ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Les misérables: De volgende revolutie zal losbarsten in Parijse voorsteden

Les Misérables: geen bewerking van de gelijknamige klassieker van Victor Hugo, wel ernaar vernoemd.
door Tsenne Kikke - donderdag 21 november 2019 16:02

Enkele maanden geleden was Ladj Ly nog een nobele onbekende. Daar kwam verandering in toen de Franse cineast op het festival van Cannes de grote poort open beukte (en de Prijs van Jury wegkaapte) met ‘Les Misérables’, een strak actiedrama over drie rechercheurs in een voorstad van Parijs. De regisseur steekt het niet onder stoelen of banken: zijn film is een snerpende noodkreet en een dringende oproep om de dingen te veranderen.

Les Misérables is dus geen bewerking van de gelijknamige klassieker van Victor Hugo, maar er wel naar vernoemd. Het speelt zich grotendeels af in Montfermeil, een achterbuurt van Parijs waar Ly zelf geboren en getogen is. Daarin voert hij politieagent Stéphane (Damien Bonnard) op, die probeert het bendegeweld in Montfermeil te onderdrukken.

Waar komt het idee voor ‘Les Misérables’ vandaan?

Ladj Ly: “15 jaar geleden ben ik begonnen met de interventies van de ordediensten in Montfermeil, de voorstad van Parijs waar ik woon. En op een dag ben ik zo getuige geweest van een echte blunder van de politie. Die beelden heb ik op het internet gezet, de pers heeft het nieuwsbericht opgepikt, en de agenten die bij het incident betrokken waren, werden geschorst. Dat was de eerste keer dat een online video zo’n effect had in Frankrijk.”

De film staat dus met beide voeten in je eigen ervaringswereld. Heb je ooit overwogen om er een documentaire van te maken?

“Ik ben autodidact. Ik ben niet naar de filmschool geweest. Mijn eerste films waren documentaires (zoals bijvoorbeeld ‘À voix haute’, die de voorbereidingen op een welsprekendheidswedstrijd volgt), maar ik heb altijd de ambitie gekoesterd om films te maken die ik realistische fictie noem. ‘Les Misérables’ is namelijk volledig opgetrokken uit waar gebeurde verhalen.”

De anekdote in de film waar drie jonge snaken een leeuwenwelp stelen, is toch verzonnen?

“Nee, dat is echt gebeurd toen ik een jaar of 18 was! Kijk, ik heb er nog een foto van.” (toont het op zijn smartphone)

Denk je dat je film een positieve impact kan hebben op de situatie in Montfermeil?

“Dat is in elk geval de bedoeling, ja. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen mijn film zien en dat er een debat ontstaat. ‘Les Misérables’ is een echte noodkreet, want als we alles blauwblauw laten, zal de volgende revolutie ontvlammen in de voorsteden. Daarom heb ik ook een persoonlijke boodschap gericht aan Emmanuel Macron, onze president. Hij moet deze film absoluut bekijken en met oplossingen voor de dag komen. Wij zijn namelijk al twintig jaar gele hesjes. Dus ja, deze film spreekt de politici rechtstreeks aan. En hij zegt: ‘Blijf niet stilzitten, zoek naar oplossingen, daarvoor zijn jullie verkozen. Denk aan het volk in plaats van aan jullie vriendjes’.”

Heeft Macron al geantwoord?

“We weten dat zijn raadslieden de boodschap ontvangen hebben en dat ze openstaan voor het idee. Nu wachten we af wat hij zal beslissen.” (Macron heeft de film ondertussen bekeken en was erdoor aangedaan. Hij heeft de regering gevraagd om het leven in de voorsteden te verbeteren. Op het internet wordt er gelachen met wat er zal gebeuren als hij de ‘sociale cinema’ van Ken Loach ontdekt, nvdr.)

Welke acties kunnen echt effect hebben?

“Laat me je een voorbeeld geven. Twintig jaar geleden hebben we het collectief ‘Kourtrajmé’ opgericht. Sommigen van ons zijn echt doorgebroken, zoals Romain Gavras (‘Le Monde est à toi’), Kim Chapiron (‘Sheitan’) of JR (‘Visages, Villages’). In 2018 hebben we vervolgens een filmschool opgericht in Montfermeil. Daarmee hebben we al vijf films geproduceerd. Dat is concreet resultaat en zonder hulp van de staat. De oplossingen bestaan dus. Macron kan met een vingerknip beslissen om de middelen uit te trekken en schot in de zaak te brengen. Frankrijk blijft tenslotte de op twee na sterkste economische macht ter wereld. Je zal mij niet wijsmaken dat we niet in staat zijn om het probleem van de voorsteden aan te pakken.”

Samenvatting

Het is de eerste werkdag voor Stéphane (Damien Bonnard), een rechercheur die het platteland inruilt voor een job binnen de antimisdaadbrigade in de Parijse voorstad Montfermeil. Hij houdt het hoofd koel en hij gelooft rotsvast in zijn principes.

Op een dag wordt hij door de twijfelachtige methodes van zijn nieuwe collega’s verplicht om een blunder in de doofpot te stoppen, en dan begint de afdaling naar de hel.

‘Les Misérables’ ligt in de lijn van een aantal illustere voorgangers. Hij wordt nu al de geestelijke opvolger van ‘La Haine’ genoemd vanwege zijn afbeelding van de voorsteden, maar hij doet ook denken aan de corrupte flikken van ‘Training Day’, de tedere humor van ‘Polisse’ en de gewapende kinderen van ‘City of God’. Die vergelijkingen zeggen echter weinig of niets over het hart van de film, dat even meeslepend als politiek is.

‘Les Misérables’ is een opwindende joyride die inspeelt op de rellen van 2005 in Seine-Saint-Denis, maar hij gaat gepaard met een waarschuwing: het geweld dat losbarst in die wijken is enkel het product van het onrecht dat er heerst. Wat Ladj Ly presteert in zijn fictiedebuut is knappe cinema, (ont)spannend maar ook sociaal relevant, en hij deelt een kopstoot uit die je nog lang na de eindgeneriek voelt nazinderen.

Bron: Metro

Nawoord

Mijns inziens klagen gelijkaardige films en documentaires niet enkel en alleen wantoestanden aan, maar jutten ook de bestaande, opgekropte woede in mensen op.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht