ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Onthulling portretten Charles-Victor Kartuz-Artman en Simone Kartuz-Artman in Kazerne Dossin

Voorstelling van het boek 'Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz'.
door Tsenne Kikke - woensdag 27 november 2019 17:55

Op donderdag 28 november 2019 worden in Kazerne Dossin meer dan 220 portretten toegevoegd van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Mechelen gedeporteerd werden naar Auschwitz-Birkenau. Twee van die portretten betreffen de kinderen Charles-Victor Kartuz-Artman en Simone Kartuz-Artman. Hun foto’s kwamen aan het licht tijdens het onderzoek van David Van Turnhout en Dirk Verhofstadt voor hun boek 'Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz'. De kinderen werden samen met hun ouders Ide Leib Kartuz en Chaija Artman op 25 augustus 1942 gedeporteerd met het vijfde konvooi. Onmiddellijk na de aankomst in het concentratie- en vernietigingskamp op 27 augustus 1942 werden ze vergast.

David Van Turnhout zal, als kleinzoon van Ide Leib Kartuz, bij de onthulling van de portretten het verhaal vertellen van zijn grootvader - en, hoe hij de foto’s van de kinderen ontdekte. Dat gebeurde na het vinden van de 87-jarige Mimi Brodsky-Artman, een nichtje van zijn grootvader. Zij woont momenteel in Sarasota in Florida. Tijdens de oorlog leefde zij samen met haar zus als ondergedoken kind bij een gezin in Ukkel. Haar verhaal staat mee opgenomen in het boek.

De onthulling van de nieuwe portretten in Kazerne Dossin vindt plaats op donderdag 28 november om 19.00 uur in het museum. Het boek 'Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz' is uitgegeven bij Houtekiet en ligt sinds deze week in de boekhandel.

Voor meer informatie kan je terecht bij David Van Turnhout op [email protected] en Dirk Verhofstadt op [email protected]

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht