroken wordt. Even later komen de atomen wederom samen en vormen dan het Re2-molecuul.

“Het was verrassend hoe de twee atomen bewegen, wat duidelijk een band tussen de twee aangeeft,” zei onderzoeker Kecheng Cao. “Belangrijk is dat wanneer Re2 langs de nanobuis naar beneden beweegt, de bindingslengte verandert. Dit geeft aan dat de binding sterker of juist zwakker wordt, afhankelijk van de omgeving rond de atomen.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht