ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Elke mens beschikt over kleine ikjes en diverse persoonlijkheden

John Quale, alias Prince Poppycock, was één van de mededingers in America's Got Talent 2010.
door Tsenne Kikke - donderdag 16 januari 2020 16:29

Naast het feit dat elke mens over een 6 à 7-tal persoonlijkheden beschikt, huizen er daarbij ook nog eens honderdtallen kleine 'ikjes' in ons lichaam. Een ikje wil dit, een ander ikje wil dat, enzovoorts. Heb je dat reeds in jezelf en vooral in anderen opgemerkt? Indien jouw antwoord 'ja' is, dan heb je reeds een idee van wat de beginselen van Zelfkennis zoal inhouden, waarbij de vraag "Wie Ben Ik?" wordt gesteld.

Maar in elk moment zélf is er - gelukkiglijk - slechts één van die ikjes die op de voorgrond treedt, aan het woord is, en zich naar buiten toe manifesteert.

Wat persoonlijkheid betreft...

Het woordje 'persoonlijkheid' is afgeleid van het Latijnse 'persona', dat masker betekent. Indertijd, ik bedoel: in de Oudheid, ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen, bijvoorbeeld, voerde men toneelstukken op. Eén persoon kon verschillende karakters uitbeelden en voor elk karakter had hij een masker nodig, opdat de toeschouwers duidelijk konden zien welk personage er aan het woord was.

Vrouwen mochten daar nooit aan meedoen, maar in de opvoering kwamen er natuurlijk ook vrouwelijke personages voor. De toneelspeler hield in die gevallen dan een vrouwelijk masker voor het gelaat, enzovoorts.

Simplistisch uitgelegd... Dit masker had meestal slechts 3 openingen: twee voor de ogen en één voor de mond. Het gat waardoor men sprak werd in het Latijn 'per' genoemd, en 'sona' staat voor 'geluid'. Denk aan het woordje 'sonare' uit het Italiaans. Met andere woorden: een 'persona' was dus een 'gat waar het geluid naar buiten toe werd geloodst'. Vandaar het woordje 'persona' dat dan ook voor het geheel, voor het 'masker' staat en van waaruit in onze taal het woord 'persoonlijkheid' is afgeleid.Zo hebben we allemaal meerdere maskers in petto. Het begon reeds in onze kinderjaren. Als kind hadden we een masker voor mama, eentje voor onze papa, een ander voor broer en zus, verscheidene maskers die op school werden gebruikt, enzovoorts.

Over ikjes....

De zogenaamde 'ik', die nú deze woorden leest, is helemaal niet die van enkele minuten geleden, noch die van een uurtje geleden, noch die van binnen een kwartiertje, of morgenvroeg, enzovoorts. Die ikjes veranderen voortdurend, en zijn afhankelijk van de prikkels, zowel van binnenuit als van buitenaf. Kortom: elke gemoedgesteldheid, elke gedachte, elke indruk, of wat dan ook, roept automatisch een ander ikje op - en jijZelf, hebt daar niets over te zeggen.

Het gaat veel dieper dan je denkt. Voorbeeld: zo kan met Nieuwjaar een ikje een voornemen aan 'zichzelf' beloven, maar enkele minuten later treedt er een andere ikje op de voorgrond, die er helemaal niets van afweet, met de gevolgen die je hoogstwaarschijnlijk zelf wel kent.

Zo verschiet men er soms van dat, van zodra de mens de vraag "Wie ben ik eigenlijk?" aan zichzelf stelt, hij daarop natuurlijk geen antwoord kan geven. Tenzij hij geloof hecht aan het één of ander ikje, dat op dat moment de vinger opsteekt en zichzelf tot koning uitroept.

Toegegeven: hoe kan een mens 'zichZelf' vinden tussen al die oneigene persoonlijkheden en kleine ikjes, die bij elke nieuwe prikkel ogenblikkelijk veranderen, en - net als kameleons - zich aan de omstandigheden aanpassen?

En, ooit al eens opgemerkt dat elk ikje voor het geheel spreekt?... Eigenlijk komt het er figuurlijk gesproken op neer dat één ikje een cheque, wissel, of contract tekent, en dat al de anderen er daarna voor moeten opdraaien, levenslang zelfs.

To be, or not to be

Je bent, of je bent niet. Anders gezegd: ofwel blijft men die veelheid, ofwel streeft men naar innerlijke eenheid. Om een beter idee te verkrijgen van hoe gecompliceerd een mens daadwerkelijk in elkaar steekt, raad ik iedereen de cursus Zelfkennis aan. Door aan Zelfkennis te doen, zijnde: het kennen van het Zelf, word je stelselmatig meer en meer bewust van wie of wat je in wezen bent - of, alleszins zou kunnen 'zijn'...

Toch zijn er mensen, die niet zichZelf wensen te zijn, en zich om die reden nieuwe maskers aanmaken, teneinde in deze stoffelijke wereld op een aangepaste manier te kunnen functioneren. John Quale, alias Prince Poppycock, bijvoorbeeld, is zelfs een persoon, die van masquerade een geniaal bijberoep heeft gemaakt. Wel is hij daarin op een meest sublieme manier geslaagd! Oordeel voor jezelf, en geniet tegelijkertijd van enkele van zijn vele optredens....

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht